Egy helyen az összes álláshirdetés

JobMonitor.hu

Wesselényi Andrea, 2001. február 19. 07:15
A közelmúltban egy új online álláshirdető oldal kezdte meg működését, ami önmagában még nem számíthatna különösebben nagy érdeklődésre, hiszen hatalmas a tolongás a piacon, a felhasználó szinte zavarba jön, melyik internetes munkaközvetítőt válassza a sok közül. Csakhogy ebben az esetben nem "még egy" weboldalról van szó: a most induló JobMonitor.hu nem egy új versenytárs, hanem az összes megjelenő friss álláshirdetés közötti eligazodást segítő, központi online álláskereső hely kíván lenni.
A szolgáltatás működtetésével kapcsolatos kérdéseinkre Pongrácz András, az e-Ventures Kft. vezetője válaszolt.

- Ha jól tudom, a JobMonitor az első integrált állásadatbázis Magyarországon.

- Így van, honlapunk egy helyről kiindulva kínálja az interneten megjelenő összes álláslehetőséget a munkahelyet keresőknek. Aki ellátogat honlapunkra, az a weben az utolsó hét napon megjelent állásokat találhatja meg egyetlen központi kereső segítségével.

- Milyen forrásokból tallóznak? Hogyan készül az adatbázisuk?

- Oldalunkat naponta több mint 60 forrásból frissítjük, elsősorban az online munkaerő-közvetítő site-okon, a fejvadászcégek honlapjain, a vállalatok karrieroldalain, valamint a nyomtatott sajtóban az elmúlt hét nap során megjelent álláshirdetéseket gyűjtjük össze.Hangsúlyozom, hogy csak friss, tehát egyhetesnél nem régebbi állásajánlatokat tárolunk, az elavult hivatkozások automatikusan törlődnek rendszerünkből.

- Nem jelent jogvédelmi problémát, hogy a létező álláshirdetők által közölt hirdetéseket gyűjtik össze?

- Nem, hiszen egyetlen állásajánlatot sem emelünk át honlapunkra, csupán rendszerezzük azokat, és hivatkozások formájában tesszük ki ajánlataink közé. Az állást keresők a kiválasztott ajánlatokat már a forráshelyeken, tehát az adott közvetítő, hirdető vagy vállalat honlapján tekinthetik meg, és a jelentkezés is az eredeti oldalon történik.

- Nem kétséges, hogy az álláskeresők számára hasznos szolgáltatás - de hogyan viszonyulnak az ötlethez maguk az álláshirdetők? Miért jó számukra ez a szolgáltatás? Versenytársnak vagy partnernek tekintik a JobMonitort?

- Az eddig megkeresett cégek döntő többsége partnernek tekint bennünket, belátva, hogy többletforgalmat generálunk oldalaira, hiszen az állást kereső mindenképpen valamelyik álláshirdetést közzétevő site-on landol. Ennek ellenére van olyan álláskereső oldalt üzemeltető vállalkozás, amelyet eddig nem sikerült az együttműködés előnyeiről meggyőznünk. Úgy gondoljuk, amellett, hogy egy integrált állásadatbázissal valóban hasznos szolgáltatást nyújtunk a felhasználóknak, rendszerünk bizonyos mértékig átláthatóvá teszi a piacot, tehát képet ad arról, hogy az egyes oldalakon ténylegesen mennyi aktuális állásajánlat található.

- Munkájuk során akaratlanul is átfogó képet kapnak a piacról. Mi a véleménye az online állásközvetítők versenyéről?

- Valóban egyre inkább átlátjuk a piacot, és megismerjük annak szereplőit, hiszen naponta úgymond "monitoráljuk" őket. Egyetértünk azzal az általános felfogással, hogy a piac egy-két éven belül rendeződni fog, és hosszú távon csak az értékes, jól menedzselt szolgáltatások maradnak életben.

- Mit érdemes tudni a JobMonitor használatáról?

- Egyszerű, felhasználóbarát rendszer kialakítására törekedtünk, amelyben akár egy perc alatt eljuthat valaki az őt érdeklő összes állásajánlat megtalálásáig és onnan az egyes hirdetések részletes szövegének elolvasásáig. Adatbázisunk több szempont szerint teszi lehetővé a keresés paraméterezését (például szakma, nyelvtudás, gyakorlati idő szerint), és kulcsszavak segítségével is lehet benne böngészni. A kiválasztott állásokat a felhasználó egyetlen kattintással "kosarába rakhatja", majd a következő lépésben egyesével megtekintheti azokat. Ilyenkor már az adott állássite honlapjára érkezik, tehát az eredeti hirdetést látja, ott jelentkezhet, az adott szolgáltató által kínált módon.

- Nyújtanak valamilyen hozzáadott szolgáltatást is a látogatóknak?

