Praktikus tippek optimalizált energiagazdálkodásra

forrás: Prím Online, 2022. október 11. 11:32

Lassan minden cég és vállalkozás számára körvonalazódik, hogy a megváltozott energiaárak mekkora pluszköltségekkel járnak az elkövetkező hónapokra vonatkozóan. Legyen szó a hálózatból, vagy akár közvetlenül napelemekből, hőszivattyúkból, esetleg szélturbinákból származó, megújuló villamos energiáról, optimalizált energiagazdálkodással tetemes kiadásoktól kímélhetik meg magukat az érintettek. Az elektromos járművek kiemelten fontos szerepet kaphatnak az erre vonatkozó stratégiák kialakításában.

A klímaváltozás hatásait enyhítő dekarbonizációs stratégiák kidolgozása során már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a cégekre és vállalkozásokra vonatkozó energetikai önellátás igénye, de mára még aktuálisabbá vált a téma. Szakemberek prognózisai szerint ugyanis az elkövetkező hónapokban egyre nagyobb problémát okoz majd Európában az energiaszükséglet kielégítése, és ebben a helyzetben a hangsúly egyre inkább a megújuló energiaforrásokra, például a szén-dioxid-mentesítési projektek egyik fő pillérének számító napelemekre helyeződik. A napenergia közvetlen felhasználásával csökkenthetők a napi energiaköltségek, emellett bizonyos fokú függetlenség is biztosítható a hálózattól.

 

Maximális energiakihasználás

A telephelyükön megújuló energiát termelő vállalkozásoknak nemcsak lehetőségük, hanem anyagi érdekük is, hogy a lehető legnagyobb mértékig felhasználják a megtermelt energiát, illetve hozzájáruljanak a nagy energiaszolgáltatók minél nagyobb arányú megújulóenergia-termelést célzó törekvéseihez. Csakhogy a megújuló energiák könnyen kárba is veszhetnek, ha nem alkalmaznak megfelelő eszközöket, és nem fordítanak elég figyelmet az energiatárolás és -felhasználás stratégiai megközelítésére. Tökéletes példa erre az, amikor az elektromos járműveket az eltárolt megújuló energia és a csúcsidőn kívül vételezett hálózatienergia-keverékének felhasználásával töltik. Ezzel a lehető legjobban aknázzák ki a felhasználás ideje szerinti tarifákat.

 

 

Elektromos járművek: megtérülő befektetés 

Az elektromos járművek akkumulátorai jelentős mennyiségű energiát tárolnak. Ez azt jelenti, hogy szerves részét képezhetik egy lokális energiagazdálkodási rendszernek, függetlenül attól, hogy az illető telephely termel-e saját energiát vagy sem – világított rá Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Industries Kft. marketingvezetője.

 

„Az elektromos járművek könnyedén hozzájárulhatnak a megújuló energia jobb felhasználásához azzal, hogy eltárolják az energiát, amikor az a legkönnyebben hozzáférhető. Ahelyett, hogy akkor töltenék fel a jármű akkumulátorát, amikor szükséges, az elektromos járművek üzembentartói és flottakezelői olyan időszakban is tölthetik a járműveket, amikor alacsonyabb a hálózati energia iránti kereslet, valamint nagyobb arányban és olcsóbban áll rendelkezésre megújuló energia” – nyilatkozta a szakember.

 

Amennyiben elérhető a helyben termelt villamos energia is, ezek az előnyök sokszorosan érvényesülnek. Vannak olyan vállalkozások, amelyek rendelkeznek napelemekkel vagy szélturbinákkal saját megújulóenergia-termelés céljára, de nincsen megfelelő energiatároló megoldásuk arra az esetre, amikor az energiatermelés az ideális időjárásnak köszönhetően tetőzik. Ők az elektromos járművük segítségével tudják megakadályozni, hogy kárba vesszen a megtermelt megújuló energia. Mindennek feltétele egy, az intelligens energiagazdálkodást támogató stratégia és az annak végrehajtását szolgáló rendszerek megléte.

 

 

Hálózati interakció

Az elektromos járművek töltése sok épülettulajdonos számára megoldást jelent majd az energetikai átállásra, de a villamosítás szerepe még ennél is jelentősebbé válik. Az épületek energiaközpontként ugyanis egészen más módon kezelik majd a villamos energiát. A hálózati végpontokon – azaz ott, ahol a vállalkozások és a háztartások csatlakoznak a hálózathoz – évek óta nem sokat változott az interakció, de a megújuló energiaforrások rohamosan megváltoztatják ezt.

 

„Az épületek energetikai átállásra való felkészítése magában foglalja az energiagazdálkodás és az energiaelosztási rendszer felmérését és elemzését, hogy olyan megközelítést határozhassunk meg, amely elősegíti az épületek energiaközpontokká alakítását. A legtöbb vállalkozás számára előnyös, ha szakértői tanácsokat kaphat ezzel kapcsolatban” – tette hozzá Szontág Balázs.

 

Bár a vállalkozások kézenfekvő megoldásnak látják, hogy az áremelkedés mérséklése és az energiafüggetlenség gyors növelése érdekében sietve kialakítsák a lokális energiatermelés lehetőségét, vagy minél előbb vásároljanak néhány elektromosautó-töltőállomást, nem biztos, hogy ez a legbölcsebb megközelítés. Az épület vagy telephely energiagazdálkodási rendszerét úgy kell kalibrálni, hogy hatékonyan legyen képes új fogyasztókat és energiaforrásokat integrálni, míg a szolgáltatók és a szabályozók által kezelt hálózati oldalon szintén gyors és egyidejű változások zajlanak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05