Technológiaintenzív új campussal bővül jövőre a Ménesi úton a Corvinus Egyetem

forrás: Prím Online, 2022. december 11. 16:34

A tervek szerint jövő ősztől vehetik birtokba a corvinusos hallgatók és oktatók az Egyetem Ménesi úti új Campusát. A Budapesti Corvinus Egyetem komplex – digitális, infrastrukturális és oktatási – megújulásának részeként technológiaintenzív, inspirálóan jövőorientált és a fenntarthatóságot szem előtt tartó épületegyüttessel bővül az intézmény, emellett a Neptun tanulmányi adminisztrációs rendszert is modernizálják. A fejlesztések egy része az unió helyreállítási alapjából az Egyetem által elnyert másfél milliárd forintos támogatási keretből valósul meg – hangzott el a Corvinus sajtótájékoztatóján.

A Corvinus folyamatosan törekszik arra, hogy az intézmény megőrizze vezető oktatási szerepét, versenyképességét, és ennek érdekében átfogó digitális, infrastrukturális és oktatási modernizációba fogott. Az innovációs és akadémiai fejlesztésekre saját források mellett 1,491 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz pénzügyi keretéből, amely négy, egymással összefüggő területre fókuszál: az új campus innovatív szemléletű megteremtésére, az informatikai megújulásra, a digitalizáció előnyeinek kiaknázására és a képzésfejlesztésre.

 

A Campus tulajdonosa, a fejlesztés irányítója, és a 12 milliárd forintos állami támogatást kiegészítő finanszírozója az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. A 2021 őszén megkezdett építkezés összköltsége várhatóan nettó 16 milliárd forint körül alakul. A közösségi tervezésre épülő előkészítő munka után a Corvinus új, Ménesi úti Campusa a tervek szerint jövő ősztől nyitja meg kapuit. A Campuson Magyarországon egyedülálló energetikai rendszer jön létre, amely a legmodernebb hőszigetelési technológiákat alkalmazza, illetve napelemek és talajszonda használatával biztosítja az energiaellátást.  

 

Barta Márton

 

„A megújuló épületegyüttes meg fog felelni a szigorú fenntarthatósági minősítésnek, a Leed Gold kritériumainak, valamint az AA+, kiemelkedően nagy energiahatékonyságot jelentő minősítésnek is, a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként.” – mondta el a sajtótájékoztatón Barta Márton, a Corvinus stratégiai vezetője. Hozzátette: „Egyszerre 6-700 hallgató tud majd dolgozni a Campuson, amelynek minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt fogja szolgálni. Az épületben helyet kap majd az Egyetem vállalkozásinkubációs programja, valamint itt fog működni az innovatív adattudományi projekteknek otthont adó Adattér is.”

 

Helyet kap mintegy 180 kollégiumi új férőhely, számos sportolási lehetőséget lehet majd igénybe venni, és 11 ezer négyzetméteres park is segíti a feltöltődést. A campuson szociális eszközkölcsönző programot indít majd az egyetem, amelyben hátrányos helyzetű hallgatók juthatnak olyan, a távoktatáshoz szükséges eszközökhöz, mint a tablet, a vezeték nélküli headset vagy a webkamera. A Campus otthont ad olyan innovációs műhelyeknek is, amelyeken keresztül a Corvinus az üzleti világ és a társadalom számára közvetíti majd az akadémiai eredményeket.

 

Major Péter

 

Major Péter, a Corvinus Hallgatói Szolgáltatások egységének vezetője az egyetem digitális megújulásának ismertetésekor kiemelte: „A jó hallgatói és oktatói élmény az adminisztrációnál kezdődik. Törekednünk kell arra, hogy diákjaink a szakmai ismeretek megszerzésére, oktatóink a tanításra és a kutatásra koncentrálhassák idejüket, erőforrásaikat. Ehhez gördülékenyen működő, testreszabható és rendszerszemléletű tanulmányi adminisztráció szükséges, amelyet a Neptun-rendszer komplex továbbfejlesztésével a tervek szerint tovább javítunk. Többek között megteremtjük az online beiratkozás lehetőségét, és felhasználóbarát módon nyomon követhetővé tesszük a jelentkezéseket a külföldi részképzésekre, a szakmai gyakorlatokra, de naprakészen láthatják a hallgatók az ösztöndíj-kérelmeik feldolgozását és a jogorvoslati folyamataikat is.”  

 

Az informatikai fejlesztések között szerepelnek hibrid termek, az előadók kialakítása kamerákkal, több monitorral, fejlett hangosítással, valamint a tárgyalók digitalizációja. Az oktatási fejlesztések a tananyagok digitalizációjára, valamint új, adattudományra és a mesterséges intelligencia üzleti aspektusaira fókuszáló képzések kialakítására fókuszálnak.

 

Az egyetem megújulásának uniós részforrása az Európai Unió helyreállítási tervében szereplő, ún. RRF-2.1.2-21, Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése pályázati kiírásból származik. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05