Az ABB 170 millió dollár összértékben nyert rendeléseket az európai vasúthálózat fejlesztésére

forrás: Prím Online, 2022. október 24. 12:35

Az ABB több, összesen 170 millió dollár értékű megrendelést kapott a Stadler Valenciától több mint 300 új vonat és mozdony kiváló energiahatékonyságú vontatási technológiával történő felszerelésére. Ezeket különböző európai vasúti hálózatokon fogják használni a vonatközlekedés korszerűsítésére és megerősítésére olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, az Egyesült Királyság, Németország vagy Ausztria, valamint néhány európai vasúti folyosón. A megrendelések többsége 2022 harmadik negyedévében érkezett. Az ABB szállítási terjedelmébe a vonatok hajtását biztosító vontatási átalakítók és vontatómotorok tartoznak. 

Az ABB technológiáival hajtott vonatok nagy része a Stadler CITYLINK vasút-villamos modelljén alapul, amely olyan akadálymentes könnyűvasúti járműcsalád, amit kifejezetten arra terveztek, hogy a városközpontot és az agglomerációs településeket átszállás nélkül, biztonságos és rendkívül kényelmes utazást biztosítva kösse össze. A CITYLINK sokoldalú megoldást kínál a vasútüzemeltetők számára, mivel ez a vasúti jármű villamoshálózaton és a fővonali közlekedésben is elektromos meghajtással üzemeltethető, akár 100 km/h sebességgel. A most elnyert megbízások alapján szállítandó ABB technológiákkal az áruszállításban használt mozdonyokat is felszerelik majd.   

 

 

A különböző vonatokat az ABB Bordline családjába tartozó vontatási rendszerek hajtják majd. Ezek a rendszerek a felsővezetéken érkező villamos energiát a megfelelő feszültségre és frekvenciára alakítják át a vontatómotorok meghajtásához. A CITYLINK számára kiválasztott átalakítók egyetlen egységbe integrálják az összes teljesítményelektronikát – a vontatási és a segédenergiát egyaránt –, ami minimalizálja a jármű tömegét, energiát takarít meg, és megkönnyíti a karbantartást. A mozdonyokba beépítendő Bordline Compact konvertereket ezenfelül az energiahatékonyság növelése és az életciklusköltségek csökkentése érdekében optimalizálják.  

 

Az ABB vontatási megoldásai képesek figyelembe venni a vonatok tervezési sajátosságait, valamint az üzemeltetési környezetet, beleértve az éghajlati viszonyokat és a vonatok üzemeltetési körülményeit befolyásoló egyéb követelményeket, s ezáltal magas szintű hatékonyságot biztosítanak a különböző földrajzi területeken működő üzemeltetők számára.   

 

 

„Örömünkre szolgál, hogy ezekkel a projektekkel is tovább alakíthatjuk a fenntartható mobilitás jövőjét. Vontatási technológiáink beépítése ezekbe az új vonatokba nagyobb energiahatékonyságot, biztonságot és rendelkezésre állást eredményez az európai és az egyesült királyságbeli vasúti személy- és áruszállítási rendszerek számára. Nagyra értékeljük a Stadler technológiáinkba és a vontatási iparágban szerzett szakértelmünkbe vetett kitartó bizalmát. Várakozással tekintünk a Stadlerrel való együttműködés elé a jövő vonatainak megtervezésében” – mondta Edgar Keller, az ABB Trakció divíziójának vezetője. 

 

Az ABB piacvezetőként innovatív vontatási technológiákat szállít a közlekedési ágazat számára: hajtási, segédüzemi és akkumulátoros energiatárolási megoldások teljes körét kínálja új járművekhez és járműkorszerűsítésekhez. Az üzemeltetőknek számos előnyt kínálnak az egyedi igényekre szabott vontatási megoldások, amelyeket az optimális teljesítmény, az energiahatékonyság és a minimalizált üzemeltetési költség szempontjai szerint terveznek.      

Kulcsszavak: vonatközlekedés ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05