Pécsi egyetem - világszínvonalú infokommunikációs hálózat

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 22. 09:20
Világszínvonalú, új információs és kommunikációs rendszert helyeztek üzembe a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) - jelentették be a 150 millió forintos fejlesztést ismertető szerdai sajtótájékoztatón a megrendelő egyetemi kar és a kivitelező Matávcom vezetői.
A beszéd, adat és kép továbbítására egyaránt alkalmas ISDN-alapú infokommunikációs hálózat nagy előrelépést jelent az orvosképzésben és a klinikai betegellátásban is - hangsúlyozta Fischer Emil, a kar dékánja. Az egyetemi kar intézményeinek telefonjain az egymás közti hívások díjmentesek.

A nagy sávszélességű adatátvitel azt is lehetővé teszi például, hogy a hallgatóknak egyenesben közvetítsenek egy-egy tananyaghoz kapcsolódó orvosi beavatkozást - fűzte hozzá a dékán.

Bedő Erik, a Matávcom vezérigazgatója közölte: a százötven millió forintos fejlesztés nem jelent többletkiadást a kar számára, mert az új rendszert a társaság saját költségén építette ki, és teljes körű garanciával, hét évre szóló átalánydíjas szerződés keretében működteti.

Ehhez hasonló, korszerű infokommunikációs rendszer - háromezer mellékállomással - eddig csak a debreceni egyetemen működött.

A pécsi azonban még annál is nagyobb, mert ötezer melléknek nyitja meg a huszonegyedik század legkorszerűbb telekommunikációs csatornáit - mondta a vezérigazgató.

Kapaller János, a Matávcom üzletág-igazgatója elmondta, hogy az új technika új szolgáltatások eléréséhez is lehetőséget teremt a pécsi orvostudományi kar számára.

Az ISDN-vonalak kiépítése lehetővé tette például, hogy az e hálózatot használók teljes körével - köztük a világ legnagyobb egyetemeivel és kutatóintézeteivel - közvetlen, élő hang- és kép-kapcsolatot teremtsenek, konzultációkat folytassanak - tette hozzá Bedő Erik, a Matávcom vezérigazgatója.

Ferenczi József, a pécsi orvosi kar gazdasági vezetője az MTI érdeklődésére közölte, hogy az új rendszer bérleti díja nem magasabb mint amennyit a kar a régi, analóg távbeszélő rendszer használatára költött.

A havi több tízmilliós korábbi telefonszámlák összegének számottevő hányadát a "házon belüli" beszélgetések díja alkotta, így jelentős megtakarítást remélek az új rendszer működésétől - mondta a gazdasági igazgató.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50