5 hasznos tipp: így vigyázz a mobilodra nyáron

forrás: Prím Online, 2022. május 20. 14:50

A nyári időszakban igyekszünk az elmúlt hónapok hajtását kipihenni, megrohamozzuk végre a strandokat, fesztiválokat, vagy éppen a tengerpart felé vesszük az irányt. Bárhogyan is, egy biztos: a telefonunkat nem hagyjuk otthon – utazás, pihenés közben pedig a meghibásodás és a balesetek kockázata is nőhet. A Yettel most összegyűjtött 5 tippet, amivel biztonságban tudhatjuk eszközünket a nyári időszakban is, hiszen erre is érdemes ugyanúgy vigyázni ilyenkor, mint magunkra.

 

A víz éltető elem – de nem a mobilodnak

Bár jó pár vízálló készülék elérhető a piacon, jó tudni, hogy ezek vízállósága csökkenhet a használat idejével, és nem is feltétlenül van mindenkinek ilyenje. Ha nem vagyunk elég óvatosak, az eszközök belsejébe a borításuk résein és a csatlakozókon keresztül könnyen víz kerülhet. Ez okozhat zárlatot vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a kütyüt. Ennek elkerülése érdekében igyekezzünk mindig zárt helyen tartani kényes eszközeinket – a strandon tegyük lehetőleg vízhatlan tasakba. Nagyobb esőben is legyünk elővigyázatosak, nem feltétlenül elegendő a zsebünkbe tenni a telefont, hiszen ez is könnyen átázhat, illetve az erős párától is érdemes védeni készülékünket.

 

Ha megtörtént a baj, a lehető leghamarabb kapcsoljuk ki a telefont, egy száraz ruhával töröljük át, távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt, és hagyjuk kiszáradni, de a legjobb, ha mihamarabb egy megbízható szervízbe visszük. A vízálló eszközök terén is jobb az óvatosság: ne a telefonnal együtt csobbanjunk a vízbe, ha pedig semmiképp sem tudunk lemondani a vízben készült Instafotókról, használjunk vízálló tokot.

 

 

A túl sok nap nem csak neked lehet káros

Napozás közben netezni vagy játszani a mobilunkon jó elfoglaltság, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túl sok és erős napfény nemcsak nekünk, de telefonunknak is káros. Az extrém hőmérsékletre a telefon belső alkatrészei és a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak, ami tartós károkat okozhat a készülékben: például adatvesztést, lassulást vagy az akkumulátor megrepedését. Mobilunkat ne hagyjuk közvetlen napsütésnek kitett helyen – a kijelző üvege alatti területe gyakorlatilag üvegházként tárolja a hőt –, de a nyári melegben könnyen felforrósodó autóban sem. Ha ez mégis bekövetkezne, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vigyük árnyékos helyre, és várjuk meg, míg normál hőmérsékletre hűl. Semmiképp se siettessük a hűlést, ne tegyük hűtőbe, hiszen a különböző hőtágulási tulajdonsággal rendelkező alkatrészek miatt a gyors hőmérsékletváltozás is bajt okozhat. A gyártók ajánlása szerint a biztonságos működéshez ideális hőmérséklet 0 és 35 fok között van.

 

Mi az? Feldobod telefon, leesik reccs…

Nem feltétlenül kell kétbalkezesnek lennünk ahhoz, hogy telefonunk egy-egy alkalommal a földön landoljon. Hiába igyekszünk legjobb tudásunk szerint odafigyelni, bárkivel előfordulhatnak balesetek, főleg, amikor például a nyaralás alatt nem a hétköznapi rutinok szerint használjuk telefonunkat, vagy a nagy melegben sokaknak még inkább nehezére esik koncentrálni. Nem is beszélve a fesztiválszezonról és az egyéb kültéri programokról, amelyek jogosan vonzzák az embereket és egyben a baleseteket is. Érdemes minél jobb minőségű törésálló fóliát és tokot beszereznünk mobilunkra – a Yettel-üzletekben a fóliát méretre is vágják –, így felhőtlenül élvezhetjük a szabadtéri koncerteket vagy a túrázást.

 

A zsebesek nem mennek nyári szünetre

A nyári rendezvények és a turistaszezon idején a lopások aránya is nő: a zsebesek előszeretettel használják ki a zsúfolt helyszíneket. A mobilunkat ne tartsuk a táskánk külső részében és nadrágunk hátsó zsebében; szórakozóhelyen, strandon, kávézóban, étteremben pedig egy pillanatra se tegyük az asztalra, mert egy másodpercnyi figyelmetlenség esetén is pórul járhatunk. Gyakori trükk, hogy a zsebesek elterelik a gyanútlan turisták figyelmét, és a kezükben lévő szórólap vagy térkép takarásában elemelik az asztalon heverő mobiltelefont.

 

Érdemes a telefonunkban engedélyezni a nyomkövető funkciót, amivel utólag be tudjuk azonosítani az aktuális helyzetét és blokkolni tudjuk az eszközt. Ha mégis idegen kézre kerülne, azonnal hívjuk a szolgálatót és a rendőrséget. Ha a tolvaj képes volt bejutni a készülékbe, könnyen hozzáférhet az adatokhoz és hívásokat is indíthat, éppen ezért fontos a szolgáltatások azonnali felfüggesztése és a telefon zárolása.

 

Továbbá érdemes előre biztosítást is kötni a készülékre, amit a készülék vásárlásakor vagy később is megtehetünk a szolgáltatónknál. A Yettel készülékbiztosítása a választott csomagtól függően fedezetet nyújthat nem csak a lopásra, de véletlenszerű mechanikai károsodásra, például törésre, elázásra, vagy akár rongálásra, belső meghibásodásra és párásodásra is; és akár bizonyos típusú használt készülékekre is köthető biztosítás, ha azok a szerződéskötés időpontjában sértetlenek. Mindezt egy ingyenes első hónappal.

 

Felszabadultan, korlátok nélkül

Természetes, hogy a nyári programokat szeretnénk megörökíteni az utókornak. Pörögnek az Instasztorik, Facebook-bejegyzések, de sok egyéb hasznos funkció miatt sem hagynánk otthon szívesen készülékünket: online navigáció, térkép, lépésszámláló, kikeressük a helyi látnivalókat, a legjobb környékbeli éttermeket. Ilyenkor még inkább jól jön a korlátlan adatforgalom, így nem kell azon aggódnunk, hogy egyhamar elfogy a netünk. A Yettel Prime tarifái korlátlan belföldi adatmennyiséget tartalmaznak, ami a hazai nyaralásokat segít gondtalanná tenni, ha pedig valaki új készülékkel vágna neki a nyárnak, a szolgáltatónál több kedvező, akár 0 forintos kezdőrészlettel elvihető ajánlat közül is választhat.

Kulcsszavak: mobiltelefon Yettel

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15