Hogyan lehet sikerre vinni egy bértárgyalást?

forrás: Prím Online, 2022. január 13. 12:35

Rengeteg munkahelyen alkalmazzák azt a módszert, amikor a munkáltató nem ismerteti a fizetés konkrét összegét, helyette a munkavállalótól várja, hogy fizetési igényt fogalmazzon meg. Egy bértárgyalás lehet előnyös a munkavállaló számára, ha pontosan tisztában van vele, hogy milyen módszerekkel érheti el a kitűzött célját.

A bértárgyaláson fontos, hogy tisztán lásd az értékeidet, és eszerint próbálj reális fizetési igénnyel előállni.

 

Informálódj a fizetésekről

Gyűjts némi információt arról, hogy a hasonló pozícióban lévő emberek milyen fizetést kapnak. Persze, ha van erre lehetőséged. Ha teljesen ismeretlenként csatlakozol a vállalathoz, akkor ebben nehezebb dolgod van, de más cégek alkalmazottainál is érdeklődhetsz, akik hozzád hasonló munkakörben dolgoznak.

 

 

Légy felkészült

Tudnod kell az alapfogalmakat, mint például a nettó és bruttó közötti különbség. Tájékozódj a cégről, hogy mennyi lehet az árbevétele, mennyire volt sikeres az utóbbi években. Így nagyjából kapsz egy képet arról, hogy mit is várhatsz el tőlük. Fogalmazd meg előre magadnak otthon, hogy mik a te elvárásaid mind anyagilag, mind más területen, így felkészülten tudod majd számukra prezentálni.

 

Várj a megfelelő alkalomra

Nem szükséges az interjún egyből a fizetési igénnyel kezdeni, előtte nyilván le kell tudni bizonyos köröket. Ha minden stimmel, utána bátran rá lehet térni az anyagiakra, ám ezzel óvatosan kell bánni. Jó, ha a munkáltató hozza fel a témát vagy vezet rá téged, de, ha ez nem történik meg, akkor sincs gond, intelligensen fel lehet vázolni igényeidet. Ne feledkezz meg a béren kívüli juttatásokról, hiszen manapság egyre több cég kínál ilyen téren is jó feltételeket.

 

Egy összeg helyett bérsáv 

Nem minden munkáltató szimpatizál a konkrét összegekkel, épp ezért felkészülhetsz egy bizonyos bérsáv meghatározásával is. Így a munkaadónak is könnyebb feladata lesz, hiszen hamarabb közös nevezőre juttok, illetve ő is szerepet kap a pontos összeg meghatározásában.

 

Fizetésről tárgyalni mindig nehéz feladat, hiszen amúgy is egy diszkrét témáról beszélünk. Ha fontos számodra, hogy megnyerd az adott pozíciót, de (még elfogadhatóan) kevesebbet ajánlanak az elvártnál, akkor érdemes megfontolni annak elfogadását, és a jövőben hajtani a fizetés megemeléséért.

 

Forrás: munkaeropiac.eu

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

Kulcsszavak: munkahely munkaeropiac.eu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05