Kapcsolódás nagy felbontásban

forrás: Prím Online, 2022. július 19. 18:16

A művészet összekapcsol, segít megérteni egymást, közös otthonunkká teszi a világot – üzeni az a különleges tapéta, amely mostantól a hűvösvölgyi Bolyai Farkas Gyermekotthon falát díszíti és amelynek mintáját a KISKÉPZŐ diákjának alkotása adja. A Canon Magyarország által elindított projekt keretében egyszerre szépülhet a gyermekotthon, kapcsolódhatnak egymáshoz az intézmény lakói és a kisképzős diákok. Az együttműködés célja, hogy az intézmény közös terei az ott élő gyerekek bevonásával és művészetterápiás eszközök segítségével váljanak otthonosabbá. 

Egyedi tapéta került a Bolyai Farkas Gyermekotthon egyik közösségi terének falára a gyermekotthon, a KISKÉPZŐ (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium) és a Canon Magyarország együttműködésének köszönhetően. A 2,5-szer 2,5 méteres felületen Eigner Marcell Maxim, a KISKÉPZŐ bőrszakos diákjának iparművészeti alkotásaiból – egy cipő és egy kalap részleteiből – készített különleges hangulatú montázs jelenik meg.

 

Eigner Marcell Maxim, Kisképzős diák az alkotásából készült tapéta előtt

 

Átjáró a művészetbe

A tapéta – „keletkezéstörténetéből”, a fal többi részétől elütő, ahhoz mégis szervesen kapcsolódó jellegéből, méretéből és üzenetéből adódóan – egyfajta kapu érzetét kelti, amely a művészet és a művészet adta lehetőségek világába vezet át. A projekt ugyanis csak kezdete a három résztvevő közötti együttműködésnek, amelynek lényege, hogy a gyermekotthon művészeti és művészetterápiás eszközök segítségével váljon otthonosabbá.

 

„A művészet és a segítő munka sokféleképpen találkozhat egymással. Ez a projekt is egy lehetőség a találkozásra – mondta el Hossala Tamás művészetterápiás pedagógus, az otthon nevelője a tapéta átadásán. – A gyermekotthonban rendszeresen tartunk művészeti élménypedagógiai és művészetterápiás foglalkozásokat, ezekhez kapcsolódva, ebbe a folyamatba integrálódva fogadtuk nagy örömmel a Canon felajánlását és a művészeti képzésben fejlődő fiatalok részvételét. A most induló projekt keretében létrejövő alkotások a közösségi terekben és a fiatalok személyes tereiben lesznek elhelyezve.”

 

 

A küldetés: élménymegosztás

Az ötletgazda Canon Magyarország számára fontos küldetés a minket körülvevő világ megismerése, megismertetése. Az élménymegosztáson alapuló összekapcsolódás. „Ebben benne van a rögzítés, a fényképezés, amellyel leggyakrabban azonosítják a vállalatot, de ezen túl a különböző nyomtatási eljárásokkal közzétett alkotások is, legyen az fotó vagy grafika. A valóságot és a művészi megnyilvánulásokat mindig nagy felbontásban mutatja meg a Canon, hogy az apró finom részletekre is kiterjedhessen a figyelem – mutatott rá Oláh Viktória, a Canon Magyarország Vállalti és marketing  kommunikációs vezetője az eseményen. – Számos alkalommal segítjük a fiatalokat a kifejezőkészség fejlesztésében és eszközöket biztosítunk számukra, hogy elmondhassák a történetüket. Ez a projekt különösen kedves számunkra, hiszen egyszerre teremthetünk lehetőséget a gyerekeknek az önmegvalósításra, egymás megismerésére és arra, hogy még inkább kapcsolódni tudjanak a környezetükhöz, még inkább az otthonuknak érezhessék azt.”

 

Mindehhez alkalmas eszközt és felületet jelent az a különleges nyomtatási eljárással készülő tapéta, amely bármilyen kép nagy felbontású megjelenítésére alkalmas és amely az UV-gél technológiának köszönhetően nagyon biztonságos, így különösen alkalmas szociális, oktatási és egészségügyi intézmények díszítésére.

 

 

Az UV csodája

A hagyományos tapétáknál a nyomtatási szélesség korlátai miatt ismétlődik a mintázat. A digitális nyomatok lehetővé teszik, hogy szó szerint „a kereteken kívül”, kreatív módon gondolkodjunk és a különféle vizuális alkotásokat ily módon hozzuk testközelbe. Így válhatott egy tapéta mintájává egy bőrcipő és -kalap részleteiből készített montázs.

 

Az otthonban felhelyezett tapéta nyomtatására használt Canon Colorado 1650 tekercses nyomtató egyedi struktúrájú, különleges nyomathordozókat kezel, ennek köszönhető, hogy a végeredmény abszolút élethűen adja vissza az eredeti hordozófelület – a bőr – struktúráját.

 

Néhány nyomtatási technológia a hő segítségével szárítja a festéket a tekercseken, ami torzíthatja a nyomathordozót. Az 1650-nél a folyamat során UV LED fény hatására a tinta 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tizedmiliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a térhálósodás után strapabíró, karcálló, és a nyomat vízzel, illetve háztartási tiszítószerekkel egyaránt tisztítható. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta nyomtatás után azonnal utófeldolgozható és szállítható.

 

A különleges tapéta átadásán a Canon Magyarország egy nyomtatóval és kreatív foglalkoztatókkal is meglepte az otthon lakóit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05