Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 17:48

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.


Növekvő energiaárak, növekvő fűtési költségek: mit tehetünk?

 

Mielőtt bemutatnánk az ajánlásokat, érdemes röviden ismertetni az energiaárak változását az elmúlt időszakban. Az Európai Unió Tanácsa a következő meglepő mondattal jellemzi a helyzetet:

 

„2022-ben az energia ára soha nem látott magasságokba emelkedett az EU-ban.”

 

De vajon mekkora a változás? 2015-höz képest 2021 decemberére az alábbi módon változtak a termelői és fogyasztói energiaárak az EU-ban:

 

  • Energiaimport-árak: 80,8%-os növekedés.
  • Az Unión belüli ipari termelői energiaárak: 73,6%-os emelkedés.
  • A villamos energia, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok fogyasztói ára: 26,75%-os növekedés.

 

Ebből következően a fűtési költségek is szignifikánsan emelkedtek. Pénzügyi és ökológiai okokból egyaránt érdemes a fűtésre fordított energiát csökkenteni. Ennek hatékony módja lehet a korszerű és magasabb hatékonyságú fűtés és hőveszteség csökkentése. A következőkben ezekre mutatunk megoldást!Í

 

Három korszerű megoldás a fűtési költségek csökkentéséhez

 

1. Wi-Fi termosztát

 

A termosztát egy központi fűtésszabályozó elektronikai eszköz. Feladata a hőmérsékletmérés és -szabályozás. A vezérlőrendszer kezeli a fűtési- és hűtési rendszert az épületen belül. Legfontosabb előnyei:

 

  • hozzájárul a stabil és egységes hőmérséklet fenntartásához,
  • segít az egyszerű otthonautomatizálás létrehozásában (pl. adott időpontra felfűti a lakást),
  • csökkenti az energiafelhasználást,
  • növeli a lakók komfortszintjét.

 

Szemben a hagyományos eszközökkel, amelyeket csak személyesen lehet programozni, ma már elérhető Wi-Fi termosztát. A modern berendezés a konfigurálást követően csatlakozik az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Így távolról irányítható és ellenőrizhető a lakás központi fűtési- és hűtési rendszere.

 

2. Korszerű hőszigetelés

 

Nem csupán az energiatakarékos és hatékony fűtés fontos a megtakarításokhoz, hanem a hőveszteség minimalizálása is. A hőszigetelés olyan befektetés, amely sokszor térülhet meg az idő során. Ennek kiszámításához a következő adatok szükségesek:

 

  • Teljes bekerülési költség: költségdíj + munkadíj
  • Hasznos élettartam: az időszak, ameddig a hőszigetelést használják
  • Megtakarítás: a fűtési költség csökkenése

 

A következő példában fiktív számok segítségével bemutatjuk a megtérülés mértékét:

 

  • Teljes bekerülési költség: 600.000 Ft
  • Hasznos élettartam: 15 év
  • Megtakarítás: 15.000 Ft / hó
  • Teljes megtakarítás: 15*12*15.000=2.700.000 Ft
  • Megtérülés: 2.700.000 / 600.000 = 4,5 

 

Tehát, a fenti példában a teljes megtakarítás értéke 2.700.000 forint, amely 4,5-szeres megtérülést jelent. Bár a fenti számok fiktívek, a metodika azonos minden lakásnál.

 

3. Redőny automatizálás

 

Napközben sok lakásban nem tartózkodnak, ilyenkor érdemes lehet a redőnyöket lehúzni. Ez segíthet a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét csökkenteni. Bár a módszer hatásos, mégis nehéz észben tartani. Szerencsére van megoldás, a redőny automatizálás.

 

Az okos otthon technológiák egyre szélesebb kör számára válnak elérhetővé. Az automatizálásnak köszönhetően motor végzi a redőny mozgatását. Amennyiben a motorizált redőny csatlakozik egy okosotthon HUB-ra, akár a következő kényelmi funkciók is beállíthatóak:

 

  1. redőnyök felhúzása napkeltekor
  2. redőnyök automatikus lehúzása napnyugtakor
  3. energiatakarékossági okok miatt a redőnyök lehúzása automatikusan, amikor üres a lakás

 

Extra tipp: hőmérsékletet csökkentése

 

Bár a fenti modern megoldások segíthetnek a hőveszteség és energiafelhasználás jelentős csökkentésében, mégsem mindenki számára implementálhatók. Számos háztartásban a hőmérséklet kismértékű csökkenése is segíthet a fűtési költségek redukálásában.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05