A vásárlók ötöde egyáltalán nem foglalkozik a biztonsági kérdésekkel

forrás: Prím Online, 2022. július 10. 09:59

A magyarok közel negyede hatnál is több elosztót használ otthonában, mintegy ötödük pedig soha nem ellenőrzi vásárlás előtt, hogy mennyire biztonságosak ezek a termékek – derül ki a Schneider Electric online kutatásából. A felmérés alapján az elektronikai kisberendezések esetében a műszaki paraméterek és a teljesítmény a legfontosabb szempontok a fogyasztók számára, és a túlnyomó többség tisztában van azzal, hogy kapható már olyan elosztó, ami túlfeszültség elleni védelmet is tartalmaz.

Bár a legbiztonságosabb megoldás az, ha közvetlenül a fali dugaljba csatlakoztatjuk elektronikai eszközeinket, a Schneider Electric felmérésének egyik legfontosabb tanulsága az, hogy a magyarok rengeteg elosztót használnak otthonaikban. A válaszadók közül a legtöbben – 43 százalék – 4-6 ilyen berendezést helyezett el lakásában, de a megkérdezettek közel negyede még 6-nál is több elosztót vet be otthon. Alig több mint 4 százalék azok aránya, akik csak alkalmanként használnak egy-egy ilyen eszközt, vagy egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel. 

 

 

Az ár mindegy, csak a teljesítmény legyen jó

A kutatásból az is kiderült, hogy az ár messze nem a legfontosabb szempont, amikor valamilyen elektronikai kisberendezést – elosztó, hosszabbító, elektromos kábelt – vásárolunk. A felmérés során a megkérdezettek mindössze 13,6 százaléka jelezte, hogy az ár alapján dönt ilyenkor, 13 százalék számára pedig a márka, illetve a származási hely a döntő tényező. A legtöbben, a válaszadók 39,1 százaléka az egyéb műszaki paraméterek, egy elosztó esetében például a dugaljak száma alapján dönti el, hogy milyen terméket vásárol. Szintén sokaknak fontos a teljesítmény, ezt 34,3 százalék jelölte meg elsődleges szempontként ilyen termék vásárlása során.



 

Azt, hogy az ár mennyire nincs a döntő tényezők között elektronikai kisberendezés vásárlása során, jól mutatják azok a válaszok, amelyeket arra a kérdésre adtak, hogy mennyit fizetnének egy 3 dugaljas elosztóért. Nagyon sokan, a válaszadók negyede úgy nyilatkozott, hogy amikor ilyen terméket vásárol, számára az ár nem döntő tényező, így ez egyáltalán nem releváns kérdés számára. A legtöbben, a megkérdezettek 31,3 százaléka egyébként 1500-2500 forint közötti összeget áldozna egy ilyen termékre, és majdnem 19 százalék jelezte azt, hogy akár 2500-4000 forintot is kiadna érte. 





 

Biztonsági kérdések

Bár viszonylag tudatosak a hazai fogyasztók az elektronikai kisberendezések vásárlása során a biztonságot érintő kérdésekben, azért van még bőven tennivaló ezen a területen az edukáció kapcsán. A Schneider Electric kutatásában megkérdezettek 52,5 százaléka mindig megnézi vásárlás előtt, hogy átment-e tűzveszélyességi tesztelésen a kinézett elosztó, hosszabbító, vagy elektromos kábel. A válaszadók 28,1 százaléka jelezte, hogy néha ugyan eszébe jut ezt ellenőrizni, de korántsem ez az elsődleges szempont a választásnál. Ami viszont aggodalomra adhat okot, hogy a megkérdezettek közel ötödének eszébe sem jutott, hogy utánanézzen, biztonsági szempontból mi a helyzet a kiválasztott termékkel. 

 

Szerencsére a felmérésben résztvevők túlnyomó többségének ezidáig nem kellett szembesülnie komoly károkkal amiatt, hogy zárlatos lett valamilyen elektronikai kisberendezése, például hosszabbítója, töltőkábele. A válaszadók háromnegyede még csak olyan helyzetbe sem került soha, amikor zárlatos lett egy eszköze. 22,8 százalékuk viszont tapasztalt már zárlatot több készülékénél is, és az ezzel járó szikrázást, de elektromos tüzet ez nem okozott. A felmérésben résztvevők mindössze 1,6 százaléka jelezte, hogy történt már elektronikai eszköz okozta tűz otthonában.

 

A tölthető belső energiaforrással rendelkező elektronikai készülékek (laptop, okostelefon, akkumulátoros barkácsgép, szépségápolási eszköz) töltése kapcsán meglehetősen tudatosan járnak el a magyarok: a megkérdezettek 63,6 százaléka mindig csak addig tölti ezeket a termékeket, amíg fel nem töltődnek és folyamatosan ellenőrzi állapotukat. A válaszadók valamivel több mint ötöde ugyanakkor már nem ellenőrzi külön, hogy feltöltődtek-e, hanem csak akkor veszi le töltőről az eszközt, amikor éppen eszébe jut, 13,6 százalék pedig azt jelezte, hogy előfordult már, hogy úgy ment el otthonról, hogy töltőn hagyott valamilyen készüléket.

 

Ha nem kerülhető el az elosztók használata, akkor érdemes olyan berendezést választani, amelybe túlfeszültség elleni védelmet is beépítettek, hiszen ez a megoldás segíthet az elektronikai eszközök által okozott tűzesetek megelőzésében. Jó hír ennek kapcsán, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 84,1 százaléka hallott már arról, hogy léteznek ilyen eszközök. 

 

„A felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy feltűnően sok elosztót használnak otthonaikban a magyarok, ami biztonsági szempontból korántsem a legjobb megoldás. Ráadásul folyamatosan nő az általunk használt elektronikai eszközök száma, elég csak arra gondolni, hogy ma már több tévé, számítógép és okostelefon is található a legtöbb háztartásban. Ezek elosztókon keresztüli csatlakoztatása az elektromos hálózathoz növeli a biztonsági kockázatokat, a rendszer túlterhelését, de zárlatot is okozhat. Éppen ezért, ha nem tudjuk kiváltani az elosztók használatát, célszerű olyan terméket választani, ami rendelkezik beépített túlfeszültség elleni védelemmel” – hangsúlyozta Gendúr István, a Schneider Electric Secure Power üzletágának értékesítési vezetője.

 

A kutatásról:

A Schneider Electric online kutatása 2022 májusában zajlott, a kérdőívet összesen 718-an töltötték ki.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05