Merre tovább hazai napelem piac?

forrás: Prím Online, 2022. július 28. 11:34

Az Optimum Solar Home System Kft. idei első féléves értékelése alapján a lakosság körében eddig is népszerű napelemes rendszerek iránti igény újabb lendületet kap azzal, hogy várhatóan magasabb villany- és energiaszámlák érkeznek a háztartásokhoz. 

A cég szakértői szerint még a magasabb euró árfolyam következtében tapasztalható árnövekedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a beruházásba, amely még támogatások nélkül is igen kedvező megtérülést mutat. A múlt heti kormányzati rezsi-bejelentés óta a cégnél az előző év ugyanezen időszakához képest húszszorosára nőtt az érdeklődés. 

 

 

 

A hazai napenergia hasznosítás lakossági szegmense eddig is kiemelkedően teljesített, elég csak az elmúlt évek növekedésére gondolni: míg 10 évvel ezelőtt a beépített lakossági kapacitás (HMKE – háztartási méretű kiserőmű) 8 MW volt, addig 2021 utolsó negyedévében már elérte a 689 MW-ot. Ebben az időszakban nem volt mindig támogatási rendszer, tehát ez a piac állami segítség nélkül is működött, igaz a szakértők egyetértenek abban, hogy az Otthonfelújítási Támogatás bejelentése igencsak hozzájárult a lakossági napelem terjedéséhez – és mindez a rezsicsökkentés időszakában volt. Ugyancsak emlékezetes piaci eseményként emlékeznek vissza a szakértők az elszámolási mód megváltoztatásának bejelentésére is (2022. április 30: új elosztói szabályozás lépett életbe): a „szaldó vagy bruttó” kérdés szintén valóságos rohamot indított el, még akkor is, ha ma még keveset lehet tudni a 2024-ben életbe lépő új elszámolási rendszerről. 

 

Mi jellemzi a hazai piacot?

Az Optimum Solar Home System adatai szerint a hazai napelem piac dinamikáját továbbra is a támogatások és az extrém események határozzák meg: a tavalyi év elejét egyértelműen az Otthonfelújítási Támogatás határozta meg, ekkor kiugróan magas volt az érdeklődők száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Ezt követően jött egy kiegyensúlyozottabb szakasz, majd ősszel a HET 100%-os pályázat megint csak hatalmas érdeklődést generált. A piaci keresletet döntően meghatározó kettő finanszírozási támogatás hatalmas kiugrást eredményezett. 

 

 

 

2022 első felében a HET 100% pályázat zárását követően újra kiegyensúlyozott lett a kereslet, majd jött az eddigi legnagyobb „bomba”, a rezsicsökkentés módosítása. 

 

Érdekes piaci információt tükröz az is, hogy támogatások nélkül is veszik a magyarok a napelemet: a cég szerződésállományának felét az önerős lakossági ügyfelek teszik ki, ami világosan mutatja, hogy a napelemekkel kapcsolatos egyik fő motiváló erő a költségcsökkentés, azaz a 0 forintos villanyszámla elérése. Egy családi ház villanyszámlája jelenleg, átlagosan havonta 10-20 ezer forint körül mozog. Ehhez 2,5-5 kW közötti rendszer kiépítésére van szükség, ami nagyjából 6-12 db 400-450 Wp teljesítményű napelem panelt jelent. Ehhez képest azonban a mostani rendelésekből az látszik, hogy a vásárlók egyre inkább igényelnek ennél jóval nagyobb, 8-10 kW méretű rendszereket.

 

Ezt elsősorban a későbbi háztartási igények növekedési lehetőségeinek biztosítása motiválja: a nagyobb rendszereket vásárló családok a későbbiekben első sorban elektromos fűtésre való átállást (pl. hőszivattyú) de egyre többen elektromos autó vásárlást is terveznek (vagy már rendelkeznek villanyautóval), amelyek esetében a napelem fedezi az energiaszükségletet is. 

 

 

 

 

A támogatások és az egyre tudatosabb lakosság által generált napelem-boom ellenére továbbra is makacsul tartják magukat a legáltalánosabb tévhitek, amelyek a következők:

•  áramszünet esetén is üzemel a napelemes rendszer: nem igaz,

•  továbbra sem egyértelmű a vásárlók körében a napelem és a napkollektor közötti különbség,

•  a médiában egyre többször megjelenő akkumulátoros technológia működésével kapcsolatban is sok a félreértés, 

•  végül az adott családi ház tájolásához kapcsolódó teljesítmény különbség ténye is meglepetést okoz: a keleti oldalon a napelem panelek hatékonyabban termelnek. 

 

Rezsicsökkentés = napelem reneszánsz?

A rezsicsökkentés szabályozásának bejelentett módosítása minden várakozást felülmúlóan megmozgatta a piacot: az Optimum Solar Home System-nél többszörösére nőtt az érdeklődés. A cég szakemberei úgy látják, hogy „az érdeklődés generálása szempontjából a rezsicsökkentés módosítása nemcsak felváltotta az Otthonfelújítási programot, de elképzelhető, hogy akár tízszer olyan ösztönzően hat a piacra és megsokszorozza a napelemmel rendelkező otthonok számát. Akinek 210 kWh/hó, azaz 2520 kWh felett van az éves áramfogyasztása, az ennél racionálisabb döntést nem hozhat, már önerőből is megéri a napelem, mert a jelenlegi áram és gázárak mellett a beruházás megtérülési ideje akár 3 év alatt is lehet.

 

 

A rezsicsökkentés átalakítása mellett fontos piaci tényező még a várható árnövekedés is: a napelem ma olcsóbb, mint év végén lesz. Az Optimum Solar Home System szakemberei szerint szinte biztosra vehető az áremelkedés, amelyet egyrészt hajt a napelemes rendszer főbb elemeinek év közbeni drágulása (január óta 10-25%), valamint a munkadíjak is folyamatosan emelkednek az iparágon belül, amelyet a munkaerőhiány ugyanúgy súlyt, mint más iparágakat – ez szintén árnövelő hatású. Végül, de nem utolsósorban a kereslet-kínálat viszonyának megváltozása is az árak emelkedését vetíti előre: a tavalyi évben összesen 75 ezer db napelemes rendszer került a családi házak tetejére. Most, 2022 év közepén közel 1-1,5 millió háztartás lehet érintett egy napelemes beruházásban. A napelemes rendszerek árainak emelkedése azonban még mindig kisebb arányú, mint az energiaárak elszállása, ami azt eredményezi, hogy közel harmadára (!) csökkent a rendszerek megtérülési ideje: ma körülbelül 2-4 év az eddigi 9-10 év helyett. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05