Több tízmillió forintos ösztöndíjalapot hozott létre a Huawei az Óbudai Egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. május 16. 18:00

Több tízmillió forintos ösztöndíjprogramot indított a Huawei Technologies Hungary az Óbudai Egyetem hallgatói kutatásainak támogatására. A nagyszabású Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy ösztönözze a napenergia hasznosításához, valamint az 5G ipari felhasználásához kapcsolódó egyetemi-hallgatói kutatási projekteket. Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte az újabb együttműködést, amely fontos lépés a tudás- és képességtranszfer szempontjából.

A Huawei Technologies Hungary és az Óbudai Egyetem évek óta közösen dolgozik azért, hogy kiaknázza a jövő tehetségeiben és a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket. A vállalat és az egyetem együttműködésének keretében ezúttal több tízmillió forintos pénzalapot hoztak létre a megújuló energia, illetve a mobil távközlési hálózatok területén indított egyetemi kutatások támogatására. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramban hallgatók, hallgatói csapatok és mentor tanárok vehetnek részt. A hallgatói projektek olyan jövőbe mutató technológiai kutatásokra fókuszálnak, mint a digitalizált energiahatékonysági megoldások – különösen a napenergia ipari hasznosítása és az energiatárolás –, valamint az 5G-technológia energiafelhasználásának csökkentése, megújuló energiával való hatékony működtetése.  Emellett a virtuális- és kiterjesztett valóság (Virtual Reality és Augmented Reality) megoldások, valamint a robotika ipari alkalmazása is a kutatási területek részét képezik majd. 

 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözölte a Huawei és az Óbudai Egyetem között létrejött újabb együttműködést, amely fontos lépés a tudás- és képességtranszfer szempontjából. 

 

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora hangsúlyozta: „A 21. században napról napra születnek új technológiák és innovációk, ezért már az egyetemi években nélkülözhetetlen a versenyképes gyakorlati tudás megszerzése. Ebben nagy segítséget jelent például a Huawei-jel, az egyik globálisan vezető technológiai vállalattal való együttműködés, amely lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók az ipar valós problémáiba és működésébe láthassanak bele, és gondolkodjanak azok megoldásán, illetve akár új, gyakorlatban is hasznosítható alkalmazások fejlesztésén dolgozzanak.” 

 

5G technológia új felhasználási lehetőségei

Az ipari és egyetemi szféra szorosabb együttműködése, valamint a tudás- és tapasztalatcsere elősegítéséért háromoldalú együttműködési megállapodást is aláírt a Huawei Technologies Hungary, az Óbudai Egyetem és a Czecz Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet. A megállapodás célja – emelte ki Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője –, hogy olyan új megoldásokat fejlesszenek, amelyek segítenek kihasználni az 5G-ben rejlő lehetőségeket az iparvállalatok számára az Ipar 4.0 megoldások magyarországi elterjedése érdekében, különösen a logisztika területén. Az együttműködés magában foglalja az intelligens logisztikai megoldások és közlekedési rendszerek telepítésének elősegítését is. A felek abban is megállapodtak, hogy egységes nemzetközi műszaki szabványokon, valamint ellenőrizhető tényeken és tudományos adatokon alapuló megoldásokat dolgoznak ki. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05