Informatika AI-től Z-ig

forrás: Prím Online, 2022. október 28. 09:55

2022. november 10-én, 14 órától a SZTAKI nagytanácstermében rendezi meg szokásos éves konferenciáját a Neumann Társaság. Az esemény megnyitó beszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, és a rendezvényen adják át a Neumann Társaság hagyományos díjait, illetve az Infotérrel és IVSZ-szel közösen, az Év informatikai újságírójának megítélt Kovács Attila-díjat is.

Vállalt küldetése szerint a  Neumann Társaság GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban: ennek jegyében zajlik majd a november 10-én 14-18 óra között, a SZTAKI Kende utcai székházában zajló éves Neumann Konferencia. A tavalyi virtuális konferencia után idén ismét személyesen, közösségben megrendezett konferencián izgalmas megközelítéseket hallhatnak a résztvevők az informatika forradalmi hullámairól, szerepéről a társadalmi fejlődésben.

 

A konferencia megnyitóbeszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, aki szerint amikor felbecsülni próbáljuk az IT-forradalom hatását életünkre, munkánkra, sőt az emberi faj egészének jövőjére, akkor ezt nem az ipari forradalmakkal, hanem az emberiség sorsát ezeknél sokkal alapvetőbben befolyásoló két korábbi „informatikai forradalommal”, a beszéd (információcsere) majd az írás (az információ tárolása) megalkotásával kell párhuzamba állítani. Ez a konferencia kiindulópontja, majd az előadások gerince a mesterséges intelligencia hívószavát szeretné valódi tartalommal megtölteni: fontos elemzések hallhatóak majd az ipari rendszerek intelligens monitorozásától és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és a SZTAKI konkrét, gyakorlati MI-alkalmazásaitól kezdve az olyan humán területig, mint a képi és szöveges tartalomelemzés. A konferencia azt is vizsgálja, hogy az informatika hatásai hogyan csapódnak le a Z-generációnál, milyen médiahasználati jellegzetességei vannak az ő nemzedéküknek.

 

 

Ugyancsak az éves konferencián adják át a hazai, informatikai területen dolgozó, legkiemelkedőbb szakembereknek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is itt adják át az év informatikai újságírójának.

 

A Neumann Konferencia tervezett programja:

14:00 kezdés

● dr. Beck György elnöki köszöntője: Neumann 120 évre készülve – Neumann nyomában 

● Bojár Gábor Graphisoft-alapító keynote beszéde: 4. ipari vagy 3. informatikai forradalom? 

● A Kovács Attila-díj (Az év informatikai újságírója), a Kemény János-díj, és a Tarján-emlékérem átadása

● dr. Hangya Balázs orvos, matematikus, az MTA-KOKI Rendszer-Neurobiológia Kutatócsoport vezetőjének előadása: Agyi hálózatok és mesterséges intelligencia 

● Varjú Zoltán számítógépes nyelvész, MI-szakértő előadása: Páncélba zárt szellem 

● Putz Orsolya, nyelvész, az ELTE egyetemi tanársegédjének előadása: AI a képi és szöveges tartalomelemzésben 

16:30 szünet 

● A Kalmár-díj, a Neumann-díj, és a társaság életműdíjainak átadása

● prof. dr. Levendovszky János, a BME dékánhelyettesének előadása: Mesterséges Intelligencia alkalmazásai az ipari rendszerek intelligens monitorozásában -  műegyetemi kutatások az adatgyűjtő protokolloktól az anomália detekcióig

● dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, egyetemi docens, az NJSZT eHétköznapok szakosztályának titkárának előadása: A Z Generáció médiahasználata 

18:00 a konferencia vége

● dr. Beck György zárszava 

 

A Neumann Konferencián ingyenes regisztrációt követően minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09