Gyorsítósávon haladnak a jövő vállalkozásai a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. január 9. 11:18

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Gyorsítósáv pályázat a gyors növekedésre és jelentős hozzáadott érték felmutatására képes hazai cégek fejlesztését támogatja. A Széchenyi István Egyetem, illetve az intézmény szárnyai alatt létrejött vállalkozások több nyertes projekttel is büszkélkedhetnek, amelyek mindegyike jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal rendelkező innovációt tartalmaz.

A Széchenyi István Egyetem elkötelezett az innovációk iránt, ami segítő közeget jelent az induló vállalkozások, a startupok számára is. Az intézmény által alapított Uni Inno Kft. célja az egyetemi szellemi alkotások létrejöttének, a fejlesztési eredmények hasznosításának támogatása. Az országos Gyorsítósáv pályázaton az egyetemhez kapcsolódó vállalkozások összességében közel 300 millió forintos támogatást nyertek el innovációjuk megvalósítására.

 

Az autósport számára fejlesztenek

 

A Quatic Technologies Kft. az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) kollégái által alapított vállalkozás, amely elsősorban elektromos motorok meghajtásához, méréséhez és elemzéséhez kínál termékeket, szolgáltatásokat. „A pályázat kapcsán egy új elektromosgokart-hajtásláncot valósítunk meg. Ez a termékünk kifejezetten a versenysport számára készül, hiszen az elektromos járművek ma már ezen a területen is méltó kihívói a belsőégésű motoroknak” – mondta el kérdésünkre Gulyás Péter, a vállalkozás ügyvezetője. A projekt keretében elsőként egy kisgyermekek számára is elérhető, mindössze másfél kilowattos hajtásláncot fejlesztenek, amely gyerekgokartokba készül, és amely a hazai utánpótlás-nevelésben is fontos szerepet játszhat. 

 

Gulyás Péter, a Quatic technologies Kft. ügyvezetője (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Felvettük a kapcsolatot a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel, illetve egy helyi cég is érdeklődik a termék iránt. A távlatibb cél pedig az, hogy a kis hajtásláncot a felnőttkategóriás gokartokban használható nagytestvér kövesse” – magyarázta Gulyás Péter. Aláhúzta, vállalkozásuk tagjai valamennyien a Széchenyi-egyetemen végeztek, ahol az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatot is szerezhettek, például a hallgatói csapatokban való részvétellel. Ezáltal olyan kompetenciákkal rendelkeznek, amelyek segítségével a nemzetközi piacon is versenyképes innovációt tudnak megvalósítani.

 

Növelik a vállalkozások hatékonyságát 

 

A cégek logisztikai rendszerének hatékony szervezését segíti a CoReLog Kft. „Logisztikai tanácsadó vállalatként elsősorban ügyfeleink belső logisztikai folyamatait támogatjuk. Célunk, hogy objektív döntéstámogatással fejlesszük az üzemek, raktárak működését, és növeljük az adott cég hatékonyságát” – fogalmazta meg küldetésüket dr. Bódis Tamás, a vállalkozás ügyvezetője, a Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszékének oktatója. Hozzátette, mostani projektjük célja olyan módszer, szolgáltatáscsomag és algoritmusok fejlesztése, amelyek lehetőséget biztosítanak a vállalatok számára az automatizált alkalmazkodásra és a hatékonyság fenntartására. A szakember szerint erre azért van szükség, mert sok vállalat megtervezi ugyan a működési folyamatokat, de a változó körülményekre már nem tud kellő időben reagálni. 

 

Dr. Bódis Tamás, a CoReLog Kft. ügyvezetője (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Az integrált algoritmusmodul határozza meg, hogy ki vagy melyik robot melyik anyagmozgatási feladatot, mikor és milyen folyamat mentén hajtsa végre. A koncepció – amelyet szellemi alkotásként jelentettem be az egyetemen – nemzetközi szintű újszerűsége az ütemező algoritmusokkal szemben, hogy a végrehajtás módját is vizsgálja” – fogalmazott. A szakember szerint a Széchenyi István Egyetemen az induló vállalkozások olyan támogató közegre lelhetnek, amelyek nemcsak létrejöttüket, de fejlődésüket, kiteljesedésüket is segíti. „Cégünknek nagy segítség az intézmény által biztosított infrastruktúra, kapcsolati háló és a társterületek által végzett kutatások hozzáférhetősége. Igyekszünk mindebből minél többet visszaadni, új ipari partnereket behozni, illetve az oktatás színvonalát emelni az ipari tapasztalatok beépítésével. Ez az igazi spinoff együttműködés!” – zárta dr. Bódis Tamás.

 

Hiánypótló szolgáltatás

 

„Nyertes projektünk lényege egy speciális térinformatikai rendszer létrehozása, amelyet az Uni Inno Kft. koordinálásával az Uninet Kft. és a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának szakmai munkájával valósítunk meg. Bár az innovációnk a későbbiekben számos egyéb használati esettel bővíthető, a pályázatban megjelölt konkrét projektünk egy parkolófoglaltsági rendszer kiépítése” – mondta el Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ központvezetője. Hozzátette, első körben a fejlesztés a Széchenyi István Egyetem telephelyeinek infrastruktúráját szolgálná, de a sikeres tesztelést követően a piacot is megcélozzák vele, hiszen értékesíthető termékről, hiánypótló szolgáltatásról van szó.

 

Drotár István, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának központvezetője (Fotó: Májer Csaba József)

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05