Kodak mc3

Tóth Kristóf, 2001. február 13. 21:13
A fotóipari óriáscég, az Eastman Kodak most jelentette be legújabb termékét, mely egy készülékben egy digitális kamkorder, egy MP3 lejátszó és egy digitális fényképezőgép szerepét tölti be.
Az új Kodak mc3 típusú eszköz segítségével a felhasználók álló- és mozgóképeket is rögzíthetnek, illetve visszanézhetnek, ezenkívül pedig segítségével az állóképek mellé akár különböző hanganyagokat is fűzhetnek. A Kodak mindentudó újdonságával maximum 20 percnyi Quick Time videó rögzíthető a készülékhez mellékelt 64 MB-os kapacitású CompactFlash kártyán.

Azonban a Kodak mc3 a 64 MB-os memóriakártyán nem csak képanyagokat tárolhat, hanem akár digitális, tömörített zenei felvételeket, MP3 fájlokat is. A március 15-től kapható Kodak újdonság 299 dollárba (~90e Ft) fog kerülni, és a cég reményei szerint világszerte óriási sikert fog majd aratni a nagytudású kis készülék. A Kodak az mc3-at a Phoenix-i Demo 2001 kiállítás keretein belül mutatta be a nagyközönség számára.

Persze túl szép is lenne, ha a Kodak mc3 hibátlan lenne. Nagy hiányosságot jelent ugyanis, hogy a kis berendezés maximum 640 x 480-as felbontású képek készítésére képes, ami azért manapság már nagyon kevésnek számít. A felhasználók rendelkezésére áll még a memóriakapacitással takarékosabban bánó 320 x 200-as felbontás is, így viszont fotók helyett már tényleg csak legfeljebb pixelhegyek készíthetőek.

Szakértők szerint becsülendő dolog a Kodaktól, hogy most piacra dob egy ilyen sok funkcióval rendelkező eszközt, azonban kis felbontása elszomorító, ezenkívül pedig a vetélytársak már korábban piacra dobták hasonló szerkezeteiket. "A Kodak most csatlakozott a Fuji által elindított termékkategóriához. Lényegében a Fuji kaparta ki a gesztenyét a Kodak számára." - mondta Richard Doherty, az Envisioneering Group piaci elemzője.

A Fuji tavaly szeptemberben dobta piacra a FujiFilm FinePix 40i típusú digitális kamerát, mely jelenleg 699 (~210e Ft) dollárba kerül. Ez a készülék is képes digitális fényképezőgép, digitális kamkorder és MP3 lejátszó üzemmódokra, ezenkívül pedig még a RealJukebox szoftvert is mellékelik hozzá.

Ide kapcsolódó hír, hogy a Polaroid is bemutatott egy érdekes újdonságot, a PhotoMax PDC 640 Modemet, mely egy olyan 640 x 480-as felbontású digitális kamera, amely integrált 56kbps-os modemmel is rendelkezik, így elég rádugni közvetlenül egy telefonvonalra és segítségével máris képeket küldhetünk a barátainknak. A Polaroid újdonsága 249 dolláros (~75e Ft) áron, áprilistól lesz elérhető.

Kulcsszavak: Kodak Fuji Polaroid kamera mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50