Példaértékű energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON

forrás: Prím Online, 2022. március 27. 10:24

Fenntarthatósági szempontból példaértékű beruházásról állapodott meg Szolnok város önkormányzata és az E.ON Hungária Csoport. Az együttműködés keretében hat helyszínen kilenc, összesen 330 kW teljesítményű napelemes erőművet hoznak létre a megyei jogú város energiaigényeinek kiszolgálására, és olyan energiaközösségeket alakítanak ki, melyek további segítséget nyújtanak az így megtermelt energia hatékony felhasználására. A beruházás környezettudatos és előremutató energiaellátási megoldást nyújt az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények számára, segítve ezzel a költséghatékonyabb működést, energiakiadásaik csökkentését. 

„Szolnok városával az együttműködésünk hosszú évekre nyúlik vissza az elektromobilitás terén, ezzel a megállapodással pedig egy újabb, hatalmas lépést tettünk egy még fenntarthatóbb jövő felé. Ez a beruházás nemcsak azért különösen fontos számunkra, mert egy egyedülálló, előremutató közösségi megoldást valósítunk meg, hanem azért is, mert az önkormányzatban olyan partnerre leltünk, akik hozzánk hasonlóan aktívan tenni akarnak a klímaváltozás ellen és ebben élen járnak. Ezekért a közös sikerekért dolgozunk minden nap, és ebben szeretnénk példát mutatni másoknak is” – mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

 

 

A beruházás az energiaközösségekben megvalósuló megújuló energiahasznosítás egyik mintaprojektje lehet. A fejlesztéseknek köszönhetően az energiaközösségek tagjai – három óvoda, egy bölcsőde, egy orvosi rendelő és három többlakásos lakóház – az épületek tetején napelemek által megtermelt energiát összehangolhatják és ott helyben fel is tudják használni. Ezáltal az érintett épületek energiaköltségei csökkenthetők és a mérésük is hatékonyabbá válik. Az energiaközösség működéséhez egy 50 kVA teljesítményű energiatárolót is létesít az E.ON, melynek segítségével a rendszer képes lesz arra, hogy a megtermelt megújuló energiából fedezze az épületek energiaellátásához szükséges energiamennyiség jelentős részét, akkor, amikor arra éppen szükség van. Emellett az E.ON Hungária minden helyszínen elvégzi a beruházásban részt vevő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítését is, így a hőszigetelés mellett a nyílászárók cseréjére is sor kerül, három helyszínen pedig kazáncserét is végeznek. Ezekkel a korszerűsítésekkel még tovább csökkenthetők az energiaköltségek. Az E.ON a beruházásban komplex, kulcsrakész energetikai megoldást nyújt. 

 

 

„A tiszta energia a jövőnk záloga, ezért is örülök nagyon az E.ON-nal meglévő gyümölcsöző együttműködésünknek. Sikeresen dolgozunk együtt elektromos gépjárműflottánk üzemeltetésében, s még számos sikeres, kisebb-nagyobb programban. Kétségtelen, hogy ez a mostani projekt új utakat nyithat meg előttünk, s talán minden eddiginél nagyobb volumenű is. Pontosan ezért várom nagyon, hogy elinduljon, s láthassuk, milyen területeken tudunk környezetbarát technológiákat munkába állítani” – mondta Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere. 

 

„Magyarország számára is az egyedüli út a környezettudatosság a biztonságos jövő megteremtésében. Szolnok ebben kiemelt szerepet töltött be, mindig partner volt az innovációs törekvésekben. Az E.ON-nal meglévő gyümölcsöző kapcsolat az új projekttől egy újabb lendületet kap, s hasznát nem csupán a megyeszékhelyen élők látják majd, hanem a térség települései is” – hangsúlyozta dr. Kállai Mária, Szolnok és környékének országgyűlési képviselője.

 

A naperőművek mellett az energiavállalat a Mester utcai helyszínen egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkolót, úgynevezett carportot is létesít. A parkolóba öt 22 kW teljesítményű AC-töltőt és egy 75 kW-os DC-töltőt is telepítenek, melynek köszönhetően a város lakói és a Szolnokra látogatók még gyorsabban és még kényelmesebben tölthetik elektromos járműveiket a jövőben. 

 

Szolnok és az E.ON közös projektje fontos szerepet tölthet be a hazai környezettudatosság építésében és mintaként szolgálhat a jövőben alapítandó energiaközösségek számára. 

 

Az energiavállalat és a város együttműködése kiemelkedő az elektromobilitás területén is, 2019-ben az E.ON e-töltőket telepített az önkormányzat megbízásából, 2017 óta pedig tizenhárom tisztán elektromos autó és kisbusz segíti a város önkormányzatát és közfeladatainak ellátását az együttműködésnek köszönhetően. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05