A Rakuten Viber aláírja az EU magatartási kódexét

forrás: Prím Online, 2022. május 11. 14:59

A Rakuten Viber aláírja az EU által elfogadott felhasználói útmutatóját, ezzel is elkötelezve magát az EU-ban a gyűlöletbeszéd online terjedésének megelőzése mellett. 2022. május 10-én Idit Arad, a Rakuten Viber vezető jogtanácsosa – aki a vállalat "adatvédelmi őre" – Brüsszelben csatlakozik Didier Reynders európai igazságügyi biztoshoz, hogy szignózza a megállapodást. 

A Rakuten Viber összekapcsolja a világ minden pontjáról az embereket, hogy csoportokon és csatornákon keresztül tudjanak egymással beszélgetni. A Viber továbbra is az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás a közép- és kelet-európai régióban, 76%-os okostelefonos elérési aránnyal. Miközben a Viber folyamatosan bővíti funkcióit és új lehetőségeket kínál felhasználóinak az egymással való kommunikációra, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mindezt a lehető legbiztonságosabb platformon tegyék meg. A Viber gondoskodik arról, hogy felhasználói biztonságban érezzék magukat, függetlenül attól, hogy milyen módon kommunikálnak egymással.

 

Az aláírásra május 10-én került sor Brüsszelben, Belgiumban. A Viber együttműködik az Európai Bizottsággal és annak Jogérvényesülésért és Fogyasztókért Felelős Főigazgatóságával, valamint egy szakosodott szervezetekből álló hálózattal is, hogy nyomon kövesse, elemezze és eltávolítsa a gyűlöletkeltő beszédet a kommunikációs platformjáról. 

 

 

A magatartási kódex nyomonkövetésében részt vevő szervezetek közé tartoznak az olyan állami szervek, mint a Rasszizmus és Idegengyűlölet Spanyol Megfigyelőközpontja (OBERAXE), az Antidiszkriminációs Iroda Olaszországban (UNAR), valamint civil társadalmi szervezetek az EU több részéről, mint pl. a Nemzetközi Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Liga (LICRA) Franciaországban, a Nemzeti LGBT Jogok Szervezete (LGL) Litvániában és a Nemzetközi Hálózat a Kibergyűlölet Ellen (INACH) ernyőszervezete. A Viber bevezeti a szükséges eszközöket, hogy segítsen a megbízható civil szervezeteknek jelenteni a gyűlöletkeltő megjegyzéseket. A felületen elérhető lesz egy külön űrlap a civil szervezetek és a hatóságok számára, melynek segítségével egyszerűsíteni tudják folyamataikat és biztosítják, hogy a Viber a lehető leggyorsabban tudjon lépéseket tenni és eltávolítani az adott tartalmakat. A civil szervezetekkel együttműködve a Viber gondoskodik arról, hogy a platformon szerzett összes élmény pozitív legyen és megelőzze az ott folyó gyűlöletbeszéd terjedését.

 

A Viber speciális erőforrásokat különített el a tartalommoderációs csapatok képzésére és támogatására, amelyek felderítik a potenciálisan gyűlöletkeltő tartalmakat és szükség esetén azonnali intézkedéseket tesznek a mihamarabbi eltávolítás érdekében. A rendelkezésre álló eszközök minél hatékonyabb megértéséhez a Viber a civil szervezeteket is megkeresi, hogy képzést nyújtson a platform működéséről.

 

A Viber ”Csatornák” funkciója profitál a legtöbbet a felhasználói útmutató aláírásából. Az emberek a világ minden tájáról feliratkozhatnak ezekre a Csatornákra, hogy felfedezzék a legfrissebb híreket, részt vehessenek szavazásokon és kvízekben, illetve, hogy hozzáférést kapjanak az exkluzív tartalmakhoz is. A Csatornák nyilvános fórumot is biztosítanak a beszélgetésekhez, és ez a felhasználói útmutató szabályozza a megfelelő intézkedéseket a tartalom ellenőrzéséhez. Ha gyűlöletkeltő tartalmakat osztanak meg, az üzenetet az egyik résztvevő civil szervezet vagy más felhasználók megjelölhetik és a moderációs csapat felülvizsgálhatja azokat. A Viber vállalja, hogy az ilyen bejelentéseket az útmutatóban előírt 24 órán belül felülvizsgálja. 

 

"A Viber mindig is elkötelezett volt a felhasználók adatvédelme és biztonsága iránt. A dokumentum aláírásával ezt még inkább meg tudjuk erősíteni" – fejtette ki Idit Arad, a Rakuten Viber általános jogtanácsosa. "A Viber adatvédelmi funkcióinak széles körű listája, mint például a végponttól végpontig terjedő titkosítás, az eltűnő üzenetek és a rejtett csevegések fokozott védelmet biztosítanak felhasználóinknak a személyes üzenetváltások során. Mostantól az olyan nyílt kommunikációs funkcióinkban, mint a Csatornák, a Viber felhasználói abban a tudatban kapcsolódhatnak be, hogy a legjobb érdekeiket tartjuk szem előtt."

 

A platformon belüli gyűlöletbeszéd elleni küzdelem mellett a Rakuten Viber más etikátlan viselkedések elleni küzdelemben is elkötelezett, és törekszik további illegális tevékenységek megelőzésére, mint például a csempészet, a csalás vagy más jogellenes cselekedetek.

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50