A szerelem vak, avagy mire vágynak a párkeresők Magyarországon

forrás: Prím Online, 2022. február 15. 18:34

A közmondás szerint „Suba a subához, guba a gubához”, de mennyire érvényes ez még ma is a szerelemben? Valóban a hozzánk hasonló tulajdonságokat keressük elsősorban a másikban, vagy inkább azok iránt vonzódunk, akik különböznek tőlünk valamiben? Tudományos magyarázatokat szinte bárhol találhatunk, de ahogy egy másik mondás tartja, a „szerelem vak”. A Randivonal.hu a szerelmesek napja alkalmából 2021-es belső statisztikák alapján kiderítette, milyen párkeresési stratégiákat követnek ma a komoly kapcsolat iránt vágyó felhasználóik. 

 

Ennyi az ideális korkülönbség a párkeresők szerint

Ha az igazi megtalálásáról van szó, felmerülhet a kérdés, melyik korcsoportban keresnek ma társat maguknak az emberek: valóban igaz, hogy a férfiak inkább fiatalabb, a nők idősebb párra vágynak? A Randivonal.hu friss statisztikái szerint míg a férfiak átlagosan 11 évvel fiatalabb vagy maximum 5 évvel idősebb pár mellett képzelik az életüket, addig a nők 3 évvel fiatalabb, 8 évvel idősebb társat keresnek maguknak. Ez mindenképpen bizakodásra adhat okot, hiszen a kettő fedi egymást, de adódik a kérdés, vajon összetalálkoznak-e a vágyak, ha a különböző korosztályokat nézzük.

 

 

Bár összességében elmondható, hogy a férfiak tágabb korcsoportban keresgélnek, és többnyire fiatalabb társra vágynak, a 30 éven aluliak ettől némileg eltérő stratégiát folytatnak, náluk ugyanis gyakran plusz 8 év szerepel a keresés feltételek között. Ugyanakkor az is igaz, hogy az életkorral párhuzamosan egyre inkább fiatalabb társ után kutatnak a férfiak, ami összefüggésbe hozható többek között a későbbi családalapítási tervekkel is. Míg a 30–39 évesek átlagosan 10, a 40-esek 13, az 50-esek 14, addig a 60 éves és idősebbek 16 évvel fiatalabb személyt képzelnének el maguk mellett.

 

A nők szinte kivétel nélkül inkább az idősebb párkeresőket preferálják: ez elsősorban a 30 éven aluliakról és a 30-as éveikben járókról mondható el, előbbiek átlagosan plusz 12, utóbbiak pedig 10 évet állítanak be maximum a keresési feltételek között. A 60 éves és idősebbek ugyanakkor éppúgy vágynak fiatalabb, mint idősebb párra, 5 év korkülönbséget jelölve meg mindkét irányba.

 

 

Iskolai végzettség tekintetében sem egyértelmű a hasonlóság

Az életkor mellett az iskolai végzettség is egy olyan szempont, amit a párkeresők talán az elsők között mérlegelnek, ha az igazi felkutatása a cél. Ebben a tekintetében sem feltétlenül mondható el az, hogy a hasonlóság elvét követnék az egyedülállók, vagyis nem csak azok között keresik a társukat, akik ugyanolyan iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint ők maguk.

 

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy az általános iskolai végzettségű partner iránt elsősorban az alap- és a középfokú végzettségűek érdeklődnek, de a többi párkereső sem tartja kizáró tényezőnek, ha kiszemeltjének ilyen végzettsége van. Az egyetemi diploma kevésbé osztja meg az egyedülállókat, többségük ugyanis szívesen ismerkedne olyan jelölttel, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Ez azonban elsősorban nem a diplomásokra igaz, a középfokú végzettségű egyedülállók számára még vonzóbb egy ilyen társ.

 

A szerelmet nem lehet tehát feltétlenül csak az iskolázottságban mérni, bár kétségtelen, hogy az életkor mellett ez is befolyásolja a párválasztást.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50