Fiatal klímahősöket látott vendégül a Microsoft budapesti székháza

forrás: Prím Online, 2022. november 17. 12:38

Fenntartható adatközpontok, mesterséges intelligencia, a zéró kibocsátást támogató eszközök és szolgáltatások, a karbonsemlegesség szolgálatába állított gépi intelligencia, – csak néhány azon témák közül, amelyeket megismerhettek azok a diákok, akik november 15-én látogattak el a Microsoft budapesti székházába az UNICEF Klímahősök “Gyárlátogatás” programjának keretében.

Tartalmas és izgalmas délelőttöt tölthettek a Microsoftnál egy budapesti gimnázium diákjai, ahol betekintést nyerhettek egy átlagos munkanapba, illetve azokba a cég által kínált megoldásokba, amelyek zöldebbé, fenntarthatóbbá, egészségesebbé teszik a mindennapokat, ezzel együtt pedig a munka hatékonyságát is növelik. Szó esett többek között a mesterséges intelligencia használatáról a biodiverzitás megőrzése érdekében, adatközpontokról, amelyek teljes mértékben a fenntarthatóság jegyében működnek, valamint arról is, hogyan segíti a Microsoft az ügyfeleit, hogy fenntarthatóbb módon végezhessék a munkájukat.

 

 

A jövő: karbonsemlegesség, mesterséges intelligencia és a HoloLens 2

 

Szabó Péter, a Microsoft ügyvezető igazgatója üdvözlő szavaiból kiderült, a Microsoft 2020-ban megerősítette vállalásait, amelynek részeként a vállalat az évtized végére karbonsemlegessé teszi a működését, és a körkörösség elve alapján nullára csökkenti hulladékkibocsátását a tudatos anyagválasztás, a gondos tervezés és az újrahasznosítás révén. Mindemellett a Microsoft 2030-ra vízpozitív vállalat lesz, azaz nagyobb mennyiségű tiszta vizet juttat vissza a környezetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. Szabó Péter bemutatta a Microsoft legmodernebb adatközpontjának működését is: a létesítmény a fent említett elveknek megfelelően már zéró szén-dioxid- és hulladékkibocsátással működik, és megfelel a vízgazdálkodási célkitűzéseknek is.

 

Kamasinszki Rita, a Microsoft nagyvállalati üzletágának igazgatója azt ismertette gyakorlati példákon keresztül, hogy a Microsoft milyen módon nyújt segítséget ügyfeleinek a fenntartható működésben. A vállalat számos informatikai, pénzügyi, energetikai szolgáltatóval együttműködve olyan, a Microsoft-technológiáin alapuló, testreszabott fenntarthatósági megoldásokat kínál, amelyek az autóipartól a mezőgazdaságon, az ingatlangazdálkodáson át a kiskereskedelemig szinte bármilyen ágazat működését képesek optimalizálni, ezáltal hozzásegítve őket a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

 

Tóth András regionális marketingkommunikációs szakember pedig arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia miként állítható a környezeti fenntarthatóság szolgálatába. Az edge computing és az AI technológiáinak beépítésével a legmagasabb szintre fejleszthető az adatelemzés, a vizualizáció, vagyis az adatok analízise és értelmezése a hatékonyság növelése érdekében, valamint a virtuális modellezés, amelynek segítségével jelentősebb energiafelhasználás nélkül tesztelhetők a különböző munkafolyamatok.

 

Az előadók sorát Baranyi Szabolcs, a felhőmegoldások mérnöke zárta a HoloLens 2 bemutatásával. A HoloLens 2 a Microsoft egyik legfrissebb fejlesztése: a Windows 10 operációs rendszeren futó holografikus szemüveg új távlatokat nyit a munkavégzés terén, hiszen az eszköz viselője a mixed reality (kevert valóság) révén egyszerre láthatja a valós és a virtuális világ elemeit.

 

 

 

Klímakonferencia az ifjú Klímaősöknek

 

„Kreativitás, segíteni akarás, tettvágy – ezek jellemzik azokat a mai fiatalokat, akik reményeink szerint minél nagyobb számban csatlakoznak majd az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez. A Microsoftnál már jó ideje látjuk azt a tendenciát, hogy az iskolapadon túl is egyre több diák mutat érdeklődést a digitális technológia, a kódolás és a mesterséges intelligencia iránt. Reméljük, hogy a Klímahősök programban résztvevő fiatalok bebizonyítják, minden esélyük megvan arra, hogy egyszer majd felnőttként is a technológia legmodernebb eszközeivel dolgoznak a fenntarthatóságért, épp ezért a Microsoft örömmel karolja fel ezeket a tehetségeket” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Magyarország igazgatója.

 

A Klímahősök kezdeményezés következő programjaként 2022. november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján az UNICEF Fiatal Nagykövetek együttműködésével kerül sor az eddigi legnagyobb, 12-25 év közötti fiataloknak szóló hazai klímavédelmi konferenciára a Telekom székházában. A rendezvényen a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban és a klímavédelemben kompetens szakemberek, véleményvezérek interaktív előadásait, kerekasztal-beszélgetéseit tekinthetik meg az érdeklődők. A konferencia házigazdáiként és az egyes előadások moderátoraiként a Fiatal Nagykövetek képviselik majd az ifjú korosztályok hangját az eseményen. A Klímakonferencián a Microsoft részéről Szabó Péter ügyvezető igazgató, Mátrai Zsuzsanna Zsófia, Közép-Kelet Európa kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója és Petra Čiček, a vállalat közép-kelet-európai fenntarthatósági igazgatója vesz részt előadóként.

 

Az UNICEF Klímakonferenciáján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt IDE kattintva lehet elvégezni.

 

A Klímakonferenciával kapcsolatos minden tudnivaló és a részletes program az esemény Facebook-oldalán érhető el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05