A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Csoport tovább javítja a fejlett légiközlekedést

forrás: Prím Online, 2022. július 19. 09:57

A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Csoport bejelentette, hogy együttműködnek a tisztán elektromos meghajtás és a hidrogén üzemanyagcellás technológia bevezetésében a fejlett légiközlekedés piacán. A partnerség a Rolls-Royce légiipari és tanúsítási képességeit, valamint a Hyundai Motor Csoport hidrogén üzemanyagcellás technológiáit és termékesítési képességeit fogja hasznosítani. A két vállalat közös elképzelése, hogy a fejlett légiközlekedés piacán vezető szerepet töltsenek be, akkumulátoros-elektromos és üzemanyagcellás elektromos megoldásokat kínáljanak a városi légiközlekedés és a regionális légiközlekedés piacán, valamint előmozdítsák a fenntartható légi közlekedést.

A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Csoport közötti együttműködési megállapodás öt stratégiai célt fogalmaz meg:

•  Együttműködés a Hyundai fejlett légiközlekedési részlegével az energiaátalakító- és hajtásrendszerek technológiai fejlesztése és követelményrendszerének meghatározása terén.

•  Együttműködés a Rolls-Royce energiaátalakító- és hajtásrendszerek termékesítésében a fejlett légiközlekedés piaca számára. 

•  Hidrogén üzemanyagcellákon alapuló elektromos hajtásrendszerek, mint energiaforrások kifejlesztése a Hyundai regionális légiközlekedési platformjai számára.

•  Együttműködés egy közös üzemanyagcellás elektromos hajtásrendszer kifejlesztésére a szélesebb fejlett légiközlekedés piac számára.

•  Közös üzemanyagcellás elektromos kísérleti repülőgép megvalósítása 2025-ig. 

 

Warren East a Rolls-Royce vezérigazgatója és Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport ügyvezető elnöke

 

Az aláírásra a Supernal standjánál került sor a farnboroughi repülőipari kiállításon. Az aláíráson részt vett Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója, Grazia Vittadini, a Rolls-Royce technológiai és stratégiai igazgató, Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke, valamint Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport ügyvezető elnöke, Jaiwon Shin, a Hyundai Motor csoport elnöke és a fejlett légiközlekedési piac divíziójának vezetője, valamint Jaeyong Song, a Hyundai Motor Csoport fejlett légiközlekedési piac divíziójának alelnöke.

 

Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Csoport fejlett légiközlekedési piac divíziójának elnöke elmondta: „Örülünk, hogy a Rolls-Royce-szal együttműködve a légiipari és tanúsítási szakértelmükre támaszkodva felgyorsíthatjuk a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerek fejlesztését. A Hyundai sikeresen szállított hidrogén üzemanyagcellás rendszereket a globális autóipari piacra, és most az elektromos és hidrogén hajtástechnológiák megvalósíthatóságát vizsgálja a repülőgépek számára. Úgy véljük, hogy ez lesz az a kulcsfontosságú technológia, amely támogatja a globális légiközlekedési ipar azon célját, hogy 2050-re elérje a karbonsemleges működést.”

 

Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke elmondta: „Örülünk a Hyundai Motor Csoport partneri együttműködésének, amely lehetőséget biztosít arra, hogy kihasználjuk és kiaknázzuk a két vállalat repülő- és autóipari területen szerzett képességeit. A fejlett légiközlekedés piaca nagy kereskedelmi lehetőséget rejt magában, és ez az együttműködés támogatja közös törekvéseinket, hogy vezető szerepet töltsünk be ezen a piacon. Ez egyúttal újabb bizonyítéka annak, hogy a Rolls-Royce jelentős szerepet játszik azon megoldások megvalósításában, amelyek lehetővé teszik a fenntartható közlekedést, és hozzájárulnak ahhoz, hogy 2050-re elérjük a károsanyagkibocsátás-mentes repülést."

 

 

A hidrogén üzemanyagcellás rendszer használata egy teljesen elektromos repülőgép hajtásrendszerében azzal az előnnyel jár, hogy károsanyagkibocsátás-mentes, csendes, skálázható és megbízható fedélzeti energiaforrás, amely lehetővé teszi a hosszabb repülési hatótávolságot. A Hyundai a Rolls-Royce-szal azon dolgozik, hogy hidrogén üzemanyagcellákat, energiatároló rendszereket és infrastruktúrát fejlesszen a légiipari számára és továbbfejlessze ezt a technológiát a Hyundai regionális légiközlekedés piacának járművei és a Rolls-Royce teljesen elektromos és hibrid-elektromos rendszerei számára.

 

Tavaly a Rolls-Royce bejelentette a karbonsemleges repülés megteremtésére irányuló programját, melyben az elektromos technológia az egyik módja annak, hogy a vállalat hozzájáruljon a globális gazdaság kritikus területeinek fenntarthatóbbá tételéhez. A Rolls-Royce elkötelezte magát amellett, hogy új termékei 2030-ra, minden terméke pedig 2050-ig karbonsemlegesek lesznek.

 

A Hyundai Motor Csoport az év elején jelentette be a fejlett légiközlekedés piacára vonatkozó üzleti tervét, amely a városi légiközlekedés és a regionális légiközlekedés piacait foglalja magában: a vállalat környezetbarát légiközlekedési megoldásokat kínál a városokon belül és a városok között utazók számára. A Hyundai Motor Csoport amerikai székhelyű Supernal egysége 2028-ban kívánja megkezdeni kereskedelmi szolgáltatásait a városi légiközlekedés piaca számára az Egyesült Államokban, a Hyundai Motor Csoport a 2030-as években tervezi a regionális légiközlekedési szolgáltatások elindítását.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50