Lengyel médiaóriás vásárolja meg a PortfoLion befektetését, a Szallas Groupot

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 12. 20:02

A lengyel tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding vásárolja meg a Szallas.hu-t is üzemeltető, az elmúlt években nemzetközi szereplővé vált Szallas Groupot – közölte a cég menedzsmentje és tulajdonost képviselő PortfoLion Capital Partners. A varsói székhelyű e-kereskedelmi és médiavállalat-csoport a tranzakció zárása esetén várhatóan 82 millió eurót fizet a PortfoLionból és magánszemélyekből álló tulajdonosi körnek.

A tőzsdén jegyzett Wirtualna Polska Holding S.A. a lengyel és a régiós piac több jelentős média- és e-kereskedelmi portáljának tulajdonosa. A Wirtualna Polska turisztikai szerepvállalása eddig főleg Lengyelországra fókuszált, de a most bejelentett tranzakciónak köszönhetően több új országgal és termékkel gyarapodik, valamit több mint háromszorosára nő a tevékenysége által lefedett piac az ágazatban.

 

A Szallas.hu 2007-es alapítása után gyorsan Magyarország egyik meghatározó szállásfoglaló oldalává vált. 2015-ben a PortfoLion vásárolta meg a céget az EXIM és az OTP által biztosított forrásból, és a tőkeerős háttér mellett intenzív nemzetközi akvizíciós stratégiával támogatta a Szallas.hu egyébként is kiemelkedő organikus növekedését. Az alapkezelő támogatásával először Lengyelországban, majd Romániában és Csehországban is akvizíciókat hajtott végre a cég, miközben a Szallas.hu az elmúlt években kategóriája egyik legnépszerűbb oldalává nőtte ki magát itthon. A PortfoLion és a menedzsment együttműködése révén olyan társaság jött létre, ami képes volt a Wirtualna Polskához hasonló nagyvállalatok érdeklődésének felkeltésére. A csoport árbevétele felvásárlások és növekedés révén megtöbbszöröződött, az éves foglalások értéke a befektetés előtti évi 20 millió euró magasságából 2021 és ‘22 júniusa között már 200 millió euróra nőtt. Az elmúlt egy évben több mint egymillió foglalás történt a csoport oldalain.

 

Bár a COVID a turizmust különösen hátrányosan érintette, a Szallas Group helytállt és sikeresen felvette a versenyt az ágazat legnagyobb szereplőivel. Minden országban erős helyismeretű menedzsmenttel, marketing csapattal és ügyfélszolgálattal érdemelte ki a vendégek választását. A cégcsoport portfólióját speciális weboldalakkal egészítette ki, többek között spa üdülésekre és egyedi szállodai élménycsomagokra fókuszálva. Összesen több mint 87 ezer szálláshely közül választhatnak az utazók a csoport oldalain, ami a mostani tranzakcióval 100 ezer fölé nőhet.

 

Az aláíró felek

„Büszkék vagyunk arra az együttműködésre, ami az akvirált cégek alapítói, a Szallas Group vezetői és köztünk kialakult. Meggyőződésünk, hogy ez meghatározó szerepet töltött be abban, hogy a cég ilyen növekedést ért el” – mondta Győrbiró Tibor, a PortfoLion partnere. A PortfoLion az elmúlt másfél évben több hasonló sikert jelentett be, technológiai fókuszú befektetéseiket amerikai, ázsiai és európai nagyvállalatok vásárolták fel.

 

„A PortfoLionnal közösen kialakított kelet-közép-európai növekedési pályán haladunk további felvásárlásokkal és organikus növekedéssel a régióban – mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. – Egy olyan nagy és gyorsan növekvő cégcsoport tagjává válva, mint a Wirtualna Polska Holding, új lehetőségek nyílnak meg elkötelezett, az elmúlt években immáron közel 350 fős, kiváló szakemberekből felépült csapatunk előtt, különösen a lengyel portfóliónk esetében.”

 

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a cégcsoport termékeinek működését. „A változás maximum annyiban érzékelhető, hogy a meglévő és leendő partnereket ezentúl több és jobb szolgáltatással, a vendégeket még több szálláshellyel szolgáljuk ki” – tette hozzá a vezérigazgató. Itthon további fejlesztéseket is terveznek, az akvizíciónak köszönhetően a lengyelországi terjeszkedés erősödését várják. 

 

A tranzakció véglegesítése az ősz folyamán, az engedélyeztetési folyamat sikeres lezárása után várható.

 

„A Szallas Group felvásárlása a Wirtualna Polska első külföldi befektetése és jelentős mérföldkő a növekedésünkben – mondta Jacek Świderski, a Wirtualna Polska Holding S.A. vezérigazgatója.  – Az utazási ágazatban hatalmas lehetőségeket látunk. Ezt megerősítette saját turisztikai termékünk, a Nocowanie.pl pénzügyi teljesítménye is, amely története legjobb eredményét érte el 2022 második negyedévében. Lenyűgözött bennünket Szigetvári József és csapatának rátermettsége, hiszen bebizonyították, hogy lehet sikeres üzletet vezetni helyi szereplőként a globális platformokkal szembeni versenyben.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05