A nagyvállalatok kevesebb mint 0,5 százalékánál egyenlőek a nők és férfiak fizetései

forrás: Prím Online, 2022. május 28. 15:58

Összesen 18 nagyvállalatnál valósult meg a nemek közötti egyenlőség a szervezet minden szintjén az Equileap friss tanulmánya szerint. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos adatokat és elemzéseket szolgáltató cég legújabb, globális rangsora alapján a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a 20. legjobban teljesítő társaság ezen a területen.

Az Equileap összesen 19 szempont alapján vizsgálta a cégeket, hogy kiderítse, hol tartanak a nemek közötti egyenlőség megteremtésében. Az elemzés során 23 országból 3895 tőzsdei vállalat adatait vették figyelembe, amelyek összesen 102 millió munkavállalót foglalkoztatnak világszerte. Az eredmények azt mutatják, hogy bár történtek előrelépések a nemek közötti egyenlőtlenségek korrigálására, még rengeteg tennivaló akad.

 

A tanulmány során megvizsgált cégek igazgatótanácsaiban 26 százalék volt a nők aránya, míg a felsővezetők körében mindössze 18 százalék. A vezetői pozícióban lévők esetében valamivel kedvezőbb a helyzet, a menedzserek 25 százaléka hölgy a tanulmányban szereplő vállalkozásoknál, a teljes munkaerő esetében pedig 37 százalék az arányuk. Az Equileap tanulmánya szerint a vizsgált társaságok közül mindössze 18-nál valósult meg a teljes egyenlőség a nők és férfiak között az igazgatótanácsban, a cég operatív vezetésében és a beosztott alkalmazottak körében. 

 

 

A fizetéseket elemezve sem sokkal kedvezőbb a helyzet, hiszen a vizsgált vállalkozások közül mindössze 19 esetében, vagyis a cégek mindössze fél százalékánál valósult meg a teljes egyenlőség. Kis mértékben javult a helyzet az előző évi tanulmányhoz képest a tekintetben, hogy a társaságok hajlandóak-e egyáltalán beszámolni a fizetések közötti különbségek mértékéről. 2021-ben a felmérésben szereplő vállalkozások 15, idén pedig 17 százaléka osztott meg ilyen jellegű információkat. 

 

A nemek közötti egyenlőség biztosításában legjobban teljesítő 100 vállalatnál - ha kis mértékben is, de – javult a helyzet a múlt évhez képest. Az átlagos eredményük az összes vizsgált szempont alapján idén 66 százalékra emelkedett a tavalyi 64 százalékhoz képest. Az első helyen az ausztrál Mirvac végzett, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság 79 százalékos eredményt ért el. A második a norvég DNB pénzügyi szolgáltató lett 74 százalékkal, míg a harmadik helyet a brit közműszolgáltató, a National Grid szerezte meg, szintén 74 százalékkal.

 

Az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakításában vezető szerepet betöltő Schneider Electricet az Equileap friss rangsorában a 20. pozíciót szerezte meg 68 százalékos eredménnyel. A társaság idén márciusban alapító tagja lett a Global Parity Alliance nevű, iparágakon átívelő szervezetnek is, amelynek célja, hogy felgyorsítsa az előrelépést a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás (DEI – diversity, equality, inclusion) terén. A Schneider Electric-nél egyébként a vállalat végrehajtó bizottságában már 41 százalék a nők aránya, 2025-ös fenntarthatósági céljaik között pedig szerepel a nők arányának további növelése minden szinten, az újonnan felvettektől egészen a felsővezetőkig. 

 

„A Schneider Electric magyarországi érdekeltségeinél is kiemelt figyelmet fordítunk a nemek közötti egyenlőségre. Míg másfél évvel ezelőtt 4 hazai gyárunk és a szigetszentmiklósi logisztikai központ vezetői kizárólag férfiak voltak, ma már a gyöngyösi üzemünket nő vezeti, és ott a közép- és felsővezetők mintegy fele is hölgy. Szigetszentmiklósi logisztikai központjukban ugyanebben a körben 40 százalék körül van a nők aránya” – nyilatkozta Ivanov Katalin, a Schneider Electric magyarországi HR igazgatója. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50