Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

forrás: Prím Online, 2021. november 17. 09:46

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában. A Huawei újonnan bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládja a teljes spektrumot lefedve, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése (IEA World Energy Investment 2021) szerint az akkumulátoros energiatárolásba áramló beruházások összege tavaly világszinten 40 százalékkal, az elosztó hálózatra csatlakoztatott, grid-méretű akkumulátorokra fordított beruházási összeg pedig 60 százalékkal nőtt. Az IHS Markit előrejelzése alapján idén a telepített új tárolókapacitás meghaladja majd a 10 gigawattórát (GWh), ami a tavalyi 4,5 GWh több mint kétszerese. 

 

Fogyasztói oldalon a napelemek és a tárolóeszközök telepítéséhez számos országban, így hazánkban is elérhető kormányzati támogatás, a helyi, kisméretű naperőművek elterjedése és az akkumulátorok teljesítményegységre vetített árának csökkenése fűti az energiatárolók piacát, míg a szolgáltatók az ellátás stabilitásának növeléséhez találnak villámgyorsan bevethető megoldást a grid-méretű akkumulátorokban, fűzött magyarázatot a piaci adatokhoz Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője.

 

– A mérőóra mögött mind több lakossági és vállalati-ipari fogyasztó termel energiát napelemekkel – mondta Szabó Róbert –, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, valamint Olaszországban és Németországban például igen elterjedtek az ilyen helyi erőművek. Törvényi szabályozást tekintve azonban piaconként eltérő, hogy mennyi energiát termelhetnek a fogyasztók, és a többletet visszatáplálhatják-e az elosztó hálózatba. Nagyvállalati és ipari fogyasztók ezt Magyarországon sem tehetik még meg, 50 kilowattnál kisebb kapacitású, háztartási méretű kiserőműveknek viszont a törvény jelenleg lehetőséget ad a visszatáplálásra. A sok kis erőmű biztonságos és megbízható kezeléséhez a szolgáltatóknak ugyanis nagyon komoly beruházásokat kellene megvalósítaniuk grid szintjén, és ez várat még magára. Helyi szinten viszont a fogyasztók akkumulátoros megoldásokkal már ma is tárolhatják a nap közben megtermelt energiatöbbletet, így este is zöld energiát használhatnak, ezáltal még jobban csökkenthetik szénlábnyomukat. 

 

Elosztó hálózatukban a szolgáltatók folyamatosan figyelik és elemzik az energiafogyasztás és -termelés mutatóit, hogy a kettőt egyensúlyban tartva biztosítsák az ellátás stabilitását. Az ingadozások ellensúlyozására, például a hirtelen felívelő fogyasztás kiszolgálására az akkumulátoros energiatárolás minden más alternatívánál gyorsabban bevethető megoldást ad, mivel másodpercek alatt nagy, akár gigawattos teljesítmény hozzáadását teszi lehetővé több órán keresztül. A kevésbé jól huzalozott gridekben – például az Egyesült Államokban és Írországban – ilyen energiatárolók növelik az ellátás megbízhatóságát, de a szolgáltatók nagy naperőműveik termelését is hasonló akkumulátorokkal stabilizálják, ahogyan azt Magyarországon az E.On és az MVM beruházásai is mutatják.

 

Algoritmusok és energiaközösségek

Akkumulátoros energiatárolással a lakossági és vállalati-ipari fogyasztók, a szolgáltatók és az erőművek is jelentős előnyöket érhetnek el, ezért nő ilyen dinamikusan a beruházások összértéke és a telepített új kapacitás mérete. Európában október elején, a müncheni Intersolar 2021 kiállításon bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládjával a Huawei a teljes spektrumot lefedi, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

 

 

–  A FusionSolar termékcsalád technológiai alapját a számítógépes adatközpontok igényeire szabott szünetmentes áramforrások adják, amelyek fejlesztésében a Huawei nagy tudással és tapasztalattal bír – mondta Szabó Róbert. – Képességeiket immár az energiapiac minden szegmensében elérhetővé tesszük. Nevükhöz híven FusionSolar termékeink minden helyzetben megoldást adnak fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt. A lakossági rendszerekbe telepíthető FusionSolar energiatárolók kapacitása például 5 kilowattóránként 90 KWh-ig skálázható, és felhasználóbarát felépítésüknél fogva rendkívül egyszerűen üzemeltethetők. 

 

Az energiatároló eszközökre újonnan kiterjesztett támogatás és a csökkenő akkumulátorárak mellett a vállalati-ipari és a lakossági fogyasztóknak már Magyarországon is érdemes napelemeik mellé akkumulátoros energiatárolókat telepíteniük, mivel így több, megújuló forrásból származó, helyben termelt energiát használhatnak. Szénlábnyomukat ezzel már most csökkenthetik, a beruházás megtérülési ideje azonban akkor rövidül majd számottevően, ha a hálózatba vagy dedikált fogyasztók felé történő visszatáplálás is lehetővé válik. 

 

– Bár még most van kialakulóban, az energiaközösségek modellje ebbe az irányba mutat – mondta Szabó Róbert. – A fogyasztók ezekben a közösségekben még mindig helyi szinten, de már egymás között osztják meg az energiatöbbletet, amelyet napelemekkel termeltek. 

 

A termelés-fogyasztás üzleti modelljeivel és törvényi szabályozásukkal együtt az energiatárolás technológiái is fejlődnek, beleértve a digitális technológiákat, amelyek területéről a Huawei Digital Power üzletágával az energiatárolás piacára érkezett.

 

– Szenzorokat, processzorokat és mesterséges intelligenciát telepítünk akkumulátorainkba, amelyek felismerik a rendes működéstől eltérő mintákat, és azokra válaszolnak, például kikapcsolják a túlmelegedő cellákat, így automatikusan megelőzik a meghibásodást, a tűzeseteket – mondta Szabó Róbert. – Algoritmusainkat kutató-fejlesztő laboratóriumainkban tanítjuk, és frissítéssel töltjük az akkumulátorokra. Az energiaközösségekben viszont már kulcsfontosságú, hogy minden eszköz a dolgok internetén kommunikáljon egymással, és a tagok közötti elszámolást is a megmásíthatatlan, átlátható és következetes nyilvántartást biztosító blokklánc alapú megoldással támogatjuk.

 

Zöld energia virtuális erőművekből  

Várható, hogy az energiatároló eszközök beszerzéséhez és legújabban már az energiaközösségek létrehozásához is igényelhető támogatás a lakossági fogyasztói szegmensben már idén decembertől, az első pályázatok megjelenésétől gyorsíthatja a piacbővülést Magyarországon. 

 

– Hosszabb távon az ellátó hálózat stabilitásának erősítésére akkumulátorokat telepítő szolgáltatók és a naperőműves beruházók részéről jelentkező kereslet teremt majd nagyobb potenciált – mondta Szabó Róbert. – Mi több, itthon is látunk már példát arra, hogy az energiacégek hagyományos erőműveik mellé is akkumulátoros tárolókat telepítenek. A jövőben a virtuális erőművek megjelenése szintén újabb lehetőségnek ígérkezik. Energia aggregátorként ezek a cégek a kisebb, fogyasztói naperőműveket fogják össze, hogy jobb feltételekkel értékesítsék az általuk termelt energiát, versenyezve a nagy erőművekkel. Az alaptechnológiák fejlődésén túl ezek a digitalizáció által életre hívott, új üzleti modellek adnak mind nagyobb lendületet az akkumulátoros energiatárolás piacának, a támogatásokkal és a fenntartható, zöld megoldásokat kereső fogyasztói szemléletváltással együtt. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05