- Igen, többet is, illetve folyamatosan fejlesztjük a felhasználók számára kényelmi funkciókat jelentő szolgáltatásainkat. Személyre szabott hírlevelünkben az állást keresőknek az általuk megszabott paramétereknek megfelelő állásokat naponta e-mailben megküldjük. Fejlesztés alatt áll az online jelentkezési lehetőség, ami azt jelenti, hogy a pályázó egyetlen lépéssel egyszerre több állásközvetítőhöz is eljuttathatja adatait. Ezt a szolgáltatást az egyes álláshirdetőkkel együttműködve alakítjuk ki, hiszen itt szükség van például az egyes szakmai kategóriák egyeztetésére. Harmadikként pedig egy igazi újdonságról is beszámolhatok, tudomásunk szerint Magyarországon elsőként jelentettünk meg egy önéletrajzíró szoftvert. A program a Humántréner Bt. fejlesztése, legfontosabb jellemzői közül azt emelném ki, hogy online végigvezeti a pályázót az önéletrajzírás folyamatán, úgy, hogy közben tanácsokkal segíti a felhasználót. Ezt a szolgáltatást honlapunkon ingyen tesszük elérhetővé.

- Induló site-ként bizonyára elsődleges cél az oldal megismertetése. Terveznek-e kampányt vagy más eszközök bevetését a jobmonitor.hu széles körű bevezetésére?

- Elsősorban online marketingeszközökkel népszerűsítjük oldalainkat, de nagyon fontosnak tartjuk az állásközvetítő cégekkel, fejvadászokkal való kölcsönösen előnyös partneri együttműködés kialakítását is.

- Vannak-e személyes tapasztalatai az online álláskereséssel kapcsolatosan?

- Már egy ideje ezen a területen dolgozom, tehát tisztában vagyok az online álláshirdetés előnyeivel, de munkaadóként most szembesültem először a hatékonyságával. Amikor a JobMonitor üzemeltetéséhez munkatársat kerestünk, természetesen az interneten hirdettünk, és bőven volt merítési lehetőségünk, ugyanis nagyon sok jelentkezést kaptunk. A saját bőrömön is tapasztaltam tehát, hogy a munkaadó szempontjából az online hirdetés valóban egyszerre olcsó és hatékony megoldás. Ami a munkavállalói oldalt illeti, a rengeteg jelentkezés is azt mutatja, hogy az álláskeresők száma még mindig jócskán meghaladja a hirdetések számát, tehát nekik szükségük van egy hatékony álláskereső szolgáltatásra.

Interaktív önéletrajzírás

A jobsite-ok népszerűségével és rohamos terjedésével az álláskeresők és -kínálók könnyebben, gyorsabban találhatnak egymásra. Ez azonban nem minden esetben helyettesíti az álláskeresés egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező eszközét, az önéletrajzot.

Egy hatásos önéletrajz megírása azonban nem minden esetben olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Mit írjak bele az önéletrajzomba, és mit hagyjak ki? Mit tegyek, ha még pályakezdő vagyok, és nem tudok munkatapasztalatokat felmutatni? Ilyen és hasonló kérdések már mindannyiunkban felmerültek, amikor saját önéletrajzunkat írtuk.

A Humántréner legújabb e-learning programjának éppen az a célja, hogy ezekre, valamint egyéb, szintén felmerülő kérdésekre választ adjon. A program végigvezeti a felhasználót az önéletrajzírás lépésein, a lehető legrészletesebben kitérve minden olyan dologra, amelyre figyelni kell. Példákkal gazdagon illusztrálva mutatja be a különféle önéletrajztípusokat, azok szerkezetét, a szerkesztési alapelveket, és kitér olyan, első látásra részletkérdésnek tűnő dolgokra is, mint például hogy milyen papírt válasszunk önéletrajzunknak, milyen betűtípusok elfogadhatóak, és melyek azok, amelyek nem javasoltak. Szó esik az online jelentkezések elterjedésével egyre népszerűbb ASCII formátumú önéletrajzokról is.

Természetesen a program nem áll meg itt, a jó tanácsok olvasásával párhuzamosan a jelentkező saját adatait is felviheti, amiből a szoftver a végén a kívánalmaknak megfelelő önéletrajzot állít elő.

Az önéletrajz mellett a programban szó esik annak elengedhetetlen társáról, a kísérőlevélről, megírásának fortélyairól, valamint a - nálunk egyelőre talán kevésbé elterjedt - referenciákról is. Fontos megemlíteni, hogy a szoftver mind magyar, mind angol nyelven a jelentkezők rendelkezésére áll.

A program fejlesztése folyamatos, a későbbiekben többféle önéletrajzmintával, interaktív tanácsadással, személyre szabható, szabadon átrendezhető önéletrajzokkal, valamint egyéb más, hasznos funkciókkal látják el a fejlesztők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09