Intelligens konténereket gyárt egy magyar startup

forrás: Prím Online, 2022. július 11. 18:50

Intelligens konténer rendszerének fejlesztésével mérnöki vállalatként az iKont Kft. az építőipari kivitelezés tervezés, adminisztráció, üzemeltetés és ellenőrzés feladatainak építési területre kihelyezett helyszíni megoldását és így az építőipai logisztika és az ideiglenes infrastruktúra piacának megreformálását tűzte ki célul.

Az építőipar az egyik legösszetettebb ipari/gyártási folyamatok egyike. Három szakág (építészet, gépészet, villamos) több tucat altevékenységét kell összekoordinálni a munkavégzéstől kezdve az anyagrendelésen át a logisztika szintjéig.

 

Jelenleg az összes iparág közül ez az egyik – operatív és mikro szinten – legkevésbé digitalizált terület. Míg a gépgyártásban nem újdonság az automatizáltság és a robotizáltság, sőt már a mezőgazdaságban is szoftverek irányítják a vetést, trágyázást, permetezést, addig az építőiparban – a szakemberek előrejelzése szerint – a robbanásszerű fejlődés még csak a következő években várható.

 

Az építőipari három alapvető fázis (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) közül a digitális megoldásokat egyelőre inkább a tervezés területén alkalmazzák, illetve sziget-szerűen használnak szoftvert az üzemeltetés területén. A legnagyobb hátrányban a kivitelezés területe van, hazánkban igen kis százalékban használnak szoftveres megoldásokat ezen a téren.

 

 

Pedig ez a terület olyan irányítási és logisztikai problémával küzd a teljesség igénye nélkül, mint a munkaerő, anyagfelhasználás, eszközkezelés és dokumentumkezelés.

 

A cégnél úgy vélik, hogy az építőiparban e hiány kiküszöbölésével könnyebben lehetne a folyamatokat kontrollálni és átlátni. Ezáltal jelentősen javítható lenne a teljesítményt, csökkenthetők a költségeket és még a környezetvédelmi szempontok is javulhatnának.

 

Ezért is alkottak meg az iKont csapatával egy olyan hardvert és szoftvert magába foglaló komplex konténer rendszert, amely mikro szintű kontrollt biztosít az építőipari kivitelezések számára, közvetlenül bármilyen terepre telepíthető, mozgatható és amely kezelhető, akár csak telefonos applikációkon keresztül is.

 

A cég megoldásra négy területre fókuszál az ipari megvalósítások helyszínén: anyaggazdálkodás, eszköz(szerszám) kezelés, humán erőforrás kezelés, projektkezelés, szolgáltatás kezelés, dokumentálás és riportálas.

 

Az elmúlt években más 3 sikeres pilot projekten és bérbeadáson vannak túl a hazai piacon. A hazai piaci terjeszkedés mellett a társaság tervei között szerepel továbbá, hogy növelje nemzetközi jelenlétét elősorban Közép-Kelet Európában és az USA-ban.

 

„Az Ikont egy olyan iparágat fog elektronikusan megreformálni Magyarországon, amely hosszú évtizedek óta ugyanazon elavult technológián alapul és nem követte le a piaci trendeket, sem pedig a globálisan változó és sürgető igényeket. Szeretnénk úttörők lenni a építőipari kivitelezések digitalizációjának megreformálásában, ezért jelenleg is azon dolgozunk, hogy megnyithassuk az első hazai gyárunkat, amellyel újraindulhat az iKont intelligens konténerrendszerek tömeggyártása.” – mondta el Juhász Sándor, az iKont vezérigazgatója.

Kulcsszavak: építőipar iKont

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05