Intralogisztikával kapcsolatos fejlesztés zárult a BME-n

Henger Attila, 2022. március 12. 10:34

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) rendezvényén bemutatásra került Magyarország legújabb intralogisztikai laborja, amelyet az idén 85 éves SSI Schäfer támogatásával újított meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék közelmúltban korszerűsített, 5G képes oktatási helyszínén a jövő szakemberei, mérnökei, valamint logisztikusai tanulhatnak és kutathatnak.

 

10 éves idén az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék

2006-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Közlekedésmérnöki Kar kétlépcsős oktatásra tért át, majd rá hat évre megalakult az új tanszék is.

 

Dr. Bóna Krisztián tanszékvezető

„A 2012-ben bekövetkezett tanszékátszervezések alatt a Közlekedésüzemi Tanszék logisztikával foglalkozó munkatársai, valamint az Építőgépek, Anyagmozgató Gépek és Üzemi Logisztika Tanszék munkatársai részvételével megalakult az idén 10 éves Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék” – mondta Dr. Bóna Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék vezetője.

 

A ma is érvényes bolognai-rendszerben, az alapképzésben (BSc) és a mesterképzésben (MSc) is képeznek logisztikai mérnököket, melyben jelentős részarányt képvisel az intralogisztikával kapcsolatos ismeretek átadása. Az oktatások és kutatások során pedig nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a modern, például 5G-technológia alkalmazására is.

 

Az ellátási rendszerek működésének alapját nyújtják az intralogisztikai megoldások

Az intralogisztika, más néven belső logisztika, az üzemen belül zajló, anyagmozgatásra korlátozódó logisztikai folyamatokat takarja. Jellemzően ezek a tevékenységek anyagmozgatási üzemek, gyárak, valamint raktárak belső és külső tereiben történnek. A gyártási folyamatok működésének hatékonyságában az ellátási lánc menedzsment egy fontos szerepet tölt be. A folyamatok megtervezése során viszont a jól megtervezett intralogisztikai megoldások nyújthatnak megfelelő támogatást. 

 

Az SSI Schäfer már 85 éve az intralogisztikában

Amikor Fritz Schäfer 1937-ben megalapította lemezárugyárát, még nem sejthette előre, mi lesz majd egykori vállalkozásából: a világ legnagyobb, logisztikai rendszereket és termékeket kínáló szolgáltatója. Az idén 85 éves SSI Schäfer cégcsoport világszerte több mint 70 operatív társasággal, több mint tízezer munkatárssal fejleszti azokat az innovatív koncepciókat és raktártechnikai megoldásokat, amelyek az intralogisztika jövőjét is alakítják. A vállalat világszerte vezető szerepet tölt be a belső logisztikai termékek és rendszerek terén. A tárolóktól kezdve az állványrendszereken át egészen a teljesen automatikus rendszerekig mindent a legmodernebb technológia alkalmazásával, a saját gyártóüzemeikben készít. 

 

Kardos Péter, az SSI Schäfer Kft. ügyvezető igazgatója

„A vevői elvárások folyamatosan változnak, amelyhez mi töretlenül alkalmazkodunk és hosszú távon gondolkozunk. Az elmúlt 20 évben a raktározási igények, mind tárolókapacitásban, mind az azt kiszolgáló technológiában fejlődtek. Ezeket a jövőben is a legjobb minőségben és a legmodernebb megoldásokkal szeretnénk kielégíteni” – emelte ki Kardos Péter, az SSI Schäfer Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A sikeres együttműködések magas színvonalú, modern logisztikai képzéseket eredményeznek

A hosszú távú gondolkodásának köszönhetően az oktatásra és a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet az SSI Schäfer. Ennek köszönhetően világszerte együttműködnek helyi oktatási intézményekkel, egyetemekkel. 

 

„Magyarországon kiváló kapcsolatban állunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a Magyar Logisztikai Egyesülettel is. A cél, mint mindenhol a nagyvilágban, így hazánkban is ugyanaz: szeretnénk támogatást nyújtani a megfelelő szakmai alap biztosításával a jövő generációi számára, valamint ezáltal közelebb kerülni a hallgatókhoz, szakmai szervezetekhez, hatóságokhoz és a végfelhasználókhoz, szélesíteni az alkalmazott technológiai sokszínűséget” – tette hozzá Kardos Péter, az SSI Schäfer Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A versenyképes logisztika fenntartásához elengedhetetlen az innováció, a folyamatos fejlődés. A korszerűsített, 5G-technológiával is felszerelt oktatási helyszínnek köszönhetően a hallgatók most már a legmodernebb körülmények között sajátíthatják el a belső logisztikai ismereteket. Ráadásul nemcsak oktatási, hanem kutatási célokra is megfelelő a fejlesztés.

 

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke

„Az egyetem új laborjában gyakorlatorientált módon ismerkedhetnek meg a legmodernebb intralogisztikai megoldásokkal a tanulók és a kutatásokat végzők, méghozzá a fejlesztésnek köszönhetően erre már az intézmény falain belül is lehetőség nyílik. Mindig öröm azt tapasztalni, mikor az oktatási intézmények és a vállalatok együttműködve tesznek a logisztika társadalmasításáért, mely a Magyar Logisztikai Egyesületnek is már több mint 30 éve szintén célja” – hangsúlyozta Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05