Nagyszerű alkotások a robotkupa budapesti versenyén

Képes Gábor, 2022. január 27. 11:12

Rendhagyó időpontban (január 23-án, vasárnap) és új helyszínen (VIK Baptista Gimnázium, Hernád utca) rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (rövidítve: MIRK) budapesti ligáit. A szervezés is rendhagyó volt, a járványügyi előírások betartásával, s így sokkal kevesebb kísérő lelkesíthette a csapatokat, összesen 10 csapat indult, illetve volt olyan csapat, amely több kategóriában is megmérettette magát, úgyhogy végül 12 díj kiosztására kerülhetett sor. Bravúrosan küzdő csapatok, nemzetközi színvonalú megoldások születtek idén is.
 
 
 

A MIRK immár egy hagyományos verseny a magyar robotikai versenyek palettáján, Nyíregyházáról indult hódító útjára a versenyalapítónak, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete elnökének, Simon Béláné dr-nak köszönhetően. (A versenyalapító idén videoüzenetben köszöntötte a Budapesten megrendezett ligák versenyzőit.)

Budapesten is évek óta van MIRK - a Neumann Társaság szakmai támogatásával -, de a pandémia miatt 2020 februárjában rendezték meg utoljára személyes részvétellel. Persze azóta is voltak online lehetőségek, ez a kiesés mégis óriási egy általános- és középiskolásokat megcélzó versenyben. A tapasztalt versenyzők lassan „kiöregednek” (már a továbbtanulásra koncentrálnak), a fiatalok közül sokak bemutatkozási lehetőség nélkül maradtak. A gyakorlás is nehézkes volt, sokszor nem volt lehetőség iskolán kívüli szakköri tevékenységre – pedig a csapatok egy részét nem iskolák, hanem közművelődési intézmények delegálják, például a debreceni Agóra robotika klubja. A robotika exponenciálisan fejlődött ebben a két évben is – mondta az egyik csapatvezető tanár, majd hozzátette - de a beszerzési lehetőségekről és a gyakorlásra fordítható időről ez nem volt elmondható.

Ne ragozzuk a nehézségeket, mert a verseny összképén ez nem látszott. Az induló csapatok – a nemzetközi RoboCupJuniorra nem minősítő, viszont kedvcsináló, belépő jellegű kategóriától a különböző profikig – nagyon sokféle, tökéletesen megépített és programozott robottal készültek.

Az összkép vegyes: jópofa, kreatív „sufni-tuning” megoldásoktól (nehezékként használt, szikszalaggal rögzített mobiltelefon; szivacsból készült, s mint megtudom, igen hatékony kerék) a több százezres összértékű, profi készletekig. Mint a verseny egyik immár veterán profija, ifj. Abán Csaba meséli: a verseny előtti hetekben arasznyi ösvényeken közlekedett a szobájában, mindent elleptek a robotalkatrészek. Az eredmény egy nagyon meggyőző robot lett, melyben összesen három vezérlő működését kellett összehangolni.

A robotok vették az akadályokat a vonalkövető pályákon és a labirintusokban, melyek a RoboCup mozgalom szabványait követve – és az egyre nehezedő, új előírásoknak megfelelően – készültek. A legnehezebb pályán komoly emelkedővel kellett megküzdeni a robotoknak, miközben a betűvel jelölt és így felismerendő megállóhelyeket keresték, hogy ott egy-egy kis kockát, azaz „csomagot” letegyenek. Volt olyan robot, amelyik emberi módon „körülnézve” tájékozódott, a másik inkább tankra hasonlít, de high-tech módon, hőkamerával térképezve fel a környezetét.

Profi diákok és profi szervezés, amely Abán Csaba (a Baptista Szeretetszolgálat robotikai felkészítő tanára, egyben a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke) és a tanári- és zsűricsapat munkáját dicséri, no meg a házigazda VIK profizmusát is.

Örvendetesen sok lány is akadt a robotika csapatokban, ambiciózus fiatalok, akik már a nemzetközi versenyekre és az egyetemi továbbtanulásra is gondolnak (a Műegyetemen a RobonAUT verseny nagyszerű továbblépő lehet például).

A MIRK széria április 20-án Nyíregyházán folytatódik, az ottani ligákkal, köztük az igen látványos robotszínházzal, robotfocival, szimulált-virtuális menekítő kategóriával. Júniusban európai verseny lesz Portugáliában, júliusban Világverseny Thaiföldön – a magyar versenyzőknek már ezek a versenyek is ismerős terepet jelentenek! 

RÉSZLETES EREDMÉNYLISTA:

Rescue Beginner (nem minősítő kategória)

I. helyezett: NAGYON KOMOLY WATTAYS CSÁVÓK 

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium

II. helyezett: DÉRI_9

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum

III. helyezett: DÉRI_10

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum 

Rescue Line Entry (EURCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Lightning

Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Sensor (EURCJ2022 minősítés)

Baptista Szeretetszolgálat

III. helyezett: Agóra Robotics JR

Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

Rescue Line (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Agóra Robotics (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítés)

Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

II. helyezett: DÓCZY KOALÍCIÓ

DRK Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Rescue Maze Entry (EURCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Lightning (EURCJ2022 minősítés)

Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Sensor

Baptista Szeretetszolgálat

Rescue Maze (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: 2_Bit (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítés)

Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Roboteam E5vos

Budapesti Eötvös József Gimnázium

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05