A számítógépes munkaerőhiány Európa gazdasági fejlődését fenyegeti

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 22. 09:28
Az Európai Unió országainak távközlési és munkaügyi miniszterei a múlt héten nem hivatalos tanácskozást tartottak a svédországi Luleaban. Ülésük előkészület volt a márciusi stockholmi csúcsértekezletre, amelynek fő témái gazdaságiak lesznek. A tanácskozáson Björn Rosengren svéd ipari és Mona Sahlin munkügyi miniszter elnökölt.
Megállapították, hogy Európában a számítástechnikai iparágat a szakképzett munkaerő hiánya fenyegeti. A miniszterek jóváhagyták egy olyan munkacsoport felállítását, amelynek feladata az ágazat munkaerőhiányának alapos elemzése, és megoldások ajánlása a munkaerő EU-n belüli mobilitásának fokozására.

Björn Rosengren előterjesztette a számítástechnikai iparágak európai figyelőjének jelentését, amely azzal számol, hogy 2003-ban 3,8 millió betöltetlen állás lesz, ha nem hoznak új intézkedéseket e hiány pótlására. Ez az ágazat foglalkoztatja ma Nyugat-Európa aktív népességének 8,3 százalékát, de ez az arány 2003-ra már 13,4 százalék lesz. A helyzet másik aggasztó vonása a nők alacsony aránya, hiszen az EU országok többségében a számítástechnikában dolgozóknak csak 20 százalékát teeszik ki. A miniszterek arra következtetésre jutottak, hogy ha nem jönnek létre azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek kiaknázzák az új technikát, ennek az eredménye sokak társadalmi leszakadása, a gazdagok és a szegények közti árok mélyülése lehet az EU-ban.

A munkaügyi miniszterek az állások minőségével foglalkoztak, amiről készülnek kiadni egy Stockholmi Nyilatkozatot. Különösen a minőség meghatározásának elemeit vették szemügyre - ezek közé sorolták a folyamatos szakképzést, a munkahelyi körülményeket, a munkaügyi törvényeket, a munkavállalók beleszólását. Arra a következtetésre jutottak, hogy a meghatározást el kell mélyíteni és megfelelő mutatókkal jellemezni. Másik következtetésük, hogy a számítástechnikai technikák új állásokat teremtenek és magukkal vonják az állások mai körülményeinek változását, beleértve az állások minőségének javulását.

A távközlési miniszterek az elektronikus kommunikáció új keretszabályozását beszélték meg, amelynek célja hozzáigazítani az európai törvényeket a műszaki haladáshoz, a különböző hordozóeszközök, mint a televízió és a számítógép egyesítéséhez. A svéd elnökség által kiadott közlemény sürgeti az Európai Parlamentet és a miniszteri tanácsot, hogy minél hamarabb foglalkozzon az új keretszabályozással. A Tizenötök egyebekben hangsúlyozták, hogy fenn kell tartani az egyetemes szolgáltatáshoz való hozzáférést - azt a minimális szolgáltatást, amit a tagállamoknak minden állampolgár számára szavatolniuk kell - és ésszerűen megfizethető áron.

A tanácskozásról kiszivárgott hír szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy egyelőre nem tágítják e szolgáltatás fogalmi körét. Spanyolország és Franciaország a nagyratörő bővítést pártolták eredetileg, de aztán visszakozót fújtak.

A miniszterek foglalkoztak a piaci erő meghatározásával is - ez mutatná meg, milyen ponton következik be, hogy valamely szolgáltatóra rá lehet kényszeríteni kötelezettségeket - és felkérték az Európai Bizottságot, hogy tisztázza jobban ezt a fogalmat és a velejáró tényezőket. A megbeszélés végén aláhúzták a harmadik nemzedékhez tartozó mobil telefonok nagy potenciálját. Záró következtetéseikben pedig megerősítették ama szándékukat, hogy olyan intézkedéseket hoznak, szabályozó vagy más jelleggel, amelyek szükségesek a mobiltelefon sikerének megismétléséhez.

Az Európai Bizottság a következő hetekben tanulmányt ad ki a harmadik nemzedékhez tartozó telefonok jövőjéről és a piacok elaprózódása veszélyének elkerüléséről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50