5 hasznos tipp: így vigyázz a mobilodra nyáron

forrás: Prím Online, 2022. május 20. 14:50

A nyári időszakban igyekszünk az elmúlt hónapok hajtását kipihenni, megrohamozzuk végre a strandokat, fesztiválokat, vagy éppen a tengerpart felé vesszük az irányt. Bárhogyan is, egy biztos: a telefonunkat nem hagyjuk otthon – utazás, pihenés közben pedig a meghibásodás és a balesetek kockázata is nőhet. A Yettel most összegyűjtött 5 tippet, amivel biztonságban tudhatjuk eszközünket a nyári időszakban is, hiszen erre is érdemes ugyanúgy vigyázni ilyenkor, mint magunkra.

 

A víz éltető elem – de nem a mobilodnak

Bár jó pár vízálló készülék elérhető a piacon, jó tudni, hogy ezek vízállósága csökkenhet a használat idejével, és nem is feltétlenül van mindenkinek ilyenje. Ha nem vagyunk elég óvatosak, az eszközök belsejébe a borításuk résein és a csatlakozókon keresztül könnyen víz kerülhet. Ez okozhat zárlatot vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a kütyüt. Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk mindig zárt helyen tartani kényes eszközeinket – a strandon tegyük lehetőleg vízhatlan tasakba. Nagyobb esőben is legyünk elővigyázatosak, nem feltétlenül elegendő a zsebünkbe tenni a telefont, hiszen ez is könnyen átázhat, illetve az erős párától is érdemes védeni készülékünket.

 

Ha megtörtént a baj, a lehető leghamarabb kapcsoljuk ki a telefont, egy száraz ruhával töröljük át, távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt, és hagyjuk kiszáradni, de a legjobb, ha mihamarabb egy megbízható szervízbe visszük. A vízálló eszközök terén is jobb az óvatosság: ne a telefonnal együtt csobbanjunk a vízbe, ha pedig semmiképp sem tudunk lemondani a vízben készült Instafotókról, használjunk vízálló tokot.

 

 

A túl sok nap nem csak neked lehet káros

Napozás közben netezni vagy játszani a mobilunkon jó elfoglaltság, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túl sok és erős napfény nemcsak nekünk, de telefonunknak is káros. Az extrém hőmérsékletre a telefon belső alkatrészei és a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak, ami tartós károkat okozhat a készülékben: például adatvesztést, lassulást vagy az akkumulátor megrepedését. Mobilunkat ne hagyjuk közvetlen napsütésnek kitett helyen – a kijelző üvege alatti területe gyakorlatilag üvegházként tárolja a hőt –, de a nyári melegben könnyen felforrósodó autóban sem. Ha ez mégis bekövetkezne, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vigyük árnyékos helyre, és várjuk meg, míg normál hőmérsékletre hűl. Semmiképp se siettessük a hűlést, ne tegyük hűtőbe, hiszen a különböző hőtágulási tulajdonsággal rendelkező alkatrészek miatt a gyors hőmérsékletváltozás is bajt okozhat. A gyártók ajánlása szerint a biztonságos működéshez ideális hőmérséklet 0 és 35 fok között van.

 

Mi az? Feldobod telefon, leesik reccs…

Nem feltétlenül kell kétbalkezesnek lennünk ahhoz, hogy telefonunk egy-egy alkalommal a földön landoljon. Hiába igyekszünk legjobb tudásunk szerint odafigyelni, bárkivel előfordulhatnak balesetek, főleg, amikor például a nyaralás alatt nem a hétköznapi rutinok szerint használjuk telefonunkat, vagy a nagy melegben sokaknak még inkább nehezére esik koncentrálni. Nem is beszélve a fesztiválszezonról és az egyéb kültéri programokról, amelyek jogosan vonzzák az embereket és egyben a baleseteket is. Érdemes minél jobb minőségű törésálló fóliát és tokot beszereznünk mobilunkra – a Yettel-üzletekben a fóliát méretre is vágják –, így felhőtlenül élvezhetjük a szabadtéri koncerteket vagy a túrázást.

 

A zsebesek nem mennek nyári szünetre

A nyári rendezvények és a turistaszezon idején a lopások aránya is nő: a zsebesek előszeretettel használják ki a zsúfolt helyszíneket. A mobilunkat ne tartsuk a táskánk külső részében és nadrágunk hátsó zsebében; szórakozóhelyen, strandon, kávézóban, étteremben pedig egy pillanatra se tegyük az asztalra, mert egy másodpercnyi figyelmetlenség esetén is pórul járhatunk. Gyakori trükk, hogy a zsebesek elterelik a gyanútlan turisták figyelmét, és a kezükben lévő szórólap vagy térkép takarásában elemelik az asztalon heverő mobiltelefont.

 

Érdemes a telefonunkban engedélyezni a nyomkövető funkciót, amivel utólag be tudjuk azonosítani az aktuális helyzetét és blokkolni tudjuk az eszközt. Ha mégis idegen kézre kerülne, azonnal hívjuk a szolgálatót és a rendőrséget. Ha a tolvaj képes volt bejutni a készülékbe, könnyen hozzáférhet az adatokhoz és hívásokat is indíthat, éppen ezért fontos a szolgáltatások azonnali felfüggesztése és a telefon zárolása.

 

Továbbá érdemes előre biztosítást is kötni a készülékre, amit a készülék vásárlásakor vagy később is megtehetünk a szolgáltatónknál. A Yettel készülékbiztosítása a választott csomagtól függően fedezetet nyújthat nem csak a lopásra, de véletlenszerű mechanikai károsodásra, például törésre, elázásra, vagy akár rongálásra, belső meghibásodásra és párásodásra is; és akár bizonyos típusú használt készülékekre is köthető biztosítás, ha azok a szerződéskötés időpontjában sértetlenek. Mindezt egy ingyenes első hónappal.

 

Felszabadultan, korlátok nélkül

Természetes, hogy a nyári programokat szeretnénk megörökíteni az utókornak. Pörögnek az Instasztorik, Facebook-bejegyzések, de sok egyéb hasznos funkció miatt sem hagynánk otthon szívesen készülékünket: online navigáció, térkép, lépésszámláló, kikeressük a helyi látnivalókat, a legjobb környékbeli éttermeket. Ilyenkor még inkább jól jön a korlátlan adatforgalom, így nem kell azon aggódnunk, hogy egyhamar elfogy a netünk. A Yettel Prime tarifái korlátlan belföldi adatmennyiséget tartalmaznak, ami a hazai nyaralásokat segít gondtalanná tenni, ha pedig valaki új készülékkel vágna neki a nyárnak, a szolgáltatónál több kedvező, akár 0 forintos kezdőrészlettel elvihető ajánlat közül is választhat.

Kulcsszavak: mobiltelefon Yettel

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09