Lezárult a 2021. évi Startup Plastic Surgery akcelerátor program

forrás: Prím Online, 2021. december 9. 21:26

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén. Ez az első olyan hazai startup akcelerátor program, amely a műanyagok által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra megoldást kínáló ötletek megvalósulását támogatja. A Planet Budapesten megrendezett ünnepélyes díjátadón a különdíjakat olyan pályamunkák vihették haza, mint az újrahasznosított alapanyagokból előállított fogkefét tervező Skoonex és a fenntartható csomagolású környezetbarát termékeket szállító Standardgreen.

Immár második alkalommal rendezték meg a Startup Plastic Surgery akcelerátor programot lezáró versenyt december 1-jén. A Klímainnovációs Közösség által indított kezdeményezés az első olyan startupoknak szóló program Magyarországon, amely a műanyaghasználat újragondolását és a műanyagot érintő kihívások kezelését célzó startupoknak kínál segítséget. A négyhónapos közös munkát lezáró végső megmérettetésen, amely a programot szponzoráló KPMG székházában zajlott, öt díjat osztottak ki. Az eredetileg egy versenyzőnek szánt fődíjat végül két startup is elnyerte, így a Prometheus 42 és Moseanic a Hiventures  programján keresztül fejenként 15 millió forintos gyorsított befektetéssel gazdagodott. A verseny főtámogatója, a Rossmann által felajánlott különdíjat a Skoonex vihette haza: a nagyvállalat vállalást tett a startup termékeinek forgalmazására. A program előfinanszírozójaként és szakmai támogatójaként csatlakozó PANNON Pro Innovations különdíját pedig a Skoonex és a Standardgreen nyerték el, akik a tanácsadó cég további 2 hónapos szakmai coachingjában részesülhetnek.

 

 

A fődíjas Prometheus 42 elnevezésű startup akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozik, újszerű technológiájuk segítségével energia és nyersanyag is helyreállítható. A terv érdekessége, hogy a folyamat végén a keletkezett széndioxid visszanyerését is lehetővé teszi. A szintén gyorsított befektetést érő Moseanic ötlete egy olyan új egyedi és karakteres megjelenésű tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből álló anyagkeverék, amely leginkább az építészeti felületek megújításában hozhat áttörést, ám számos hétköznapi tárgy alapanyagául is szolgálhat. A különdíjas Skoonex egy két elemből álló, környezetbarát fogkefével szerezte meg a zsűri elismerését, amely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyag fejből áll, ám a végső cél egy teljesen műanyagmentes, a hagyományos társaihoz hasonlóan hatékony fogkefe megalkotása. A Standardgreen elsősorban lakossági felhasználók részére kínál online elérhető, egységesített visszaváltható göngyöleg csomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel alapjaiban megváltoztathatják a fogyasztói „vedd meg és dobd el” magatartást.

 

A négyhónapos Startup Plastic Surgery program során a startupok rendszeres üzleti coaching, iparágspecifikus mentorálás, workshopok és networking események segítségével piacképessé formálhatták kezdetleges ötleteiket, és konzultálhattak jelentős iparági szereplőkkel, például a zsűriben is helyet foglaló Tom Szakyval, a TerraCycle vezérigazgatójával és alapítójával. A program létrejöttét támogató Mastercard, Nestlé, KPMG, PANNON Pro Innovations, Hiventures és a főszponzor Rossmann számára kiemelten fontos az innováció és a feltörekvő kreatív gondolkodók ösztönzése, ezért szakmai tudással és anyagi hozzájárulással is segítették a kezdeményezést.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09