Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára

forrás: Prím Online, 2023. március 13. 10:03

2018-ban az Enel Green Power és az ABB összefogott, hogy prediktív és állapotfüggő karbantartási megoldásokat fejlesszenek ki az ABB Ability Collaborative Operations Center segítségével a genovai erőművek számára. Ezekkel a csúcstechnológiákkal a vállalat egy fejlett, adatvezérelt irányítási modellt alkalmaz, amely segít az intelligens, biztonságos és fenntartható működésben.

A PreSAGHO (Predictive System and Analytics for Global Hydro Operation) projekt 36 hónapos működési és karbantartási szakasza az ABB Ability Genix APM által biztosított eszközteljesítmény-kezelő megoldásra támaszkodik, az Enel Green Power 33 vízerőművében, összesen mintegy 100 áramtermelő egységben. Az Enel Green Power (EGP) karbantartási folyamatainak globális átalakításának részeként a projekt célja a fenntarthatóság javítása, a karbantartási költségek csökkentése, valamint a vízerőműpark teljesítményének, megbízhatóságának és hatékonyságának optimalizálása. A tevékenységek a következőket foglalják magukban: helyszíni felmérés, eltéréselemzés, vízügyi adatmodellezés, szoftverplatform kivitelezése, szakterületi havi támogatás, valamint üzemeltetés és karbantartás.

 

Az ABB megoldása eddig 8 meghibásodási előrejelzést volt képes felismerni. Ezek az előrejelzések segítettek az Enelnek a felügyeleti és prediktív karbantartási intézkedések végrehajtásában, tovább javítva a vízerőművek általános teljesítményét.

 

„A PreSAGHO projekt segítségével lehetőségünk van minden egyes vízerőművet megérteni a legmélyebb szinten, és meghallani a hangjukat. Arra is képesek vagyunk, hogy kulcsfontosságú információkat felhasználva javítsunk minden eszköz teljesítményén, így növelve a teljes vízerőműpark általános hozzáférhetőségét és produktivitását" – mondta Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karbantartási és erőművi kockázatelemzési vezetője.

 

 

Megvalósítható meglátások a jobb üzemeltetés és karbantartás érdekében

 

2020 elején az ABB sikeresen teljesítette a projekt első fázisát: megállapította az Enel Green Power számára az alapvető hatékonysági szint eléréséhez szükséges paramétereket, és rámutatott, hogy mivel lehetne tovább javítani az eredményeken. Az eltéréselemzést követően az ABB az összegyűjtött adatok alapján információkat közölt a vízerőművekről, hogy segítse a közműszolgáltatót a prediktív elemzések elvégzésében, az automatizálási és digitalizálási folyamatok javítása érdekében. "Az ABB prediktív diagnosztika és teljesítményszámítások terén szerzett szakértelme, valamint a digitális, automatizálási és adatelemzés terén meglévő erős kompetenciái voltak a fő okok, amiért az ABB-t választottuk erre a megbízásra" – folytatja Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karbantartási és üzemkockázat-elemzési vezetője.

 

Együttműködés és innováció a fenntartható működésért

 

A projekt 2020 augusztusában lépett az üzembe helyezési fázisba. Az ABB jelenleg a platform eredményei szakszerű elemzését végzi, az Enel Green Power-nek technikai támogatást nyújtva, és az Enel javított adatminőségére építve hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Az ABB emellett finomhangolja a platformban jelenleg alkalmazott modelleket és algoritmusokat.

 

A projektcsapatok hetente rendszeres jelentéseket osztanak meg egymással az eszközök általános állapotának értékelése és felülvizsgálata érdekében. A jelentések részét képezik a hidroflotta új globális karbantartási folyamatának, amely az EGP saját jegyrendszerén alapul, amely közvetlenül kapcsolódik az ABB Ability Genix platformjához.   

 

"A PreSAGHO projekt révén az Enel hozzáférést kap az adatok eszközonkénti centralizált áttekintéséhez, ami lehetővé teszi számukra, hogy ezen információk feltérképezése, elemzése és racionalizálása után értékelést készítsenek és fejlesztési stratégiákat alakítsanak ki" – mondta Sergio Durando, az ABB olaszországi, olaszországi, görögországi, törökországi és algériai energiaipari üzletágának vezetője.

 

Amint a testre szabott ABB Ability Genix APM megoldást teljeskörűen üzembe helyezik, az Enel Green Power képes lesz digitalizálni az eszközeit, továbbá minimalizálni a nem tervezett meghibásodásokat és hatékonyabb ütemezett karbantartást végezni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05