Üvegoptikás nyílászárót fejlesztett családi házakra egy magyar cég

forrás: Prím Online, 2022. április 11. 20:12

Egy magyar kisvállalkozás mérnökcsapata hazánkban egyedülálló módon, családi házakra fejlesztett üvegoptikás alumínium nyílászárót. A rendszer különlegessége, hogy a keret egy síkban helyezkedik el az üveggel, amit a bukó-nyíló funkciójú ablak- és erkélyajtó szerkezet teljes újragondolásával értek el. A jelenlegi építési trendekre reflektáló megoldás lehetővé teszi, hogy rejtett tok beépítéssel üvegszárny hatást érjenek el. Az egyedi alumínium nyílászárók fejlesztése családi házas vonalon a hazai kis- és középvállalkozások körében kivételesnek számít.

Az Optivison elnevezésű szerkezet kívülről nézve teljesen sík, üveges felület, ugyanis a nyílászárók tokja és szárnyra ragasztott üvegpanelje azonos külső síkon helyezkedik el. A rendszer nagyméretű nyíló elemek kialakítását teszi lehetővé. „Mérnökcsapatunk egy már meglévő rendszert alakított át az Alukönigstahl szakembereinek támogatásával úgy, hogy az családi házas és a lakossági célokat szolgáljon. A fejlesztésünket az indította el, hogy a minimál koncepciós családi házak nyílászárós tervezése során szembesültünk az üvegoptikás rendszertermékek hiányával, melynél az üveg és a keretrendszer egy síkban lehetnek, így a keretnélküli tolóajtók mellé találunk designban és megoldásaiban is maximálisan illeszkedő szerkezeteket. Mindenképpen olyan üvegoptikás rendszert kívántunk létrehozni, amelynek tokja teljes mértékben eltakarható, így külső megjelenésében csak egy üvegsíkot érzékelünk” – emeli ki Lovász Károly, a KAV Hungária ügyvezetője. 

 

 

Az Optivision a homlokzaton egységes üvegmélységet és síkot mutat, emellett a magasság kapcsán felmerült ügyféligények is megoldhatók ezzel a rendszerrel. A nyíló vasalattal ugyanis hatalmas, akár 3176 mm-es szárnymagasság is megvalósítható. Szintmagas kivitelben, osztóborda nélkül lehet tehát akár egy 3 méteres erkélyajtót is megépíteni. A magyar vállalkozás végül a Schüco egyik rendszerét fejlesztette tovább, ugyanis a keret nélküli rendszerek közül ennek a terméknek volt a legtöbb kiegészítője, többek között szellőztető rendszere és árnyékolástechnikája. Így egy kimagaslóan jó hőtechnikájú termék jött létre, mely passzívház minősítésű épületekre is alkalmazható. „A fejlesztés során a szárnyat fejlesztettük tovább, ennek során egy olyan alumínium nyílászárót hoztunk létre, melyen belül nincs üvegvezető léc. Így beépített állapotában design szempontjából is kiemelten magas minőségű termékkör jött létre” – teszi hozzá Lovász Károly. 

 

 

Az Optivison rendszer teszteredményei azt mutatják, hogy a fejlesztés maximálisan teljesíti a korszerű nyílászárókkal kapcsolatos követelményeket. Az összes Magyarországon elvégezhető minősítés alapján, víz- és légzárásban is kiemelt minőségű termék jött létre. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05