Az első hidrogénüzemű vonat Bajorország számára

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 19:00

Március 15-én a Siemens Mobility és a Bayerische Regiobahn (BRB) képviselői Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter és Christian Bernreiter bajor közlekedési miniszter jelenlétében lízingszerződést írtak alá Bajorország első  hidrogénüzemű vonatának innovatív prototípusára vonatkozóan. A szerződéskötésre az összes résztvevő által 2021 júliusában aláírt szándéknyilatkozatot követően került sor.

 

  • A Siemens Mobility a legújabb generációs hidrogénvonatot szállítja
  • Kísérleti tesztek 2023 közepétől a Bayerische Regiobahn útvonalain
  • Aiwanger gazdasági miniszter: "A szerződés Bajorország hidrogénstratégiájának fontos eleme"
  • Bernreiter közlekedési miniszter: "Iránymutató projekt a klímasemleges vasúti közlekedés felé vezető úton Bajorországban"

 

A legújabb generációt képviselő kétkocsis hidrogénüzemű szerelvényt 2022 tavaszán mutatják be a nagyközönségnek. A vonatot többek között az Augsburg-Füssen útvonalon fogják tesztelni 2023 közepétől. A kísérleti üzemet a Bayerische Regiobahn (BRB) vasúti hálózatán kezdetben 30 hónapra tervezik. A vonat várhatóan 2024 januárjában kezdi meg az utasforgalmi üzemet.

 

Hubert Aiwanger, bajor gazdasági miniszter elmondta: "A zöld hidrogén az átfogó klímavédelem kulcsfontosságú pillérévé válik a közlekedés, az ipar és az energia területén.  Gazdasági és energiaügyi miniszterként örülök, hogy a bajorországi hidrogénstratégiánk egyre inkább képes konkrét kérdéseket  kezelni. Ez a vonat fontos része a hidrogénmeghajtásal történő közlekedés felé mutató stratégiának, ezért is támogatjuk ezt a projektet. Meggyőződésem, hogy a zöld hidrogén meghajtással képesek leszünk jelentősen csökkenteni a szennyezőanyag-kibocsátást a teherszállításban és a vasúti közlekedésben, és ezzel hozzájárulhatunk a dekarbonizációhoz. Ily módon csökkenthető az energiaellátástól való egyoldalú függés is, és ez a modell a világ számos régiójában is elterjedhet."

 

 

Christian Bernreiter, bajor közlekedési miniszter hangsúlyozta: "Őszinte örömömre szolgál, hogy ezt az innovatív technológiát hamarosan Bajorországban is bevezethetjük és működés közben tesztelhetjük. Szorosan együttműködünk partnereinkkel ennek a projektnek a megvalósításban, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a hidrogénmeghajtás is hozzájárulhat a vonzó, sőt klímasemleges vasúti személyszállítás kialakításához. Célunk, hogy ezt legkésőbb 2040-ig elérjük. Bajorország számára a kísérleti projektre költött több millió eurós támogatás több mint jó befektetés."

 

Albrecht Neumann, a Siemens Mobility Gördülőállomány területének világszintű vezetője: "A Mireo Plus H a legújabb generációs hidrogénüzemű vonatunk. Nagy hajtóerővel, kiváló gyorsulási képességgel és kiterjedt üzemi lehetőségekkel rendelkezik. Ez gyorsabbá, hatékonyabbá, környezetbarátabbá és kényelmesebbé teszi a vasúti közlekedést. A hidrogénmeghajtás a vonatok kibocsátásmentes, korszerű meghajtási formája, amely karbonmentessé teszi a vasúti közlekedést, és jelentősen hozzájárul  klímacéljaink eléréséhez."

 

Arnulf Schuchmann, a Bayerische Regiobahn ügyvezető igazgatója elmondta: "A Bayerische Regiobahn a bajor lakosság megbízható mobilitási partnerének tekinti magát, és szeretne számukra  klímabarát szolgáltatást nyújtani a mindennapokban. Gondolunk azonban a jövőre is, és örömmel segítünk a holnap mobilitási irányvonalának meghatározásában.

 

A projekt előkészítése során nagy erőfeszítéseket tettünk és nagybizakodással nézünk a vasúthálózatunkban lefolytatandó tesztüzem és a hidrogéntechnológiának a  vasúti ágazatban történő alkalmazása során megszerzendő know-how elébe. A Transdev Csoporttal, amelyhez tartozunk, és a teljes helyszíni csapatunkkal közösen a lehető legjobban készítjük elő a projektet, hogy biztosítani tudjuk a jövő évi zökkenőmentes tesztelés megkezdését."

  

A hidrogénüzemű vonatot a Siemens Mobility Mireo Plus platformján fejlesztik. A hidrogénmeghajtás fő alkotóelemei a tetőre szerelt üzemanyagcellák. A rendszer részét képezi a padló alatti akkumulátorok legújabb generációja, amelyeket az akkumulátor-specialista Saft szállít. A hidrogénmeghajtású vonat a sikeres Mireo regionális vonatplatform adaptációja, amelynek akkumulátoros és hagyományos elektromos meghajtású változata is elérhető. A vasúti közlekedésben használatos alternatív meghajtások fejlesztése a Siemens Mobility átfogó fenntarthatósági törekvéseinek része. A vállalat úttörő szerepet játszik a fenntartható mobilitás területén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05