Még magasabb fokozatba kapcsolt idén a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja

forrás: Prím Online, 2022. december 27. 10:17

Az autonóm közlekedési rendszerektől az e-mobilitásig számos olyan területen ért el fontos eredményeket ebben az évben a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, amelyek a legidőszerűbbnek számítanak. A tehetséggondozás sikerét pedig az általa mentorált hallgatói csapatok páratlan nemzetközi eredményei jelzik.

A Széchenyi István Egyetem idén tízéves Járműipari Kutatóközpontja (JKK) a jövő mobilitását meghatározó legaktuálisabb kihívásokra keresi a választ, az elmúlt években a terület meghatározó hazai szereplőjévé válva. A szervezeti egység 2022-ben elért eredményeit ünnepség keretében értékelte.

 

 

Dr. Palkovics László professzor, az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke (Fotó: Horváth Márton)

 

Az eseményen dr. Palkovics László professzor, az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetem jövőképét vázolta fel a jelenlévőknek. Kifejtette: a járműipari fókuszt tovább erősítik azok az új vagyonelemek – az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vagy a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. –, amelyek az Országgyűlés döntése értelmében vagyonjuttatásként kerülnek az alapítvány tulajdonába. Hozzátette: nem csak az a cél, hogy a Széchenyi Európa egyik legjobb autós egyeteme legyen, ezért más területekre – így például az egészségtechnológiákra, az energetikára, az agrártechnológiákra és a hadiiparhoz kapcsolódó kutatásokra – is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: csak úgy lehetnek sikeresek, ha ebbe a munkába kiváló magyar és nemzetközi partnereket vonnak be. Külön kiemelte az ázsiai és a német képzési-kutatási kapcsolatok, valamint a hazai egyetemi együttműködések bővítését.

 

Dr. Szauter Ferenc központvezető a JKK idei eredményeit mutatta be. (Fotó: Horváth Márton)

 

Dr. Szauter Ferenc, a JKK központvezetője arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciával, az e-mobilitással, az autonóm közlekedési rendszerekkel, az ipar 4.0-val és a ZalaZONE-on járműipari tesztelésekkel foglalkozó központjaik sikeres munkát végeztek ebben az évben, amit partnereik mellett számos projekt is segített. A kutatási eredmények rangos, nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációkban is testet öltöttek. Kiemelte, hogy egy évtizede a JKK a munkát 14 munkatárssal kezdte meg, akiknek a száma mára közel kétszázra nőtt. A fejlődést jelzi az is, hogy már a ZalaZONE-on is dolgoznak kollégáik, akik hathatósan hozzájárultak az idei eredményekhez. Hozzátette, hogy tevékenységüket kiváló infrastruktúra és csúcstechnológiás vizsgálóberendezések segítik.

 

A hallgatói csapatok képviselői a díjátadókkal. (Fotó: Horváth Márton)

 

Az eseményen elhangzott, hogy a JKK idén hat workshopot és két konferenciát szervezett, a ZalaZONE tesztpályán pedig nyolc demonstrációt hajtott végre. Munkatársai közül hárman – dr. Kocsis Szürke Szabolcs, dr. Pup Dániel és dr. Horváth Krisztián – szereztek tudományos fokozatot, Szalay István, dr. Fodor Dénes és Pusztai Zoltán pedig nemzetközi konferenciákon nyerték el a legjobb tudományos cikk és előadás díját.

 

Kőrös Péter, prof. dr. Bokor József, dr. Horváth Ernő és dr. Pup Dániel (Fotó: Horváth Márton)

 

Az ünnepségen a JKK által mentorált hallgatói csapatok idei páratlan teljesítményét is elismerték. Az Arrabona Racing Team nyáron kirobbanthatatlan volt a dobogóról a nagy presztízsű Formula Student-sorozatban: az osztrák verseny második helye után egy hungaroringi bronzérem, majd a szezon megkoronázásaként Németországban ismét az összetettbeli második pozíció következett. A sikerekben nagy szerepe volt az intézmény önálló motorfejlesztő csapatának, a SZEngine-nek. A Széchenyi-egyetem energiahatékony járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team ugyancsak lenyűgöző éven van túl, hiszen Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell Eco-marathont világrekorddal nyerte meg olyan nagy műszaki egyetemek csapatait megelőzve, mint a müncheni, a toulouse-i vagy a milánói. Ezt újabb nemzetközi siker követte a franciaországi Nogaróban, ahol az önvezető autókat fejlesztő csapatoknak meghirdetett Shell Eco-marathon Autonomous Challenge-en állhattak fel a tagok a dobogó második fokára.

 

Az ünnepségre megtelt a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épülete. Jelen volt többek között Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, volt sportkommentátor is (az első sorban jobbról a második). (Fotó: Horváth Márton)

 

A tehetséges hallgatók gondozásában a JKK számos munkatársa játszott fontos szerepet. Közülük hárman – Kőrös Péter, dr. Horváth Ernő és dr. Pup Dániel – „A legjobb mentor” elismerő oklevelet vehették át dr. Bokor József professzortól, a JKK elnökétől.

 

Az ünnepségen részt vett Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, korábbi sportkommentátor, aki kérdésünkre elmondta:  rendkívül fontos, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatai ennyire aktívak és sikeresek. „Az MNASZ elnökeként zászlómra tűztem, a műszaki felsőoktatásban tevékenykedő vagy onnan kikerülő mérnököket, hallgatókat megkeresem, együttműködést ajánlva. Segítségükkel biztosíthatjuk az autósport technikai területeken dolgozó kollégáinak utánpótlását is” – fogalmazott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05