Nők az informatikában

forrás: Prím Online, 2023. március 16. 12:48

Bár az IT-iparágban dolgozó magyar nők fizetése a gazdasági válság ellenére nőtt, jelentős részük elégedetlen a jelenlegi bérezésével. Legnagyobb kihívásnak a jólétről való gondoskodást és a stressz kezelését, a motiváció csökkenését, valamint a változó világgazdasági helyzetet nevezték meg. A No Fluff Jobs nemzetközi IT-állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit. 

 

Belépési lehetőségek

 

A magyar női informatikusok 36,1 százaléka elsősorban pályamódosítás eredményeként kezdte informatikai kalandját. Ötből egy női informatikus viszont kifejezetten informatikát vagy egy programozáshoz kapcsolódó műszaki területen tanult az elhelyezkedését megelőzően. Pozíciók tekintetében a hazai női informatikusok körében a tesztelési (14%), a frontend (11%) és az üzleti elemzési területek a legnépszerűbbek.

 

 

A hazai továbbképzések nemi arányaiba a Codecool és a Software Development Academy HR-menedzsere, Nyitrai Orsolya nyújt betekintést: „A kezdetekben a végzett codecoolos diákok között a nők aránya közel 20 százalékos volt. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezt az arányt növelni tudjuk, és a nők körében népszerűsítsük a kódolást. Az utóbbi időben a Codecool rövidebb IT-képzései is egyre népszerűbbek a női résztvevők között is, így mára már ez az arány megközelíti a 25 százalékot” – osztotta meg a szakember.

 

Az informatikában dolgozni általában csapatmunka. Ezért a magyar női szakemberek által megjelölt három legfontosabb kompetencia, amelyre ebben az iparágban szükség van, a következő: problémamegoldó készség (91%), csapatmunkára való készség (60%) és elemzőkészség (57%). További fontos készségként említették a kritikus gondolkodást (53,6%), a magas stressztűrő képességet (38,5%), az asszertivitást és a tárgyalási készséget (36%).

 

 

Karrier és távmunka

 

A jó szakemberek megtartásának egyik eszköze az előléptetés. A felmérésben szereplő magyar informatikus nők 25 százaléka részesült a megbecsülésnek ebben a formájában az elmúlt évben, amely arány a régióban mért legalacsonyabb. Összehasonlításként a Csehországban megkérdezettek 31,55 százalékát, a lengyelek 39,76 százalékát, míg az ukrajnaiak 54,39 százalékát léptették elő 2022-ben. 

 

Annak ellenére, hogy az elmúlt év kihívásokkal teli volt, és a technológiai elbocsátások réme még a technológiai óriásokat is kísértette, a magyar női informatikusok 25,73 százaléka döntött úgy, hogy munkahelyet vált. A munkahelyváltás fő tényezője a magasabb jövedelem (59,05%), de a válaszadóknak fontos szempont volt az is, hogy olyan környezetben szeretnének dolgozni, amely megfelelő vállalati kultúrát biztosít (33,33%), és lehetővé teszi a távmunkát (31,43%). Az informatikusok 4,76 százaléka mutatott rá a nemi diszkriminációra.

 

„Nemcsak a piaci szereplők, hanem a kormányok is tehetnének valamit az ügy érdekében. A nőket diszkrimináló vállalatok megbüntetése egyértelmű jelzés lenne a döntéshozók számára, hogy erre oda kell figyelni” – hívja fel a figyelmet Szente Alíz, a gyerekkel app és a gyerekkel.com CEO-ja.

 

 

Bérezési elvárások

 

Az iparágban dolgozó magyar nők 66 százaléka kapott fizetésemelést az elmúlt évben, ennek ellenére csak 45,2 százalékuk elégedett a jelenlegi keresetével. A felmérés szerint a magyarországi női informatikusok 35 százaléka a 400 és 600 ezer közötti bérsávban keres, de jelentős százalékuk nem elégedett a bérezésével és 50-70 százalékkal többet szeretne keresni. A legmagasabb fizetéseket Hollandiában regisztrálták, ahol a női informatikusok 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 776 ezer és 980 ezer forint között keres. A legalacsonyabb fizetések viszont Ukrajnában voltak, ahol az informatikában dolgozó nők 26 százaléka 204 ezer és 367 ezer forint között keres. 

 

A lengyel, ukrán, magyar, cseh és holland nők átlagosan 13 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. A felmérés szerint a technológiai iparban dolgozó magyar nők 63 százaléka nem tudja, hogy az azonos pozícióban és azonos tapasztalattal rendelkező férfiak mennyit keresnek.

 

„Régóta tudjuk, hogy a jó fizetés a munkahelyi elégedettség egyik alapja. Az új állást keresők számára a fizetések ismerete a hirdetések egyik kulcseleme” – kommentálja az eredményeket Paulina Król, a No Fluff Jobs személyzeti és operatív igazgatója. „A No Fluff Jobs egyelőre az egyedüli állásportál, ahol minden ajánlatban található fizetési sáv. Így az IT-iparágban munkát kereső nők időt takaríthatnak meg, és azokra az ajánlatokra jelentkezhetnek, amelyek megfelelnek az elvárásaiknak” – magyarázza a szakember.

 

A teljes jelentés a No Fluff Jobs weboldalán tekinthető meg.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50