Fujitsu-Hitachi HDTV-k

Tóth Kristóf, 2001. február 17. 21:54
A Fujitsu Hitachi Plasma Display Ltd. (FHP) bejelentette, hogy elkészült a cég második, HDTV-k (high-definition TV, nagy felbontású televízió) számára készülő plazmakijelző paneleket gyártó üzeme.
Az üzem elsősorban a legújabb 32 collos plazmapanelek gyártásával fog foglalkozni, melyek már a Fujitsu által kifejlesztett legújabb ALIS (Alternate Lighting of Surfaces) technológiára épülnek. Eddig egyébként a plazmakijelzők terén a 42 collos képátmérő volt a standard.

"Az ALIS technológia alkalmazásával már 32 collos képátmérővel rendelkező HD megjelenítők gyártására is képesek vagyunk. Úgy gondolom, hogy ezzel feladtuk a leckét a konkurens, HDTV-ket gyártó cégek számára, amelyeknek ugyanezt sokkal hagyományosabb technológiák alkalmazásával kell majd elérniük" - nyilatkozta Toru Katsurada, az FHP elnöke, amikor megnyitotta a Mijazakiban (Japán) található új gyártóüzemet.

Az ALIS technológia esetében VGA felbontású elektródákat használnak, de az erre a technológiára épülő eszközök természetesen nagy felbontású képek megjelenítésére is képesek. A hagyományos plazmakijelző panelek esetében egy fénykibocsátó sor létrehozásához két fix elektródasort használnak. Az ALIS rendszer ettől eltérően egy váltott soros eljárást használ, melynek lényege, hogy egy elektródasor 1/60-as másodpercig a felette levő szomszédos elektródákkal alkot egy fénykibocsátó vonalat, ezután pedig ugyanez történik, csak akkor már az alatta levő szomszédos elektródákkal. Ez a megoldás lényegében megkétszerezi az egy képkocka (frame, 1/30 másodperc) alatt fényt kibocsátó sorok számát, és így egy VGA elektróda konfiguráció is képes lehet a nagy felbontású képek megjelenítésére.

Óriási előnyt jelent, hogy az ALIS technológiájú HD paneleket tulajdonképpen minden probléma nélkül a normál VGA panelek gyártósorain is le lehet gyártani. Az FHP új gyártóüzemében egy havi 30 ezer darab 42 collos plazmakijelző panel előállítására képes gyártósor kapott helyet, de még az idei nyár során döntenek majd egy második gyártósor beindításáról is. Bár a hivatalos specifikáció szerint a gyártósorok 42 collos kijelzők gyártására is alkalmasak, az új gyárban elsősorban a kisebb, 32 collos kijelzők gyártására fognak koncentrálni. Hamarosan az ugyancsak ALIS technológiával rendelkező 37 és 47 collos plazmapanel kijelzők gyártása is beindul majd, de a 60 collos változat gyártása sem elképzelhetetlen.

Az árakat tekintve azt hiszem, elég annyit mondanunk, hogy a Hitachi által Japánban várhatóan áprilisban piacra dobandó 32 collos HDTV körülbelül 5000 dollárba (1,5 millió forint) fog kerülni.

Kulcsszavak: Fujitsu Hitachi HDTV monitor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50