Feltankolhatunk a Covid-tesztből akár az élelmiszerboltokban is

forrás: Prím Online, 2022. február 19. 13:58

Ezentúl a tej, cukor és a hús mellé a COVID-19 kiszűrésére alkalmas gyorstesztek is bekerülhetnek a bevásárlókocsikba. Ahogyan a nagyobb drogériákban is egy dezodor és fogkrém mellett is tehetünk belőlük a pénztári futószalagra. De akár a tankolás végén is kérhetünk a kúton olyan gyorstesztet, amivel az Omikron variáns is 98-99 százalékos biztonsággal beazonosítható.

A többi között ezt jelenti a február 8-án megjelent kormányrendelet, ami soha nem látott módon bővítette a patikákon túlra a koronavírus diagnosztizálását szolgáló termék beszerzési körét. A piacvezető forgalmazó Diagpro Home szerint ez a változás a minőségi, európai gyártású gyorstesztek könnyű elérésnek korát hozhatja el, ezáltal segítve a világjárvány elleni hatékony küzdelmet.

 

Továbbra is kérjük a gyógyszertárban vagy keressük a kijelölt kereskedelmi egységekben

A Gazdasági Versenyhivatal javasolta a kormánynak, hogy vonják be a kiskereskedelmi láncokat, a drogériákat és a benzinkutakat is a gyorstesztek forgalmazásába. A februári eleji döntés értelmében viszont nagyjából 1000 kereskedelmi egységgel bővülhet az elérési kör - hangsúlyozza Dr. Pipei Csaba, a svájci Biosynex és az olasz Screen Italia termékeit forgalmazó Diagpro Home Kft. ügyvezetője. „Jelen tudásunk szerint papíron 758 olyan kereskedelemi egység van Magyarországon, amelyik értékesítheti az antigén alapú gyorsteszteket és bizonyára néhányan megszerzik még az engedélyt. 2500 patikában lehet jelenleg koronavírus tesztet vásárolni és mi arra számítunk, hogy a gyógyszertárakban is csökkeni fog a minőségi, európai koronavírus tesztek beszerzési ára, így megéri oda is betérni tesztért” – teszi hozzá az szakember.

 

 

Mit hoz a kereskedelemben, mire számíthatnak a fogyasztók?

A kereskedelem szereplőinek fontos, ugyanakkor nem könnyű feladata lesz, hogy minőségi teszteket tartsanak – vélekedik Dr. Pipei Csaba. Mint fogalmaz: számos helyen a megfelelő szakértelem hiányában megnőhet az esélye annak, hogy gyenge minőségű tesztek is bekerülnek a rendszerbe. Veszélyes megoldás lehet, ha kizárólag a beszerzési árra alapozzák a döntéseiket, nem véletlenül nem javasolta a Gazdasági Versenyhivatal sem a hatósági ár bevezetését. Ezzel ugyanis a valóban minőségi termékek könnyen kiszorulnának a piacról és csak megbízhatatlan tesztek lennének elérhetőek. A jó minőségű, nyugati tesztek ára ugyanakkor akár a jelenlegi fele (!) is lehet ennek oka, hogy várhatóan nagyobb mennyiségben fognak fogyni az önellenőrző tesztek a széleskörű elérés miatt, ezért az importőrök olcsóbban tudják beszerezni őket és ezt az árkedvezményt pedig a fogyasztók is élvezhetik.

 

 

Szemünk előtt az egészség a polcokon

A járvány 5. hullámánál járva a szakértők szerint a leginkább felelős magatartás az, ha a gyógyszeres dobozba a sebtapasz, a fájdalomcsillapító és a lázmérő mellé egy gyorstesztet is beszerzünk már azelőtt, hogy bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. Ezt pedig a legkönnyebben a napi bevásárlások során tudjuk megtenni. A 2021-ben öntesztelésben piacvezető Diagpro Home vezetője ezért úgy számol, hogy már hónapokon belül érezhetően több háztartásba kerülhet olyan eszköz, amivel bárki 15 perc alatt könnyen – és felelősen – kiderítheti, hogy érdemes-e aznap felkeresni a szüleit vagy bemehet-e munkahelyére anélkül, hogy akár több tucat kollégáját is kitenné a fertőzésnek. „Azért fontos a kormány minapi döntése, mert a nagyobb kínálat garantáltan az árak mérséklődéséhez vezet majd. Az olcsóbb gyorstesztek pedig vonzóbbá válhatnak az árérzékenyebb fogyasztók számára is” – hangsúlyozza Pipei Csaba, hozzátéve: „Azt várjuk, hogy a prémium minőségű, svájci Biosynex fogyasztói ára akár 40-50%-kal kedvezőbb lesz.”

 

 

Keressük a minőséget!

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a patikában a vásárlás előtt megnézni a dobozon, hogy milyen tulajdonsággal, bevizsgálási előélettel rendelkezik egy-egy termék. Noha az árban nem tükröződik feltétlenül a különbség, az egyes tesztek megbízhatóságában nagy különbségek lehetnek – emlékeztet Pipei Csaba, aki szerint ezen a területen is észlelhetők pozitív változások: a rengeteg távol-keleti teszt között is sikerült találni olyat, ami mellé bizalommal odaállhattunk. A Vazyme nevű, orrnyálkahártyából vett mintával működő termék Kínában készült csúcstechnológiával, és 99,81%-os pontosságot ígér mindössze 2498 forint ajánlott fogyasztói áron.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05