Eplan Platform 2023: nagyobb sebesség a tervezésben

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 6. 17:08

Az új Eplan Platform 2023 a felhő alapú eszközkezeléssel és a kapcsolási rajz makrók több szabványt felölelő támogatásával egyszerűsíti és felgyorsítja a projekttervezést. Ez azt jelenti, hogy a leegyszerűsített eszközadat-kezelési rendszernek köszönhetően a felhasználók gyorsabban érhetnek el eredményeket – különösen nemzetközi projekteken dolgozva –, miközben a projektek általános minősége is javul. Az új 3D grafikus mag, az optimalizált kábelszerkesztő és az új Insert Center egyaránt jobb teljesítményt és átláthatóságot biztosít a tervezésben.

Thomas Weichsel

 

„Az Eplan Platform 2023 új, több szabványt felölelő támogatása megkíméli a felhasználókat attól, hogy olyan eszközadat-kezeléssel kelljen foglalkozniuk, amely korábban meglehetősen időigényes volt – különösen a nemzetközi projektek esetében” – jelentette ki Thomas Weichsel, az Eplan szoftverportfólióért felelős alelnöke.

 

Az új Eplan Platform 2023 számos olyan új funkciót egyesít, amelyek egyszerűbbé teszik a használatot, a felhasználók számára pedig időmegtakarítást és jobb hatékonyságot nyújtanak. „Kiemelkedő fontosságú a kapcsolási rajz makrók új, több szabványt átfogó támogatása, a mérnökök közti együttműködés számos lehetőségével egyetemben – mondta Thomas Weichsel, az Eplan szoftverportfólióért felelős alelnöke. – Az Eplan Platform 2023 megkíméli a felhasználókat attól, hogy olyan eszközadat-kezeléssel kelljen foglalkozniuk, amely korábban meglehetősen időigényes volt – különösen a nemzetközi projektek esetében.”

 

Szabványoknak megfelelő – eszközök akár húsz kapcsolási rajz makróval

A vállalatspecifikus szabványok, mint például az irányelvek, a különböző méretspecifikációk, illetve a világpiac változó szabványai – például az NFPA, vagy az IEC – különböző eljárásokat feltételeznek az eszközök a kapcsolási rajzokon történő ábrázolására. Korábban eszközönként csak egy makrót lehetett elmenteni. Az új eszközadat-kezelő rendszerrel immár akár húsz különböző kapcsolási rajz makró is hozzárendelhető minden eszközhöz. A felhasználók számára pedig előnyös, hogy a szoftver a megfelelő szabvány kiválasztása után automatikusan hozzárendeli az annak megfelelő makrót, amely "drag and drop" technikával könnyen átvihető a kapcsolási rajzba. Ez leegyszerűsíti az eszközök kezelését, jobb áttekintést biztosít a projektről, és csökkenti a szükséges adminisztratív munkát.

 

Azon alkatrészgyártók, amelyek – például az Eplan Data Standard alapján – eszközadatokat szolgáltatnak az Eplan Data Portal számára, szintén hasznosnak találják majd az új Eplan Platformot. „A jövőben például egy illesztőprogram adatkészletként is tárolható és karbantartható különböző adatokkal, kapcsolási rajz makrókkal az Eplan Data Portálon – jelentősen csökkentve az adatok létrehozásához és karbantartásához szükséges munkát – fejtette ki Weichsel.

 

A vállalatspecifikus szabványok, mint például az irányelvek, a különböző méretspecifikációk, illetve a világpiac változó szabványai – például az NFPA – már könnyen megjeleníthetők az új eszközkezelő rendszerrel.

 

Eplan eStock: felhőalapú eszközkezelés

Az Eplan eStock, az Eplan Platform 2023 új eszközadatkezelése révén az eszközadatokat az Eplan felhőben lehet karbantartani. Ez még könnyebbé teszi az együttműködést, ezenkívül csökkenti a koordinációs időt és a félreértések esélyét. Az Eplan eStock a vállalat helyétől függetlenül elérhető. A projekt résztvevői könnyen és biztonságosan hozzáférhetnek az eszközadatokhoz a felhőben, függetlenül attól, hogy otthonról dolgoznak, egy másik céges helyszínen tartózkodnak szerte a világon, vagy adatot osztanak meg üzleti partnerekkel. A cégek ezzel időt takarítanak meg, nem beszélve a saját extra informatikai infrastruktúra kialakításának és karbantartásának költségeiről.

 

Az új 3D grafikus motor nagyon leegyszerűsíti az olyan műveleteket, mint a nagyítás vagy a forgatás.

 

3D grafikus motor a jobb teljesítmény érdekében

A gépek és berendezések egyre inkább automatizálódnak, a digitális ikerpár pedig a kapcsolószekrények és -berendezések tervezési és gyártási folyamatainak szerves részévé válik. Ez együtt jár a kapcsolószekrény-elrendezés 3D strukturálása iránti megnövekedett igényekkel és a növekvő komplexitással. A kezelendő adatok és információk mennyisége exponenciálisan növekszik. A felhasználóknak korábban számos alkalommal várakozniuk kellett, különösen a nagy 3D modellek renderelésekor. Az új Engine Direct3D grafikus maggal az Eplan jelentősen felgyorsította a projektfolyamatokat. A 3D megjelenítés lényegesen felgyorsult, és az olyan műveletek, mint a nagyítás vagy az elforgatás, jelentősen leegyszerűsödtek.

 

Kábelszerkesztő az optimalizált kábelkezeléshez

Az Eplan Platform 2023 emellett leegyszerűsíti az üzemi rendszerben decentralizált módon elosztott kapcsolószekrények helyszíni vezetékezését. Az új kábelszerkesztő például megkönnyíti a kábelek kezelését és megjelenítését az Eplan Platformon – a vezetékek számától függetlenül. Az eszköz- és típusszám, a forrás és a rendeltetési hely, valamint az árnyékolás és a csatlakozás grafikusan jelenik meg egyetlen párbeszédablakon. Az új kábelszerkesztő ezzel a virtuális gépek kábelezésének és az egyszerű kábelhossz-meghatározásnak az alapjait is lefekteti az Eplan Harness proD-ben. A kábelinformációk így egy pillantással áttekinthetők – a kiindulóponttól a célig.

 

Az Eplan Platform 2023 kiterjesztett Insert Centere jobb áttekintést nyújt a projektről. A felhasználók intuitív módon kereshetnek eszközöket – akár külső vagy linkelt dokumentumokban is.

 

Insert Center: a projekt átfogóbb áttekintése

A szimbólumok, makrók és eszközök mostantól fókuszáltabban jeleníthetők meg táblázatként egy párbeszédablakon. Az Eplan Platform 2023 kibővül Információs központja mégjobb áttekintést nyújt a projektről. A felhasználók intuitív módon kereshetnek eszközöket – akár külső vagy linkelt dokumentumokban is. Mely alkatrészek milyen áramerősséget használnak? A táblázatra kattintva a logikai információk közvetlenül megjeleníthetők. Az új tervjelkiosztási funkció a navigációt is megkönnyíti: a logikai kiválasztási útvonalak és a jobb projektstruktúrák mind a keresést, mind az általános projekttervezést felgyorsítják A Microsoft Excel új felülete leegyszerűsíti a felhasználók munkáját: többé már nem kell maguknak telepíteniük a szoftvert az adatok ebben a formátumban történő szolgáltatásához, így a listák és táblázatok összességében hatékonyabbá válnak.

Kulcsszavak: Eplan szoftver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05