Tudománytörténeti kiállítás a Millenárison

forrás: Prím Online, 2022. február 16. 15:38

Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel nyílt nagyszabású tudománytörténeti kiállítás a Millenáris D épületében. Az interaktív tárlaton olyan mérföldkőként számontartott tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek feltalálói között magyar tudósok, szakemberek is megtalálhatóak. Dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatójának életútjáról és a Lyme-kór felismerését forradalmasító labordiagnosztikai eljárásáról is többet megtudhatnak az érdeklődők. Az időszakos kiállítás február 15-től látogatható.

20 évvel az első Álmok Álmodói kiállítás után új megközelítésben, tudományterületek köré szerveződve lehet megismerkedni 600 géniusz úttörő találmányaival a 6000 négyzetméteres kiállítótérben. A hatalmas tárlatanyagot tudományos érdekességek teszik színesebbé, néhány találmányt ki is lehet próbálni, részt lehet venni VR-vetítésen, valamint a látogatók tesztelhetik is újonnan szerzett ismereteiket egy applikációs kvízzel. A február 15-től megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa: a tudomány is lehet élvezetes, szórakoztató rácsodálkozás az újdonságokra, és szeretne inspirációt nyújtani a jövő feltalálóinak.

 

Dr. Bózsik Béla Pál

 

Olyan izgalmas, korszakalkotó innovációkat és váratlan felfedezéseket mutat be a kiállítás, amelyek felforgatják és jobbá teszik az életünket. Ilyen tudományos áttörés a Dr. Bózsik Béla Pál által megalkotott DualDur Lyme-kór vizsgálati módszer, amely lehetővé teszi a Borrelia baktériumok által okozott fertőzés sötétlátóteres mikroszkóppal történő vizsgálatát. Ezt a technológiát továbbfejlesztve a kullancsok által terjesztett betegségek több kórokozója is kimutathatóvá vált, amelyet fia, Bózsik András Pál és csapata modernizált és automatizált. A kullancsok gyérítésére is kidolgoztak egy új biológiai szert Dr. Bratek Zoltánnal együtt, amely mikroszkopikus gombák segítségével befonja az egész kullancsot, így a végén a vérszívóból egy hólabda szerű képződmény lesz, és annak pusztulását okozza.

 

Fontos védekeznünk a kullancsok ellen, mivel két fő betegséget terjesztenek: az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt, amelyek számos súlyosabb idegrendszeri, ízületi és izomgyulladással járó tünetet okozhatnak. A kezdeti jellegzetes, kör alakú bőrpír megjelenésének hiányában nehezen felismerhető a betegség. A nehézkes diagnózis megoldására fejlesztette ki a Lyme Diagnostics Kft. DualDur módszerét, amely a betegség bármely időszakában – akár már a csípést követő egy héten belül is – képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját. A vállalat újításával és Dr. Bózsik Béla Pál főorvos különleges életútjával a Lyme installációnál tudnak jobban megismerkedni az érdeklődők, ahol egy ismeretterjesztő videót is levetítenek.

 

Kép: Lyme Diagnostics Kft.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50