75 extrapont is járhat a felvételin az ICDL bizonyítványért

forrás: Prím Online, 2022. október 14. 15:31

Egyre több felsőoktatási intézményben jelent extrapontot az ICDL, azaz a nemzetközi számítógép-használó jogosítvány megléte, hiszen a digitális kompetenciák megfelelő szintje már nem csak informatikai területen elengedhetetlen. Ezt ismerték fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem vezetői,  akik elfogadták a Neumann Társaság ajánlását – és 2024-től figyelembe veszik a 400 felvételi pontszám feletti 100 pont beszámításánál az ICDL-t. 

A Neumann Társaság az elmúlt években teljesen megújította az évtizedek óta ismert ECDL képzési rendszert, modernizálva, aktualizálva az ebben elérhető modulokat, felvéve a nemzetközi ICDL-közösség fordulatszámát. Az európai (ECDL) elődhöz képest már nemzetközi számítógép-használói jogosítványnak (ICDL) nevezett rendszer felhőalapú, automatikus vizsgaszoftverrel, továbbá adaptív tréning megoldásokkal rendelkezik, támogatandó az önképzést, az új tanulási-tanítási formákat. Az alapszintű irodai, szövegszerkesztő, táblázatkezelő tudások mellett magasabb szintű képzésekhez is használható, az IT biztonságtól, elektronikus aláírástól a látványos prezentációk készítéséig. 2020 óta az online kooperáció és az algoritmikus gondolkodás, programozói készség is megjelentek a modulkínálatban. 

 

 

Akár 75 pontot érhet az egyetemi felvételinél az ICDL

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanulmányi bizottsága 2024-től figyelembe veszi a 400 felvételi pontszám feletti 100 pont beszámításánál az ICDL-t: az ICDL Base bizonyítványt 25 ponttal, az ICDL Standardet 50 ponttal, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványt pedig 75 ponttal honorálják a BME-n. Tehát a megszerezhető többletpontok háromnegyede teljesíthető a digitális kompetenciák igazolásával. 

 

Az Óbudai Egyetemen 35 pontot ér bármilyen típusú  ICDL- bizonyítvány igazolása a felvételi eljárás során 2024-től. Mindkét tanintézmény esetében legfeljebb 400-as felvételi pontszám feletti 100 pont beszámításánál lehet kalkulálni az ICDL által jelentett extra pontokkal. 

 

Nem csak műszaki területen szükségesek a digitális kompetenciák

”Fontosnak tartjuk, hogy ne csupán a műszaki jellegű oktatási intézmények fedezzék fel az ICDL fontosságát, akár a művészeti, bölcsészeti, orvosi képzésekbe is beépüljön az ICDL által minőségbiztosítottan nyújtott tudás. A célunk a társadalom általános digitális fejlettségének növelése, mert ebben van tennivaló. A DESI index mutatói szerint hazánk a 27 uniós tagállam közül jelenleg a 22. helyen áll digitalizációban, az emberi tényezőt, a digitális kompetenciát tekintve pedig csak a huszonharmadikok vagyunk. Míg több területen javulás tapasztalható, az elmúlt években a digitális kompetenciák területén még romlott is a helyezésünk. Ezen szeretnénk változtatni az ICDL szélesebb körben való elfogadottságával” – fogalmazott dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

 

2022-re az ICDL korszerű, objektív mérési eszközzé vált, amely az ország közel 200 vizsgaközpontjában elérhető, elsősorban – de nem kizárólag – a közoktatás és a szakoktatás intézményeire alapozva. Fontos, hogy többszintű és rugalmas a tanúsítvány, így a belépő szintű digitális kompetenciáktól akár a műszaki jellegű felsőoktatás megkezdéséhez szükséges professzionálisabb ismeretekig több szintű tudás igazolható és fejleszthető általa.

 

A Neumann Társaság nem csak az egyetemre készülők körében tartja fontosnak az ICDL-bizonyítványt, hiszen a diákok már a középiskola első éveiben is hasznát vehetik a profi digitális készségeknek. A társaság az év végéig tartó ICDL Kihívás! kampányával hívja fel a tinédzserkorúak figyelmét a vizsgázás előnyeire.

Kulcsszavak: ICDL Neumann Társaság

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05