A kibertámadás valós veszély, tegyünk ellene!

forrás: Prím Online, 2022. július 14. 15:27

A mai világban elkerülhetetlen, hogy mindenki megismerkedjen a digitális ügyintézéssel, legyen szó magánszemélyekről vagy vállalkozásokról. A kibertérben azonban ugyanúgy jelen vannak a bűnözők, mint a való életben. Szivós Zoltánt, a DEKRA Akademie szakértőjét kérdeztük a veszélyekről.

Vitathatatlan, hogy az online pénzmozgások, a felhőben tárolt adatok, no meg a home office világában az informatika áthatja a magánéletünket és az üzletet egyaránt. A technológiai eszközökkel hatékonyabbá, gyorsabbá tehetők a hétköznapi, vagy a vállalati folyamatok, ezek nyomán azonban rengeteg adat keletkezik, és egyre több szenzitív információ kerül a világhálóra – a bankkártya adatainktól és a lakcímünktől kezdve a személyes fotóinkig sorolhatnánk ezeket. Hogy ez miért probléma? Nem megfelelően tárolt vagy védett adataink könnyen kibertámadás áldozatává válhatnak, akár saját óvatlan viselkedésünk miatt is, legyen szó otthoni vagy munkahelyi adatokról.  

 

Mit veszíthetünk? 

Összefoglalva: mindent. Személyes adatokat, privát fotókat, levelezéseket, sőt, természetesen pénzt is. A vállalatok az anyagi kár mellett súlyos veszteségeket szenvedhetnek el a leálló működési folyamatok, esetleg a vásárlói bizalom vagy a márkaérték hanyatlása kapcsán. Nem kell messzire visszatekintenünk, elég arra gondolnunk, hogy a 2021-es évben mennyi nagyobb horderejű eset látott napvilágot – szoftvercégeket, közösségi oldalakat, gyáróriásokat, kormányzati portálokat ért súlyos kár a kibertámadások következtében – sorolja Szivós Zoltán, a DEKRA Akademie specialistája. 

 

 

Az igazán megdöbbentő azonban az, hogy 10 támadásból 9 az emberi tényezővel, azaz egy óvatlan felhasználóval kezdődik. A rengeteg kárt okozó események 75 százaléka adathalász e-mail megnyitásából ered, amelyből egyébként 3,4 milliárd darabot küldenek el egyetlen napon. Sajnos ezekből több mint 600 millió át is jut a biztonsági szűrőkön, átlagosan a felét pedig meg is nyitja egy felhasználó – derül ki a DEKRA Akademie adataiból. 

 

Mit tehetünk a biztonságunk érdekében?

A képzésekkel elsajátítható szakértelem a legfőbb fegyverünk a kibertámadások ellen. A DEKRA Akademie épp ezt a fajta szemléletformálást tűzte ki céljául, amikor online képzéseket indított egyéni és társas vállalkozások számára.  A digitális biztonsággal foglalkozni ma már olyan alapvető, mint a megbízható jogi vagy pénzügyi tudás kérdése: nem kerülhetjük meg sem akkor, ha csak magánemberként veszünk igénybe bizonyos szolgáltatásokat, sem akkor, ha egy vállalatban dolgozunk. 

 

Fontos tudni, hogy a digitális biztonság egy folyamat, nem pedig egy termék. Nem elegendő megvásárolni például egy vírusírtó szoftvert, majd karba tett kézzel hátradőlni. Ahhoz, hogy valóban biztonságban tudjuk személyes vagy céges adatainkat egy jól átgondolt rendszerre, eljárások összességére van szükség. Ezeknek csak egy része a megfelelően kiválasztott, erős jelszó – amit ugyebár csak egyetlen helyen használunk –, a többfaktoros hitelesítések használata, a biztonsági másolatok, a naprakész szoftverek, vagy épp a biometrikus azonosítások bevezetése. Nem szabad megfeledkeznünk a helyes internetezési szokásokról, a felhasználói tudatosság fokozásáról sem – szögezi le Szivós Zoltán. 

 

Fotókredit: 123RF

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05