Az örmény népirtás miatt kizárták az Alcatel céget

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 7. 12:33
A török hatóságok kedden visszavonták azt a mobiltelefon-hálózatra vonatkozó pályázati kiírást, amelyben az Alcatel francia cég is érdekelt volt. Ez válasz volt arra, hogy Jacques Chirac elnök jóváhagyásával nemrégiben jogerőre emelkedett az a francia törvény, amelyben népirtásnak minősítik az Oszmán Birodalom által a törökországi örmények ellen 1915-ben elkövetett tömeges kegyetlenkedéseket, a szíriai sivatagba való "klitelepítésüket".
Az 1915-ös törökországi örmény népirtásról hozott francia törvény elfogadása óta az Alcatel nem az első törökországi üzlettől esett el: január 23-án Ankara felmondta a céggel egy kémműhold szállításról kötött szerződését is.

Aysun Hobek, a francia cég törökországi leányvállalatának kommunikációért felelős vezetője az AFP-nek nyilatkozva most elmondta, hogy hétfő este értesültek a pályázat visszavonásáról és a cég kizárásáról. Hozzátette: az Alcatel Teletasnak egyelőre semmilyen információja nincs arról, hogy milyen feltételekkel hirdetik meg újra a tendert.

A Türk Telecom török távközlési vállalat hétfőn a 350 millió dolláros terv pénzügyi vonzatainak módosulásával indokolta ajánlattételének érvénytelenítését.

Az Alcatel mellett négy másik cég - a finn Nokia, a svéd Ericsson, a német Siemens és a török Netas - jelentkezett még a pályázatra. Ibrahim Alptürk, a Türk Telecom vezérigazgatója kedden közölte, hogy az Alcatelt kizárása után ismét meghirdetik a tendert, és arra a francia cég korábbi vetélytársait hívják meg.

Enis Oksuz török közlekedési és szállítási miniszter szerint nincs összefüggés a jelentkezők nemzeti hovatartozása és az első pályázat visszavonása között.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09