Itt az OpenAI GPT-4: első tapasztalatok!

forrás: Prím Online, 2023. március 15. 16:31

A ChatGPT az OpenAI GPT-3-as modelljén alapult, egészen pontosan annak GPT-3.5-ös verzióján. Az OpenAI tegnap jelentette be, hogy elérhetővé vált, első körben a fizetős ügyfelek számára a GPT-4-es modellje.

A GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) egy multimodális nagy nyelvi modell, amit az OpenAI hozott létre, a GPT sorozat negyedik tagja. Ez egy nagy multimodális modell (kép és szöveg bemeneteket fogad el, szöveges kimeneteket ad).

 

Egyelőre a vizuális modell nem elérhető, csak egy szűk kör számára, mivel ez még tesztelési szakaszban van.

 

Noha a GPT-4 egyelőre sok valós világbeli helyzetben rosszabbul teljesít, mint az ember, de a különböző szakmai és tudományos mérőszámokon az emberével összemérhető teljesítményt mutat.

 

A modell korábbi verziójához képest megbízhatóbb, kreatívabb és képes kezelni a sokkal árnyaltabb utasításokat. Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 82%-kal kevésbé valószínű, hogy nem megfelelő tartalmat adjon, mint az előző verzió.

 

Ezen túl jobban teljesít az érzékeny témákban, mint például az orvosi tanácsok és az önkárosítás.

 

A cég adatai szerint a GPT-4 az előző modellhez képest 40%-kal nagyobb valószínűséggel ad ténybelileg helyes válaszokat. Mint ismeretes a nagy nyelvi modellek néha hajlamosak hallucinálni, azaz nem valós adatokat megadni, ennek valószínűsége csökken most.

 

Az OpenAI hat hónapot töltött a GPT-4 “iteratív összehangolásával”, felhasználva egy belső tesztelési program és a ChatGPT tanulságait, ami a vállalat szerint “minden idők legjobb eredményeit” hozta a tényszerűség, az irányíthatóság és biztonság.

 

A korábbi GPT modellekhez hasonlóan a GPT-4-et is nyilvánosan elérhető adatokkal képezték ki, többek között nyilvános weboldalakról, valamint az OpenAI által licenszelt adatokkal.

 

A GPT-4 jelenleg 2021. szeptemberig bezárólag rendelkezik valós világbeli adatokkal.

 

A GPT-4 alkalmazását már számos cég megkezdte. Ezek közül a legismertebb az új Bing, de a listán szerepel a népszerű nyelvoktató alkalmazás a Duolingó, a Khan Académia oktató platform, vagy Morgan Stanley bankház is.

 

 

A ChatGPT-4 teljesítménye

 

Az OpenAI adatai szerint a GPT-4 lényegesen jobban teljesít a szimulált humán vizsgákon, mint elődje a ChatGPT. Például egy szimulált ügyvédi vizsgán a vizsgázók felső 10%-a körüli pontszámmal teljesít; ezzel szemben a GPT-3.5 eredménye az alsó 10% körüli volt.

 

Az alábbi ábrán a GPT teljesítmény látszik a különböző humán vizsgákon a ChatGPT-vel összehasonlítva:

 

 

Ezek pedig a konkrét vizsgaeredmények:

 

A GPT-4-et tesztelték a különböző nyelvekre is:

 

A tesztelt 26 nyelvből 24 nyelven a GPT-4 felülmúlja a GPT-3.5 és más nagy nyelvi modellek, például a Google és a Facebook hasonló modelljeit (Chinchilla, PaLM). Ez nem csak az angol nyelvre igaz, hanem olyan kevés forrással rendelkező nyelvekét is, mint a lett, a walesi és a szuahéli:

 

Első személyes tapasztalatok

 

A GPT-4-et ma reggel kezdtem használni, mivel előfizetéssel rendelkezem. A korábbi modellhez képest a GPT-4 lényegesen jobb válaszokat ad, ugyan azon parancssorokra, mint elődje.

 

Különösen igaz ez a magyar nyelvre vonatkozóan és a magyar vonatkozású dolgok esetén.

 

Az interneten számos példa látható, hogy mire használható a GPT-4.

 

Például volt aki 20 perc alatt egy alapszintű számítógépes játékot készített nulla programozási háttérrel.

 

Az OpenAI hivatalos bemutatóján látható volt, ahol egy kézzel skiccel weboldal-tervből a GPT-4 egy kész HTML kódot állított elő, azaz egy kész weboldalt.

 

Más arra használta a GPT-4-et, hogy egy új gyógyszeralapanyagot “fedezzen fel”, ami a már meglévő gyógyszerek kémiai alapanyagának egy változata, amely nem rendelkezik szabadalmi védettséggel.

 

A lehetőségek száma egészen elképesztő.

 

Szerző: Szuhi Attila

Forrás: ite.hu/gpt-4/

Kulcsszavak: ite.hu ChatGPT OpenAI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50