Figyeljünk jobban hitelkártyánkra!

Tóth Kristóf, 2001. február 21. 22:55
Az Európai Unió felszólította az illetékeseket arra, hogy legkésőbb 2002 közepéig vezessék be a legjobb, legújabb biztonságtechnológiák alkalmazását az online elektronikus átutalások területén.
Az aggodalom nem alaptalan, hiszen a felmérések szerint csaknem 50 százalékkal növekedett a hitelkártyacsalások száma az Európai Unió területén, ez pedig azt jelenti, hogy az illegális tranzakciók során 553 millió dollár cserélt gazdát csak a tavalyi évben.

Az unió megfelelő szervezete egy 3 éves program segítségével kívánja visszaszorítani az egyelőre növekvő csalások számát.

"A bűnözők képesek a lánc minden gyenge vagy meggyengült szemét felkutatni, és kihasználni az általa biztosított előnyöket. Együtt kell működnünk. Csak így győzhetjük le őket saját játékukban" - mondta az EU illetékese. "Mindannyiunkat nyugtalanít, hogy ilyen méreteket öltött a hitelkártyás bűnözés. Az ellentámadás során a háztartásokat érő bűncselekmények számát szeretnénk visszaszorítani, de a határokat átlépő bűnszervezetek jelenléte miatt szükség van az összeurópai és a nemzetközi összefogásra is" - tette hozzá.

A szakértők szerint a probléma lassan olyan jelentős, hogy ha nem oldják meg gyorsan, az akadályozhatja az e-kereskedelem fejlődését.

"A csalásokat az átutalásokhoz köthetjük, különösen az interneten. Miközben az elektronikus eladások száma a legmerészebb becsléseket is felülmúlja, a fejlődést gátolhatja, hogy sem a vevők, sem az eladók nem bízhatnak egymásban az interneten keresztül lebonyolított tranzakciókban."

A szakértők szerint az online pénzrablások számának csökkentése a bűnüldözési szervek érdeke is, hiszen az ilyen forrásból származó bevételekből más bűncselekmények anyagi háttere könnyedén megteremthető.

A remények szerint a bűnüldöző szervek, a hitelkártyacégek és a forgalmazók közötti együttműködéssel visszaszorítható a bűnözés. Az új szövetségtől elvárják például, hogy végre megtárgyalják a felek egymással, hogy pontosan milyen adatok, információk szükségesek egy csalás leleplezéséhez, illetve milyen bizonyítékokat kell beszerezni a rablók lefüleléséhez.

Hamarosan létrehozzák majd a felhasználókat támogató kikötőt is, illetve az áldozatok számára fenntartanak majd egy ingyenesen hívható segélykérő vonalat. Az EU a nem tagországok együttműködésére is számít a harcban.

Kulcsszavak: hitelkártya security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09