A Vodafone gyorsabb, stabilabb internettel és digitális megoldásokkal járul hozzá az agrárágazat működtetéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 11. 20:02

A Vodafone Group megbízásából felmérés készült Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon a helyi gazdák digitalizációs elképzeléseiről, valamint az őket érintő környezeti kihívásokról. A magyarországi felmérés rámutatott, hogy a magyar gazdák 98%-a aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt, ugyanakkor jelentős részük (94%) azt is látja, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez, ennek megfelelően szinte mindegyikük (90%) azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe. A Vodafone Magyarország őket kívánja támogatni stabil és biztonságos hálózatával, továbbá IoT, CAT-M és 5G alapú megoldásaival. 

A Savanta ComRes által, a Vodafone Group megbízásából készített új, független „A gazdálkodók és a digitalizáció” című felmérés keretében Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon összesen több mint 600 gazdát kérdeztek meg a gazdaságuk digitalizálásával kapcsolatos elképzeléseikről, az őket érintő környezeti kihívásokról, beleértve az ellátási láncokra is hatással lévő jelenlegi geopolitikai és társadalmi nyomást, valamint a mezőgazdasági berendezések és alapanyagok növekvő költségeit.

 

A felmérésből kiderült, a gazdálkodók a legnagyobb kihívásnak többek között az éghajlatváltozás következményeit, valamint üzemanyag- és energiaköltségeket, a termények és az állatállomány alacsony piaci árát érzik a legnagyobb problémának. A magyarországi gazdák rendkívül magas arányban, egész pontosan 98 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt.

 

A külső hatásoknak ellenálló és fenntartható gazdaságok létrehozásához digitális megoldásokra van szükség 

A felmérés szerint a gazdák már most is igénybe vesznek digitális eszközöket a műtrágya- és vízfelhasználás csökkentése, valamint a talaj állapotának javítása érdekében. Sőt, a magyarországi gazdák 94 százaléka érzi úgy, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez. 

 

A megkérdezettek úgy vélekedtek, hajlandóak lennének olyan digitális beruházásokba fektetni, amelyek segítik őket az éghajlatváltozás és más hasonló problémák leküzdésében. A felmérésben részt vevő magyar gazdálkodók szinte mindegyike, 90 százaléka azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe. 

 

A gazdaságokban használt intelligens eszközök segíthetik a gazdákat költségeik mérséklésében, valamint a napjainkban kritikus fontosságú energia-, műtrágya- és vízfelhasználás csökkentésében. Az alkalmazott technológiák a drónok, a járműkövető megoldások, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a blokklánc technológia, valamint az okostelefonos alkalmazások használatára terjednek ki, amelyek lehetővé teszik az időjárási- és talajviszonyok, továbbá a költségek és a piaci árak alakulásának figyelemmel kísérését. Az intelligens vízellátási, öntözési és növénytáplálási megoldások szintén hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez és a kulcsfontosságú mezőgazdasági adatok átláthatóságának javításához.

 

 

A további digitalizáció akadályai

A digitális mezőgazdasági megoldások széleskörű és folyamatos alkalmazásának azonban egyértelmű akadályai vannak. A magyar gazdák 42 százaléka különösen nagy kihívásként említette az eszközök és egyéb hardverek költségének fedezését, emellett a kutatás arra is rámutatott, hogy Magyarországon a gazdák 44 százaléka a digitális megoldások használatát ismertető képzésre is igényt tartana.  

 

A Vodafone a legmodernebb technológiákkal támogatja a gazdákat

A Vodafone Magyarország a stabil és biztonságos hálózat mellett a legmodernebb technológiai innovációkkal – köztük az IoT, CAT-M és 5G alapú megoldásokkal –, továbbá azok implementációjával kapcsolatos tanácsadással igyekszik támogatni a hazai gazdákat digitalizációs törekvéseikben.  

 

A szolgáltató által kínált okosmegoldások révén a magyar gazdák növelhetik termelékenységüket és versenyképességüket – legyen szó a földművelés, az állattartás vagy az energiafelhasználás területéről. A földművelés területén többek között szenzoros megoldásokkal támogatják a környezeti változások megfigyelését, drónok segítségével valósulhat meg a mintavétel és a minőségvizsgálat, lehetővé válik a termesztési környezet modellezése a „mikrogazdaságokban”, továbbá digitális csapdákkal léphetnek fel a gazdák a kártevők ellen. A legmodernebb technológiákkal emellett mind az állattartás, mind a feldolgozás folyamata eredményesebbé tehető: a Vodafone többek között táv- és termelésfelügyeleti megoldásokat nyújt a hatékonyság növeléséhez. A harmadik terület az energiafelhasználás optimalizálása, ami napjainkban kiemelt jelentőséggel bír: ezen a területen nyújthatnak jelentős segítséget a gazdáknak az eszközmonitorozás vagy az online mérő és adatgyűjtő megoldások.

 

„Mindenképpen pozitív, hogy a gazdálkodók már most is alkalmaznak digitális megoldásokat, ugyanakkor ahogy a kutatás is rámutatott, még többet kell tennünk annak érdekében, hogy Magyarország is áttérjen a digitális megoldásokra épülő mezőgazdaságra. Folyamatosan keressük azokat a fejlesztéseket, melyek technológiánk által támogathatják a hazai gazdaságok hatékony és fenntartható működését, ugyanakkor szívesen gondolkozunk együtt ügyfeleinkkel is, hogy közösen megtaláljuk számukra a legjobb megoldásokat” – mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50