Egy globális szolgáltató a Matávot választotta

Az AT&T bérelt “csápjai”

, 2001. február 25. 20:14
Talán nincs a világnak olyan pontja, ahol szakmai körökben ne csengene ismerősen az amerikai telefonóriás, az AT&T neve. Tevékenységéhez - így részben ismertségéhez és sikeréhez is - azonban nem kismértékben hozzájárulnak egy-egy ország “helyi” távközlési szolgáltatói. Mint Magyarországon a Matáv, amellyel a január közepén aláírt együttműködési szerződésben hosszabb távú együttműködésre kötelezte el magát a két partner.
Az AT&T társaságra igazán ráillik a globális szolgáltató kifejezés, s ehhez még arra sincs szüksége, hogy a világ azon számos országában, ahol jelen van, feltétlenül saját hálózattal rendelkezzen. A cég stratégiájának része például - árulta el Stefan Tzvetkov, az AT&T Global Network Services countrymenedzsere -, hogy Kelet- és Közép-Európában az alap-infrastruktúra fejlesztésébe nem fektet be, ehelyett a legjobb helyi szolgáltatókkal működik együtt, tőlük bérli a szükséges hálózati szakaszokat.

Az még természetesnek tekinthető, hogy a kilencvenes évek elején, amikor Magyarországon megjelent (még az IBM égisze alatt), a Matávot választotta - hiszen akkor jószerivel nem is lehetett más választása. Az együttműködés azonban azóta is tart, s talán még tartalmasabb és gyümölcsözőbb. Hiszen néhány éve az együttműködés lényege az volt, hogy az AT&T megrendelte, amire szüksége volt, tehát a megszokott eladó-vevő viszony jellemezte a kapcsolatot. Az utóbbi években azonban ez fokozatosan és szisztematikusan átalakult, partneri együttműködéssé vált, amelyben igyekeznek minél jobban megismerni egymás lehetőségeit és igényeit a kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolat érdekében.

Az AT&T magyarországi ügyfeleinek száma jóval meghaladja a százat. Közöttük természetesen leggyakrabban olyan multinacionális cégek fordulnak elő, amelyeknek nálunk is működnek képviseleteik, fiókjaik, telephelyeik, s ezeket is be akarják kötni a világot átfogó vállalati hálózatba. A helyi telefonszolgáltatók, így nálunk a Matáv közreműködésével az AT&T magasabb színvonalú, jobb minőségű szolgáltatást képes nyújtani ügyfeleinek. Ehhez veszi igénybe a globális szolgáltató a Matáv országon belüli vagy adott esetben nemzetközi bérelt vonalait.

Egy tavaly ősszel aláírt szerződés keretében például a hazai szolgáltató két nagy sebességű, 34 Mbps-os nemzetközi adatátviteli összeköttetést létesített partnerének Budapest és Bécs, illetve Budapest és Frankfurt között. Természetesen nem maradt el a versenytárgyalás, amelyen végül a Matáv pályázata nyert. Stefan Tzvetkov tömören indokolta a döntést: “A Matáv ajánlata volt a legjobb, az árat és a műszaki tartalmat tekintve ők kínálták a legkedvezőbb feltételeket.

Az AT&T “országfelelőse” egyébként is pozitívan nyilatkozott eddigi tapasztalatairól. Kiemelte a matávos kollégákkal kialakult jó kapcsolatot és együttműködést, a vállalatról lényegre törően annyit mondott: “A Matáv mindeddig maradéktalanul teljesítette, amit a szerződésben vállalt.” A januárban aláírt bérelt vonali keretszerződés arról is tanúskodik, hogy az AT&T és a Matáv hosszabb távú partneri együttműködésre törekszik. Sőt a szerződés “betűin” túl közösen keresik az együttes fellépés kölcsönösen hasznos formáit és lehetőségeit.

HSLL, a nagy sebességű bérelt vonal

A Matáv elsősorban az üzleti előfizetők igényeinek kielégítésére hozta létre a Flex-Com távközlési hálózatot, amelynek alapvető feladata egy nagy megbízhatóságú, felhasználótól felhasználóig menedzselhető, szabványos interfészekben végződő, országos kiterjedésű bérelt vonali szolgáltatás nyújtása. A hálózatot úgy alakították ki, hogy egyaránt alkalmas legyen pont-pont összeköttetések, illetve a nagy üzleti előfizetők magánhálózati igényeinek kielégítésére.

A Flex-Com által biztosított menedzselt bérelt vonali szolgáltatás (Managed Leased Line Network, MLLN) azonban csak a 800 bps és 1920 kbps közötti sebességtartományban képes összeköttetések kialakítására két felhasználó között. A Flex-Com szolgáltatással kielégíthető igényekkel párhuzamosan viszont már ma is nagy kereslet mutatkozik a 2 Mbps és az annál nagyobb sebességű bérelt vonali összeköttetések iránt.

A 2-140 Mbps-os tartományban a hagyományos lokális hálózatok összekötéséhez szükséges jelenleg ismert igények nagy része 2 vagy nx2 Mbps-os átvitellel kielégíthető. Jóval kisebb számban, elsősorban nagy magánhálózati alkalmazásoknál, de jelentkezik LAN-os átviteli igény ennél nagyobb sávszélességű összeköttetésre is. A következő szintet jelentő 34 Mbps sávszélességet egyes képátviteli összeköttetések igénylik.

A nagy sebességű bérelt vonali szolgáltatás (High Speed Leased Line, HSLL) bevezetésével a Matáv egyrészt a nyílt hálózati hozzáférés (Open Network Provision, ONP) előírásainak, másrészt az üzleti kommunikációs piacon jelentkező nagy sebességű, transzparens bérelt vonali igényeknek igyekszik megfelelni. A szolgáltatás által biztosított átviteli sebesség 2, 34 és 140 Mbps. A HSLL pont-pont kialakítású, állandó sebességű, transzparens, digitális bérelt vonali szolgáltatás a fixen telepített hozzáférési pontok (SHP-k) között.

Ilyen 34 Mbps sebességű bérelt vonalakat vesz igénybe az AT&T globális távközlési vállalat is a Matávtól.

Kulcsszavak: Matáv AT&T +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50