Az ERP-bevezetés csapdái

forrás: Prím Online, 2023. február 25. 13:16

Az integrált ERP, vagy vállalatirányítási rendszerek jó ideje forradalmasították már a globális gazdaságot és a vállalkozások működését. Mára gyakorlatilag elengedhetetlenek bizonyos vállalkozásméret vagy a folyamatok bizonyos összetettsége felett. Az ERP rendszer bevezetése hosszú távú befektetés, amely jelentős előnyöket jelenthet a vállalkozás számára. Ritkábban hangzik el, de egy ERP bevezetés nagy lépés. Amennyiben a cég nem készül erre megfelelően, könnyű rossz irányba nagyot lépni, ezért fontos a szakszerű előkészítés mellett akár többlet időt fordítani a bevezetésre. Az alábbiakban a magyarországi BDO szakértői kiemelnek néhány gyakori hibát, amin már nem egy ERP projekt „elcsúszott”, késve, drágábban elérve, vagy elvétve az eredeti célokat.

A leggyakoribb hibákat hiányos vagy rossz minőségű adatok, a nem megfelelő optimalizálás, a nem megfelelő felkészítés, a túlzott testreszabás, a hibás szoftverválasztás, a rendszer integrációjával kapcsolatos problémák, valamint az elégtelen felsővezetői támogatás okozzák ‒ hívták fel a figyelmet a BDO Solutions üzletágának szakértői.  A következőkben néhány jelenséget mutatnak be, melyek veszélyeztetik az ERP-projektek sikerét. A szakértelem mellett a mindenre kiterjedő előkészítés az, ami az ERP kínálta előnyöket maximalizálni tudja a vállalkozások számára, míg az alábbi, jellegzetes hibákra érdemes odafigyelni:

 

Nem megfelelő folyamatoptimalizálás

 

Fontos, hogy egy ERP-rendszer hatékonysága nagymértékben függ az általa automatizált folyamatok hatékonyságától. Egy új bevezetés lehetőséget biztosít a hiányosságok azonosítására és a munkafolyamatok javítására, optimalizálására és a szükséges kiigazítások elvégzésére.

 

Hiányzó vagy hibás adatok

 

Az ERP-rendszerek sikeres működéséhez pontos és megbízható adatokra van szükség. Az implementáció során előfordulhat, hogy a meglévő adatok hiányosak, hibásak, vagy nem megfelelő formátumban állnak rendelkezésre, ami hibákat okozhat az új rendszer bevezetésekor, így ezeket időben javítani kell. Érdemes a bevezetéstől függetlenül is adattisztítást végezni és a hiányosságokat időről időre pótolni.

 

freepik.com

 

Nem megfelelő oktatás

 

Az ERP-rendszerek gyakran bonyolultak, ezért megfelelő felkészülés nélkül nehéz lehet azokat hatékonyan használni. Az implementáció során fontos biztosítani az alapos felkészítést és oktatást a munkatársak számára.

 

Túlzott testreszabás

 

Az ERP-rendszerek eleve, beépítetten is számos konfigurációs és személyre szabási lehetőséget kínálnak. Ezen túlmenően a további testreszabás gyakran jelentősen emeli a költségeket és a projekthez szükséges időt, növelheti a rendszer karbantartási és frissítési költségeit, és egy ponton túl kiszolgáltatottá teheti a felhasználó céget a bevezetést végző vállalkozás felé.

 

Nem megfelelő szoftver

 

Egy gyengébb minőségű szoftver kiválasztása és használata (éveken át) hátrányokkal járhat az ERP-rendszer hatékonysága és megbízhatósága szempontjából. Ezért fontos, hogy a vállalatirányítási rendszer kiválasztásakor a szoftver minőségére, támogatottságára és megbízhatóságára is figyelmet fordítsanak. További fontos szempont a szoftverválasztásánál, hogy módosítatlan formájában mennyire illeszthető az üzleti folyamatainkhoz. Ha már az elején látszik, hogy komoly módosításokra lesz szükség, inkább keressünk tovább.

 

Rendszerintegrációs problémák

 

 Az ERP-rendszerek gyakran kapcsolódnak, működnek együtt más megoldásokkal, például a pénzügyi, beszerzési vagy értékesítési rendszerekkel, webshopokkal, raktármegoldásokkal. Ilyenkor az integráció alatt tapasztalt rendszerhiányosságok gyakran megnehezítik a program megfelelő működését.

 

Hiányzó felsővezetői támogatás

 

Az ERP-rendszerek bevezetése szervezeti változásokat is eredményezhet, amelyekhez a felsővezetés támogatása és részvétele szükséges. Ha a felsővezetés nem követi figyelemmel és támogatja tudatosan a folyamatot, az hosszú távon akadályozhatja az új megoldás működését és használatát, mert a bevezetés egyik nagy hozadéka, hogy nemcsak a rendszert kell a folyamatokhoz illeszteni, hanem a cég folyamatait, működését is optimalizálhatjuk az ERP-vel érkező legjobb gyakorlatokhoz.

 

Az ERP rendszer bevezetése hosszú távú befektetés, amely jelentős előnyöket jelenthet a vállalkozás számára, de csak akkor, ha megfelelően tervezik és végrehajtják. A sikeres implementációhoz szükséges szakértelmet és erőforrásokat a vállalkozásnak biztosítania kell. A megfelelő felkészülés és tervezés tehát csökkentheti a hibákat és növelheti az ERP rendszer előnyeit a vállalkozás számára ‒ összegezték a szakemberek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09