Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

forrás: Prím Online, 2023. január 30. 11:27

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

A kiszivárgott forráskódok egy hacker fórumon jelentek meg, amely a cég 2022 júliusában ellopott információit tartalmazza. A feltételezések szerint a kiszivárogtató a Yandex egyik munkatársa volt.

 

A Bleeping Computer szerint a kódok 44,7 GB adatot tartalmaznak, a cég teljes forráskódját néhány kivételtől eltekintve.

 

ite.hu

 

Arseniy Shestakov programozó elemzése szerint a forráskódok a Yandex alábbi szolgáltatásait érinti:

• Yandex keresőmotor és indexelő bot

• Yandex Térképek

• Alice (AI asszisztens)

• Yandex Taxi

• Yandex Direct (hirdetési szolgáltatás)

• Yandex Mail

• Yandex Disk (felhőalapú tárhelyszolgáltatás)

• Yandex Market

• Yandex Travel (utazási foglalási platform)

• Yandex360 (munkaterület-szolgáltatás)

• Yandex Cloud

• Yandex Pay (fizetés-feldolgozási szolgáltatás)

• Yandex Metrika (internetes analitika)

 

A Yandex közleménye szerint: “A Yandexet nem hackelték meg. Biztonsági szolgálatunk egy belső adattárból származó kódrészleteket talált a nyilvánosság számára elérhető felületeken, de a tartalom eltér a Yandex szolgáltatásaiban használt adattár jelenlegi verziójától.”

 

Grigory Bakunov a Yandex egykori munkatársa szerint, mivel az adatokért nem kértek pénzt és nem kerültek ki felhasználói adatok sem, így vélhetően a kiszivárogtatót politikai indokok vezethették. A szakember becslése szerint a forráskódok nagyjából 90%-ban azonosak a Yandex által aktuálisan használt kódokkal.

 

Kiszivárogtak a rangsorolási szignálok is

 

Külön érdekesség, hogy az adatokból kinyerhetőek a Yandex rangsorolási szignáljai is, azaz azok a szempontok, amelyek alapján a keresőmotor a webes találatokat rangsorolja. Mivel a Yandex-ben sok egykori Google munkatárs dolgozik, és a két cég találati listája nagyban hasonlít, ez rengeteg információt szolgáltatnak a keresőoptimalizálók számára, akik célja, hogy egyes weboldalakat előrejuttassanak a keresőmotorok találati listáján – írja az ite.hu.

 

A mostani adatokból a Yandex 1922 rangsorolási szignálja került napvilágra, amiből látható az is, hogy bizonyos weboldalak, így például a Wikipédia előnyt élvez más weboldalakkal szemben.

 

Forrás: https://ite.hu/kiszivarogtak-a-yandex-rangsorolasi-szignaljai-es-forraskodjai/

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50