Az új ABB OmniCore robotvezérlők gyorsabb és energiahatékonyabb gyártást kínálnak

forrás: Prím Online, 2021. december 21. 18:29

A gyorsabb és hatékonyabb termelés iránti igény kielégítésére az ABB két új taggal bővíti OmniCore vezérlőcsaládját. Az ABB portfóliójához tartozó robotok széles köréhez elérhető új E10 és V250XT vezérlők a kategóriájukban a legjobb mozgásvezérlést, valamint 20 százalékos energiamegtakarítást és időtállóságot kínálnak a beépített digitális csatlakoztathatóság és a változó igényeknek megfelelő több mint 1000 kiegészítő funkció révén.  Ez a két új vezérlő kibővíti a továbbfejlesztett robotvezérlés lehetőségeit számos iparágban, köztük az elektronikai összeszerelésben, az autóiparban, a logisztikában és az általános gyártásban is.

„Az ipar egyre növekvő szükséglete a gyorsabb, változatosabb termelésre és a változó piaci körülményekre való gyorsabb reagálásra olyan megoldásokat igényel, amelyek a sebesség, a pontosság és a rugalmasság új, magasabb szintjét biztosítják" - mondta Antti Matinlauri, az ABB Robotika Product Management részlegének vezetője.  „Az ABB OmniCore vezérlőcsaládjához tartozó E10 és V250XT vezérlők a lehetőségek szélesebb körét kínálják a gyártók számára, lehetővé téve számukra, hogy maximalizálják termelékenységüket, és minimális állásidővel feleljenek meg a változó piaci igényeknek."   

 

 

Mindkét vezérlő nagyfokú rugalmasságot kínál a több mint 1000 hardver- és szoftverfunkció beépítésének köszönhetően, amelyek olyan területeket foglalnak magukba, mint a programozás, az offline üzembe helyezés és szimuláció, a karbantartás, a gépi látás és a biztonság. A vezérlők beépített csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek, hogy kapcsolódási módot tudjanak biztosítani a robotok számára fejlesztett, felhő alapú ABB Ability Connected Services szolgáltatáscsomaghoz, ami új lehetőségeket kínál a teljesítmény javítására a továbbfejlesztett, előrejelző (prediktív) karbantartás és az életciklus-menedzsment révén. 

 

 

Az ABB bevezeti az OmniCore-hoz készült IoT Gateway nyílt automatizálási szoftverét is. Az IoT Gateway lehetővé teszi a teljes mértékben összekapcsolt termelés megvalósítását azáltal, hogy zökkenőmentesen továbbítja az adatokat a gépek között (M2M), a robotok és más gépek között, a robotok és az érzékelők között, valamint az üzemi szintről az MES/ERP rendszerbe vagy a felhőbe. 

 

Az ABB TrueMove és QuickMove mozgásvezérlési technológiájának beépítése mindkét vezérlő esetében a kategóriában a legjobb ciklusidőt, sebességet, pozícióismétlési pontosságot és pályapontosságot biztosít. Ez lehetővé teszi, hogy az ABB robotjai gyorsabban működjenek, mint az azonos csoportba tartozó más robotok, akár 25 százalékkal gyorsabban, mint elődjeik. 

 

 

A karcsú, 19 hüvelykes rack-be szerelhető kialakításával az E10 ideális a szűk helyeken és azokon a gyártósorokon, ahol a helytakarékosság kulcsfontosságú követelmény, például az elektronikai iparban a kis alkatrészek összeszerelése és az anyagmozgatás területén. Az E10 vezérlőt az ABB SCARA-robotjainak és a legfeljebb 11 kg hasznos teherbírású, ipari robotjainak, például az IRB 920T és IRB 1300 robotoknak a működtetésére tervezték.

 

Az akár 300 kg hasznos teherbírású csuklókaros ipari robotok - mint például az IRB 6700 - meghajtására tervezett OmniCore V250XT vezérlő sokoldalú és nagy teljesítményű megoldást kínál az elektromos járművek gyártásában, az autógyártásban, a logisztikában és az általános ipari alkalmazásokban. 

 

Az OmniCore E10 és V250XT vezérlők az ABB korábbi IRC5 vezérlőihez képest akár 20 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak a villamosenergia-visszatáplálási technológiának és a fékenergia-visszanyerésnek köszönhetően, így a gyártók csökkenthetik energiaköltségeiket és javíthatják az energiahatékonyságot, ezzel hozzájárulva az energiafogyasztás általános csökkentéséhez. 

 

 

Mindkét robotvezérlő ABB FlexPendant kézi vezérlővel használható. A nagyméretű, 8"-os, multi-touch kijelző támogatja az olyan szabványos műveleteket, mint a összehúzás, a mozgatás és a koppintás, ami leegyszerűsíti a robot programozását. A FlexPendant "hot-swapolható", ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő termelés megszakítása nélkül kihúzható vagy újracsatlakoztatható. Ez lehetővé teszi, hogy a FlexPendant-ot több robot között is megosszák, ezáltal felgyorsítva a robotok telepítését minimalizálva a költségeket. 

 

Az E10 és a V250XT piacra dobása az ABB OmniCore termékcsalád fejlesztésének legújabb fejezetét jelenti, amelynek köszönhetően 14 robot részesül a megnövelt teljesítmény és rugalmasság előnyeiből. Minden OmniCore vezérlő az ABB iparágvezető RobotWare operációs rendszerén alapul. Az OmniCore vezérlőcsaládot az ABB teljes robotportfóliójára kiterjesztik, így 2022-ben további alkalmazások kerülnek bevezetésre. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05