Egy napra beköltözött az e-sport a Magyar Sport Házába

forrás: Prím Online, 2022. november 19. 10:05

A Magyar E-sport Szövetség 2022. november 17-én második alkalommal rendezte meg az Esport1 és az Esportmilla együttműködésével az ESTB – E-sport Tudásbázis című konferenciát, amelynek célja a többi között az e-sportban lévő karrierlehetőségek bemutatása, a magyar e-sport-szervezetek fejlesztése, a hazai és nemzetközi e-sport-közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, külön hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira és előnyeire. 

A magyarországi e-sport-szereplők széles körű részvételével lezajlott tanácskozást követően egyúttal ünnepi közgyűlést tartott az idén immár ötéves HUNESZ, amely a Magyar E-sport Válogatottal javában készül a november 30-án kezdődő 14. IeSF Világbajnokságra.

 

A Fenntartható szakmai fejlődés kérdéskör kerekasztal-beszélgetései elsősorban a Magyar E-sport Szövetség működését, újonnan megalakult szakágait mutatták be, valamint az utánpótlás és a csapatépítés fontosságát hangsúlyozták. Az Üzlet az e-sportban című kétrészes témablokkban egyebek mellett a Magyar E-sport Válogatottat, a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságot, a versenyszervezés és a licencszabályok részleteit, az Esport1 kalauzolásában az élő közvetítések világát, valamint a Szerencsejáték Zrt. és a K&H Csoport – a HUNESZ legnagyobb stratégiai partnereinek a hazai e-sport támogatásában nyújtott aktív szerepvállalását, illetve annak mozgatórugóit ismerhették meg bővebben a résztvevők. A negyedik, Edukáció címet viselő zárószekcióban pedig az e-sporttal összefüggő egyetemi kurzusok, a mind a társadalmi integrációt, mind a szervezeteket egyaránt fejlesztő oktatási megoldások és a szakemberek utánpótlás-képzése álltak a fókuszban.

 

 

„A szimbolikus helyszínen, a Magyar Sport Házában lebonyolított rendezvényen lehetőséget kívántunk biztosítani a valós párbeszédre a HUNESZ-ben is aktív egyesületek, klubok, a tevékenységünk üzleti és versenyszervezési oldalához, valamint edukációs vonalához kapcsolódó tagszervezeteink, a támogatók, a stratégiai partnerek és a szakmai bizottságok, továbbá a szakágaink között. Ezt követően tartottuk meg a Magyar E-sport Szövetség ünnepi közgyűlését abból az alkalomból, hogy 2022-ben immár ötévesek lettünk. Örömmel mondhatom el, hogy igen tevékeny időszakot tudhatunk magunk mögött, hiszen számos jelentős eredményt értünk el ezen esztendők során. A 2018 óta sikeresen működő nemzeti bajnokságon túlmenően két éve életre hívtuk a Magyar E-sport Válogatottat, 2019-ben megalakítottuk a V4 E-sport Koalíciót, és 2020-ban csatlakoztunk az Európai, valamint a Nemzetközi E-sport Szövetséghez. Mindemellett a HUNESZ edukációs programjait is elindítottuk, ennek keretében valósul, illetve valósult meg az E-sport Tudásbázis című konferenciánk is. És folyamatosan dolgozunk a szakági rendszer kiépítésén is: tavaly alakult meg a Szimulátorsport-, illetve a Digitális Sport, míg az idei évben a Sportszimulációs, valamint az E-gaming Akciójáték Szakágunk, és folyamatban van a Para-e-sport, továbbá az E-gaming MOBA- és stratégiai játékok Szakágunk létrehozása is” – hangsúlyozta Biró Balázs, a HUNESZ elnöke.

 

Kiemelte, a Magyar E-sport Válogatott kiváló helyezéseket ért el a nemzetközi megmérettetéseken. A Dota 2-ben induló nemzeti csapatunk 5–6. helyen végzett a 2021-es világbajnokságon, 2022-ben pedig Magyarország valaha volt legjobb e-sport-eredményei születtek, hiszen előbb két Európa-, majd egy világbajnoki bronzérmet szereztek versenyzőink – Dota 2-ben és Tekken 7-ben, valamint a Sim Racing World Cupon.

 

Az idei nemzetközi versenyszezon még korántsem ért véget: a Magyar E-sport Válogatott és a HUNESZ javában készül például a 2022. november 30-án kezdődő és december 12-ig tartó 14. IeSF Világbajnokságra, ahol kiválóságaink a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) és a Tekken 7 platformján versenyeznek majd Balin. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05