Munkát kap az Anna vírus írója

Tóth Kristóf, 2001. február 21. 22:30
A legfrissebb hírek szerint az Anna vírus írója, az "OnTheFly" becenéven ismerté vált fiatal férfi állásajánlatot kapott. Úgy tűnik, hogy a biztonsági cégek között egyre szélesebb körben elfogadott eljárás lesz a híressé vált kiber-bűnözők alkalmazása.
A fiatal holland hacker a múlt héten indította útjára az Anna Kournikova vírust, mely a világon több millió számítógépet fertőzött meg. A férfinak egy holland város polgármestere ajánlott állást.

"Rájöttem, hogy a rablóból lesz a legjobb pandúr. Nekünk pont olyan srácok kellenek, mint ő" - nyilatkozta a holland televíziónak Siebold Hartkamp, Seek városának polgármestere.

A 20 éves férfi az előző héten ismerte be, hogy ő írta a Kournikova vírust, mely egy hamis e-mail csatolás segítségével terjesztette önmagát. A program elhitette a felhasználóval, hogy az ifjú orosz teniszcsillag egyik fotóját tartalmazza a kapott elektronikus levél, de a csatolás megnyitásának pillanatában a vírus aktiválódott. A fertőzött számítógépen található címjegyzéket felhasználva a program azonnal továbbküldte magát az abban szereplő e-mail címekre.

OnTheFly a rengeteg "miért?"-re válaszolva elmondta, hogy nem szeretett volna senkinek sem kárt okozni, vírusával az online biztonság gyengeségére szerette volna felhívni az emberek figyelmét. Siebold Hartkamp alátámasztotta a férfi szavait azzal, hogy szerénynek, visszahúzódónak és jóakaratúnak minősítette őt.

Az interneten egyre elterjedtebb szokássá válik, hogy a hackerek állásajánlatokat kapnak különböző szervezetektől, cégektől. Természetesen a hálózaton nem mindenki ért egyet az eljárással, ezért komoly viták folynak a dologról a világhálón. A viták ellenére az utóbbi időben minden ismert hacker és vírusíró kapott valamilyen állásajánlatot: mind a LoveBug, mind a CIH vírus írói kaptak munkaajánlatokat, a bulgáriai, hivatalos elnöki kikötőt feltörő hackert pedig maga az elnök kérte fel közös munkára.

A kormányok és a vállalkozások mégsem elégedettek. Egy, a NewsFactor által idézett, 3000 céget átfogó, világméretű felmérés szerint a vállalkozásoknak bevételeik 5-7 százalékát kell a betörésekből származó károk enyhítésére költeniük.

Kulcsszavak: hacker security jog vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05