Az ABB és a UK Power Networks fenntartható jövőre vált az Airplus kapcsolóberendezésével

forrás: Prím Online, 2022. február 7. 09:58

A 8,3 millió otthon és vállalkozás áramellátását biztosító UK Power Networks megbízása alapján az ABB a világ első, 36 kV-os középfeszültségű, dupla gyűjtősínes AirPlus gázzal szigetelt kapcsolóberendezését (GIS) szállítja a brit cég számára. A kapcsolóberendezésben található villamos érintkezők közötti szigetelést az AirPlus gáz biztosítja, aminek szinte nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

•  A UK Power Networks bejelentette, hogy csökkenteni kívánja a legerősebb üvegházhatású gáznak számító kén-hexafluorid (SF6) felhasználását. 

•  Környezetvédelmi cselekvési tervének részeként az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója az ABB innovatív AirPlus szigetelőgázt tartalmazó kapcsolóberendezését fogja telepíteni, amelynek közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. 

•  Az ABB AirPlus innovatív, kétgyűjtősínes konstrukciója csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít az energiaterhelés megosztásában. 

 

Az Egyesült Királyság legnagyobb villamosenergia-elosztója, a UK Power Networks bejelentette, hogy környezetvédelmi cselekvési terve részeként a Kentben található alállomásán az ABB innovatív, fenntartható alternatíváját, az AirPlus-t tervezi használni az SF6 gázt tartalmazó kapcsolóberendezések helyett.

 

 

Mivel Európa a kapcsolóberendezésekben hagyományosan használt gáz (SF6) szigorúbb szabályozása felé halad, így az ABB AirPlus vonzó ökológiai alternatívát kínál. Szemben az erős üvegházhatású gáznak számító SF6-tal, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 23 500-szorosa a szén-dioxidénak (CO2), az ABB által alkalmazott AirPlus gáznak közel nulla a globális felmelegedésre gyakorolt hatása. Úgy tervezték, hogy magas megbízhatóságot nyújtson, és megfeleljen a közüzemi szegmensekre, köztük a közüzemi energiaszolgáltatókra vonatkozó jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak.

 

Alessandro Palin, az ABB Distribution Solutions divíziójának vezetője a kapcsolóberendezéssel kapcsolatban elmondta: „A 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiánkkal összhangban az ABB elkötelezett, hogy segítse az ügyfeleket és a beszállítókat a kibocsátásuk csökkentésében. Az AirPlus kulcsfontosságú részét alkotja ennek a stratégiának, és büszkék vagyunk arra, hogy olyan közműszolgáltatókkal dolgozhatunk együtt, mint a UK Power Networks, akivel közösen elősegíthetjük az áttérést az ökológiailag fenntartható alternatívákra, amelyek nem csak megbízható villamos energiát biztosítanak, de a bolygónkat is védik. Az ezen a területen vezető szerepet betöltő ABB már több ezer SF6-mentes megoldást telepített világszerte. Az SF6-ról az SF6-mentes portfólióra való áttérés fontos mérföldkő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtése felé." 

 

Az AirPlus berendezésre való áttérés segít a UK Power Networksnek fenntarthatósági céljai elérésében, mivel az AirPlus az SF6 kapcsolóberendezésekhez képest hasonló teljesítményt kínál, de annál alacsonyabb tartálynyomáson működik. Minél magasabbak a feszültségek, annál nagyobb a nyomás a kapcsolóberendezésben, de az AirPlus-nak köszönhetően az ABB kapcsolóberendezései képesek kezelni a nyomást, mivel biztonságos, alacsony nyomású kialakítással rendelkeznek, hasonló dielektromos szigetelési előnyök és helyigény mellett, mint egy SF6 kapcsolóberendezés. A forradalmi kétgyűjtősínes kialakítás további előnye a megbízhatóság, mivel csökkenti a nem tervezett leállások kockázatát, és nagyobb rugalmasságot biztosít a terhelés megosztásában. 

 

 

A UK Power Networks-szel való együttműködés fokozása mellett ez a szerződés megerősíti az AirPlus technológia elfogadását az SF6 gáz megbízható alternatívájaként az Egyesült Királyság közüzemi energiaellátói számára. A teljes kapcsolóberendezés-megoldást 2021 vége előtt szállítják a vállalat Dartfordban (Kent) található alállomására. 

 

Barry Hatton, a UK Power Networks eszközgazdálkodási igazgatója elmondta: „Egyértelmű céljaink közé tartozik, hogy csökkentsük működésünk környezeti hatását, és segítsük az ország nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra való áttérését, miközben több mint nyolcmillió otthon és vállalkozás megbízható áramellátását biztosítjuk. Az új AirPlus kapcsolóberendezésünk támogatja stratégiánkat és a környezetvédelmi cselekvési tervünk megvalósítását."

 

Az ABB volt az egyik első vállalat, amely SF6-mentes kapcsolóberendezés-megoldásokat kínált a maximum 40,5 kV-ig terjedő középfeszültségű rendszerekhez. A 2015 óta értékesített és telepített több mint 5 000 ecoGIS berendezésének köszönhetően az ABB a világ legnagyobb telepített bázisával rendelkezik a környezetbarát gázszigetelt kapcsolóberendezések terén. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15